Νεκρούς, καταστροφές και οδύνη σπέρνει σε όλη σχεδόν τη Μέση Ανατολή το ανεξέλεγκτο Ισραήλ του Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τον IDF να κλιμακώνει τα χτυπήματα σε τέσσερα μέτωπα.
Βηρυτός, Γάζα, Δυτική Όχθη, Συρία δέχονται συνεχή πλήγματα από τον ισραηλινό στρατό, την ώρα που το Τελ Αβίβ διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι θα δώσει σύντομα την απάντησή του προς το Ιράν για το μπαράζ πυραύλων της περασμένης Τρίτης.
Το πετρέλαιο και τα πυρηνικά
Μερικοί από τους βασικούς στόχους, όμως, που έχουν διαρρεύσει προκαλούν ήδη τις πρώτες αναταράξεις.
Το Ισραήλ προσανατολίζεται σε ένα ενδεχόμενο χτύπημα κατά πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του Ιράν, ενώ δεν αποκλείεται ακόμη και προειδοποιητική βολή κοντά σε υποδομές πυρηνικής ενέργειας.
Δεν άργησε, βέβαια, να έρθει και η απάντηση των Φρουρών της Επανάστασης με την Τεχεράνη να ξεκαθαρίζει ότι εάν το Ιράν δεχθεί χτύπημα, τότε θα στοχεύσει στις ισραηλινές εγκαταστάσεις ενέργειας και φυσικού αερίου.
«Αν οι κατοχικές δυνάμεις προβούν σε ένα τέτοιο λάθος, θα στοχεύσουμε όλες τις πηγές ενέργειας, τις εγκαταστάσεις και όλα τα διυλιστήρια και τα κοιτάσματα φυσικού αερίου», τόνισε ο αναπληρωτής διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, Αλί Φαντάβι
Ανέβηκαν οι τιμές, στα ύψη η αγωνία
Κι ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν, άλλωστε, άναψε φωτιές δηλώνοντας ότι είναι σε συζητήσεις με το Ισραήλ για το εάν θα πλήξουν τα πετρέλαια του Ιράν.
Μάλιστα, έχουν ξεκινήσει και οι πρώτες εκτιμήσεις για το μέγεθος του χτυπήματος του Ισραήλ προς το Ιράν, που είναι η έβδομη μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου στον πλανήτη. Σύμφωνα με τη Citigroup μια μεγάλης κλίμακας επίθεση θα μπορούσε να στερήσει την αγορά από 1,5 εκατ. δολάρια ημερησίως, ενώ ένα μικρότερο ίσως αφαιρούσε 300.000 – 450.000 βαρέλια.
Σημειώνεται ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, εξάλλου, είχαν ως αποτέλεσμα η τιμή του πετρελαίου να τραβήξει την ανηφόρα, ενώ σήμερα το μπρεντ διαπραγματεύεται στις αγορές στα πάνω από 78 δολάρια το βαρέλι. Μόλις πριν μια εβδομάδα η τιμή δεν ξεπερνούσε τα 70 δολάρια.
Το Politico, πάντως, σε δική του εκτίμηση αναφέρει ότι η παγκόσμια αγορά πετρελαίου έχει τους τρόπους για να προστατευθεί, καθώς η αυξημένη παραγωγή από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και άλλα κράτη έχει διαφοροποιήσει τις τελευταίες δεκαετίες την παγκόσμια προσφορά καυσίμων.
Το παράδειγμα, άλλωστε, από την έναρξη του ρωσοουκρανικού πολέμου και την κατακόρυφη αύξηση του κόστους ενέργειας είναι… αρκετά πρόσφατο.
Σε κάθε περίπτωση μια ακόμη πιο άγρια σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν θα δοκιμάσουν την ανθεκτικότητα της παγκόσμιας αγορά πετρελαίου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας