Περισσότεροι από 1 στους 5 εργαζόμενους παγκοσμίως δεν βρίσκουν την κατάλληλη θέση εργασίας γιατί δεν τους προσφέρεται «δίκαιη» αμοιβή που θα καλύπτει την οικονομική αβεβαιότητα που βιώνουν συνδυάζοντας έναν ελκυστικό μισθό με τις ανάγκες της βιώσιμης ανάπτυξης.
Αυτή η σύνδεση ανάμεσα στον μισθό και την κάλυψη των ευρύτερων αναγκών, έστω κι αν χαρακτηριστεί ως «δίκαιη αμοιβή για δίκαιη εργασία», όπως αναφέρει σε σχετική της έκθεση η ManPower, παραμένει ταυτοχρόνως και ο κορυφαίος παράγοντας παραγωγικότητας, αντανακλώντας στην ικανοποίηση και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.
Οπερ σημαίνει ότι δεν αρκεί μόνο ο μισθός, δεν αρκεί μόνο η εξασφάλιση μιας θέση εργασίας, αλλά υπάρχει και η ανταπόκριση στη «νέα ιεράρχηση» ζωής που θέτουν ψηλά οι νέοι άνθρωποι, επιλέγοντας εκείνο το εργασιακό περιβάλλον που θα τους αποπνεύσει «ψυχολογική ασφάλεια και ευελιξία στη διάθεση του χρόνου τους».
Νέα δεξαμενή
Κι αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα στα οποία μπορεί να καταλήξει όποιος διαβάσει την έκθεση της μεγαλύτερης εταιρείας «ανθρώπινου δυναμικού» (σε λίγο πρέπει να περιμένουμε και την κατάργηση του όρου «δυναμικό», που παραπέμπει στην αντιμετώπιση του εργαζόμενου ως «εργαλείου»).
Με την έκθεση για τις «14 βασικές τάσεις το 2024» (θα τις χαρακτηρίζαμε και ως αντιθέσεις) «στην απασχόληση», κατά την ίδια την πολυεθνική εταιρεία, αυτές συνιστούν την «εποχή της προσαρμοστικότητας» και μέχρι την ανακάλυψη ενός νέου, λιγότερου τεχνικού όρου, προτρέπει τις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στις ανάγκες και τις προτιμήσεις που εκδηλώνουν οι νέοι εργαζόμενοι, η Gen Z, η οποία θα αποτελέσει το 58% της δεξαμενής άντλησης εργαζομένων καθώς αυξάνεται η γήρανση του πληθυσμού στις αναπτυγμένες αγορές. Και ήδη, βάσει των στοιχείων που επικαλείται, «για τους νέους οι μισθοί είναι 15% υψηλότεροι έναντι των υφιστάμενων εργαζομένων».
Εκτιμά ότι «το 81% των εργαζομένων αισθάνονται ότι η πανδημία επηρέασε τις εργασιακές προτιμήσεις τους, υπογραμμίζοντας τον διαρκή αντίκτυπό της στις επιλογές του χώρου εργασίας». Επισημαίνει ότι αυτό που διαμορφώνει τις τάσεις στον χώρο εργασίας είναι «η επιρροή των νεότερων εργαζομένων», που δίνουν έμφαση στα όρια εργασίας-προσωπικής ζωής, στην υιοθέτηση τεχνολογίας, στη δίκαιη αμοιβή και στη συμμετοχή των εργοδοτών σε κοινωνικά ζητήματα.
Θεωρεί ότι η συμμετοχή των γυναικών στο ανθρώπινο δυναμικό όχι μόνο βρίσκεται σε επίπεδα-«ρεκόρ», μολονότι κατέχουν λιγότερο από το 1/3 των ηγετικών ρόλων και υπο-εκπροσωπούνται σε τομείς που σχετίζονται με την τεχνολογία, αλλά φαίνεται να επηρεάζουν σημαντικά και τη ζήτηση ευελιξίας, καθώς το 85% των γυναικών επιδιώκει ευελιξία στην επιλογή εργασιακών μοντέλων, υποστηρίζοντας την ισορροπία μεταξύ απομακρυσμένης εργασίας και εργασίας γραφείου.
Διαπιστώνει λοιπόν μια ευρύτερη αλλαγή στις προτιμήσεις εργασίας υπέρ της ευελιξίας. «Οι εργαζόμενοι αναζητούν ευελιξία και αυτονομία, επιθυμώντας τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, ευέλικτα ωράρια και επιλογές απομακρυσμένης εργασίας» αναφέρει η σχετική έκθεση και προς επίρρωση αυτού του συμπεράσματος τονίζει ότι κερδίζει έδαφος η αναζήτηση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής. «Σχεδόν 1 στους 5 εργαζομένους θα εξέταζε το ενδεχόμενο μείωσης της αμοιβής σε αντάλλαγμα της βελτίωσης της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, υποδεικνύοντας την αξία που αποδίδεται στον προσωπικό χρόνο».
Χάσμα αντίληψης
Σε μια εποχή που όλα αλλάζουν στην εργασία, ανασχετικός παράγοντας παραμένει το «χάσμα μεταξύ της αντίληψης των ηγετών (68%) και της συμφωνίας των εργαζομένων (36%) σχετικά με την ένταξη στον χώρο εργασίας». Η αντίθεση αυτή παραμένει έντονη ως προς την αξιολόγηση και την αυτο-αξιολόγηση. «Παρά τον ισχυρισμό των εργαζομένων ότι είναι παραγωγικοί (87%), μόνο το 12% των διευθυντικών στελεχών συμφωνεί, παρουσιάζοντας ένα χάσμα αντίληψης παραγωγικότητας».
Εστιάζοντας στις επιδράσεις των «κοινωνικών διαιρέσεων» στην απασχόληση, η ManPower υποστηρίζει ότι «σχεδόν τα δύο τρίτα των εργαζομένων αντιλαμβάνονται την έλλειψη ευγένειας και αμοιβαίου σεβασμού, προκαλώντας κοινωνική διαίρεση, ενώ αναγνωρίζουν τις δυνατότητες του πράσινου μετασχηματισμού για τη δημιουργία έως και 30 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας».
Προσθέτει δε ότι οι εταιρείες που υπερασπίζονται την ενσωμάτωση και τη συμπερίληψη στον εργασιακό χώρο παρουσιάζουν 39% υψηλότερη αποδοτικότητα έναντι των ανταγωνιστών τους, προσελκύοντας κορυφαία ταλέντα, βελτιώνοντας τη σημαντικότητά τους στην αγορά και ενισχύοντας τη διακράτηση ταλέντων.
Οσο για την επίπτωση της τεχνητής νοημοσύνης, εδώ εντοπίζεται από τη μία πλευρά μία μάλλον υπεραισιοδοξία από την πλευρά των εργαζομένων ως προς την απώλεια των θέσεων εργασίας. «Ενώ οι επιχειρήσεις αναμένουν 23% μείωση των θέσεων εργασίας εντός πέντε ετών, περίπου έξι στους δέκα Αμερικανούς πιστεύουν ότι η Al θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στους εργαζόμενους γενικά, αλλά μόλις το 28% θεωρούν ότι θα έχει σημαντική επίδραση σε αυτούς προσωπικά» καταλήγει η έκθεση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας