Ο Ευρωπαίος πρώην κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι παρουσιάζει σήμερα την πολυαναμενόμενη έκθεσή του για τη… σωτηρία της Ε.Ε. Την περασμένη εβδομάδα έκανε γνωστή μια γενική εκδοχή λέγοντας ότι οι κυβερνήσεις συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότερο την αποτυχία τους να ανταποκριθούν αρκετά γρήγορα στις προκλήσεις της Κίνας και των ΗΠΑ.
Οι προτάσεις του αφορούν βασικούς τομείς, όπως η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες και τα χρηματοοικονομικά. Όσον αφορά το κρίσιμο ζήτημα της χρηματοδότησης, ο Ντράγκι δήλωσε ότι το μπλοκ πρέπει να αξιοποιήσει καλύτερα την κοινή δανειοληπτική του ικανότητα. Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα πρέπει να αποφασίσει σε ποιο βαθμό θα ακολουθήσει τις συστάσεις του πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ για την ανταγωνιστικότητα.
Η έρευνα αναμένεται να περιλαμβάνει επίσης μια σύγκριση σχετικά με τις ανισότητες σε μέρη του κόσμου, αλλά είναι πιθανό να επικεντρώνεται σε αυτό που συχνά αποκαλείται «το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο» και πώς μπορεί να είναι χρήσιμο για τη θέσπιση νέων κοινωνικών προτύπων που μπορούν να είναι επωφελείς για τις επιχειρήσεις και τον κατασκευαστικό τομέα.
Μιλώντας σε διπλωμάτες την περασμένη εβδομάδα, ο Ντράγκι άφησε να διαρρεύσει η ικανοποίησή του πως ορισμένες από τις ιδέες του είχαν ήδη βρει το δρόμο τους στις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές της φον ντερ Λάιεν και θα περιλαμβάνονται επίσης στις επιστολές αποστολής των νέων επιτρόπων. Πράγμα που υποδηλώνει ότι μέρος της έκθεσής του, αν όχι όλη, θα έχει μια μυρωδιά déjà vu (αν και η ίδια η φον ντερ Λάιεν επιμένει ότι δεν την έχει διαβάσει ακόμη).
Σύμφωνα με το Politico, το βασικό μήνυμα του «Σούπερ Μάριο» είναι ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια ριζική αφύπνιση σε συνδυασμό με ισχυρές λύσεις για να αποφύγει να εισέλθει σε τελικό στάδιο οικονομικής παρακμής και να την «φάνε για πρωινό» οι δύο οικονομικές υπερδυνάμεις. Όμως, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, κυριαρχεί η αίσθηση ότι δεν υπάρχει η αποφασιστικότητα που θέλει ο Ντράγκι από την Ευρώπη. Αντιθέτως, πολλές (όχι όλες) οι πρωτεύουσες της ΕΕ βρίσκονται σε μίζερη, εσωστρεφή και βραχυπρόθεσμη διάθεση.
Η έκθεση 400 σελίδων αναμένεται να περιλαμβάνει μια έκκληση για επενδύσεις περίπου 900 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία, το συντομότερο δυνατόν. Πώς θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί αυτό; Για παράδειγμα μέσω φόρων που θα εισπράττονται απευθείας από την Ε.Ε.
O Ντράγκι έχει τονίσει πολλές φορές ότι τα ιδιωτικά κεφάλαια πρέπει να διαδραματίσουν τον μεγαλύτερο ρόλο. Όμως, από τότε έχει αποφύγει να γίνει συγκεκριμένος σχετικά με το πού θα μπορούσε να εμπλακεί η δημόσια χρηματοδότηση. Οι χώρες της Ε.Ε. είναι και ήταν πάντα βαθιά διχασμένες στο θέμα αυτό, ενώ η Επιτροπή εξετάζει μια μεγάλη αναμόρφωση του προϋπολογισμού της ΕΕ.
«Ακούμε συνεχώς για αυτή την έκκληση για πολλές εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ», σχολίασε ο ίδιος διπλωμάτης όπως παραπάνω, στον οποίο παραχωρήθηκε ανωνυμία για να μιλήσει ελεύθερα. «Αλλά πόσο εφικτό είναι αυτό σε ένα περιβάλλον όπου οι Γερμανοί αντιμετωπίζουν δημοσιονομική κρίση, οι Ολλανδοί δήλωσαν ότι θέλουν να μειώσουν τη συνεισφορά τους στην ΕΕ και οι Γάλλοι δεν έχουν κυβέρνηση;»
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην έκθεση σημειώνεται ότι η παραγωγικότητα της Ένωσης σε σχέση με των ΗΠΑ οφείλεται κυρίως στην έλλειψη επενδύσεων στην καινοτομία. Με τις αμερικανικές εταιρείες να επενδύουν 700 δισ. ευρώ ετησίως περισσότερα από τις ευρωπαϊκές, τα μεγαλύτερα επενδυτικά κενά να εντοπίζονται στην τεχνολογία και τις τηλεπικοινωνίες και τις επιχειρήσεις να βασίζονται σε ξένους επενδυτές.
Ακολουθούν τα λόγια του Σβεν Γκίγκολντ, του Γερμανού υφυπουργού για το κλίμα και την οικονομία, σχετικά με την έκθεση Ντράγκι πριν από λίγες ημέρες: «Δεν θα πάρουμε αυτόν τον προϋπολογισμό. Επομένως, πρέπει να σκεφτούμε πιο δημιουργικά, πώς να αξιοποιήσουμε τους υπάρχοντες κουμπαράδες χρημάτων», δήλωσε σε συνάντηση στη δεξαμενή σκέψης Bruegel.
Πράγματι, έχοντας σοκαριστεί για να αναλάβει δράση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την πανδημία Covid-19, η ΕΕ έχει χάσει την αίσθηση του επείγοντος.
Τι θα μπορούσε να το αλλάξει αυτό; Η επίδραση του Τραμπ; Ένας αξιωματούχος κυβέρνησης κράτους μέλους εκτίμησε ότι η επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ θα μπορούσε να είναι το σπρώξιμο που χρειάζεται, επειδή η αργή αλλά σταθερή οικονομική παρακμή του μπλοκ δεν φαίνεται να το κάνει.
Κρίση στην αυτοκινητοβιομηχανία
Αρκεί να ρίξετε μια ματιά στον τομέα των αυτοκινήτων. Η γερμανική Volkswagen εξετάζει το πρωτοφανές βήμα να κλείσει εργοστάσια στη Γερμανία εν μέσω χαμηλών πωλήσεων, ενώ το εργοστάσιο της Audi εδώ στις Βρυξέλλες φαίνεται να οδεύει προς τον ίδιο δρόμο.
Καθώς ο Ντράγκι δημοσιεύει την έκθεσή του, ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με εκπροσώπους της αλυσίδας αξίας της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας για έναν έλεγχο σχετικά με το πώς διαχειρίζονται τη μετάβαση στην ηλεκτρική κίνηση.
Ο Μπρετόν πρόκειται να παρουσιάσει μια ανησυχητική εικόνα που αποτελείται από στασιμότητα στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων, πτώση του μεριδίου αγοράς των ευρωπαϊκών ηλεκτρικών οχημάτων, πτώση της παραγωγής μπαταριών και δραστικά ανομοιογενείς υποδομές (όλες οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης μαζί έχουν λιγότερες υποδομές φόρτισης από το Βέλγιο). «Η εικόνα δεν είναι ρόδινη», σκοπεύει να ψοφήσει στη συγκέντρωση
Μήπως, λοιπόν, η έκθεση Ντράγκι πρόκειται να ακολουθήσει τα βήματα των εκθέσεων Λέτα και Μόντι που προηγήθηκαν - να γίνει ένα κομψό εμπόδιο; Η κυνική άποψη είναι «ναι, και γρήγορα».
Η λιγότερο κυνική άποψη είναι ότι τέτοιου είδους εκθέσεις έχουν, κατά περίπτωση, προαναγγείλει ιστορικές μεταρρυθμίσεις της ΕΕ, όπως η έκθεση Werner, γραμμένη από τον τότε πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, η οποία ζητούσε την καθιέρωση ενός ενιαίου νομίσματος της ΕΕ ήδη από το 1970- ή η έκθεση Delors, που δημοσιεύθηκε το 1989 και έδωσε το έναυσμα για την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Νομισματική Ένωση.
Αυτές όμως ήταν πιο μεθυστικές, πιο ιδεαλιστικές εποχές. Η έκθεση Ντράγκι καταφθάνει εν μέσω μιας δεξιάς μετατόπισης της εξουσίας της ΕΕ, αυξανόμενων αντιμεταναστευτικών αισθημάτων και υφέρπουσας ανησυχίας για τις παγκόσμιες υποθέσεις. Αυτό μπορεί να αλλάξει, αλλά θα χρειαστεί οι ηγέτες της ΕΕ να υλοποιήσουν το όραμα του Ντράγκι. Δεν έχουν φτάσει ακόμη εκεί.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας