Στην αυριανή συνάντηση Μητσοτάκη - Χριστοδουλίδη στην Αθήνα, με την ευκαιρία της εκδήλωσης για τα 25 χρόνια από τον θάνατο του Γιάννου Κρανιδιώτη, θα επισφραγιστεί η συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου, που πήρε χθες το πράσινο φως από το κυπριακό υπουργικό συμβούλιο.
Η κυπριακή κυβέρνηση ενέκρινε την εισήγηση του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Παπαναστασίου, η οποία ικανοποιεί τον βασικό οικονομικό όρο που έθετε η ελληνική πλευρά (κυρίως ο ΑΔΜΗΕ ως φορέας υλοποίησης του έργου) και η κατασκευάστρια γαλλική Nexans για ανάκτηση μέρους του κόστους επένδυσης των 2 δισ. ευρώ από τις αρχές του 2025 και όχι από την παράδοσή του το 2030. Η Κύπρος θα καταβάλλει 25 εκατ. ευρώ τον χρόνο, για 5 έτη (από 1/1/2025 έως 31/12/2029), που θα αντληθούν από τα έσοδα ρύπων, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι Κύπριοι καταναλωτές με ειδικό τέλος στους λογαριασμούς.
«Το έργο αυτό συμβάλλει στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, θα αυξήσει την ενεργειακή ασφάλεια της Κύπρου… Βασικός στόχος είναι η μείωση της τιμής του ρεύματος, μέσω της ηλεκτρικής διασύνδεσης, της έλευσης φυσικού αερίου και των ΑΠΕ, ενώ η Ε.Ε. θα χρηματοδοτήσει το έργο με το ιστορικά υψηλό ποσό των 657 εκατ. ευρώ», δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας κ. Παπαναστασίου.
Η κυπριακή ανακοίνωση, ωστόσο, δεν φαίνεται να κλείνει όλες τις εκκρεμότητες για το υποβρύχιο καλώδιο των 1000 χιλιομέτρων (1300 μαζί με τη διασύνδεση του Ισραήλ), σε βάθος 3.000 μέτρων, καθώς η ελληνική πλευρά είχε θέσει ακόμη ως όρο τη συμμετοχή της Κύπρου στο μετοχικό κεφάλαιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Great Sea Interconnector, με 100 εκατ. ευρώ και ποσοστό 30%. Επιπλέον, δεν είναι γνωστό αν η Κύπρος επιμένει στην αλλαγή του ποσοστού επιβάρυνσής της με 63% του κόστους σε περίπτωση εμπλοκής (έναντι 37% της Ελλάδας) προς μια πιο ισότιμη κατανομή (50%-50%). Τέλος, η αρχική συμφωνία προέβλεπε εγγυημένη απόδοση του έργου 8,3%.
Εκτός αυτού, εντός της Κύπρου υπάρχουν ισχυρές αντιρρήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ενέργειας, Κυριάκος Χατζηγιάννης, σε δηλώσεις του (στο ΡΙΚ) υποστήριξε ότι το κόστος της επένδυσης θα φτάσει τα 3 δισ. ευρώ, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα πληρώνει κατά μέσο όρο 105 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για 35 χρόνια κι ότι ο Κύπριος καταναλωτής θα επιβαρύνεται με 17 ευρώ μηνιαίως.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας