Δύο μόλις ημέρες από την ορκωμοσία της κυβέρνησης, ο νέος υπουργός Οικονομίας Λουίς Καπούτο παρουσίασε το εν λόγω πακέτο μέτρων σκληρής λιτότητας ως μονόδρομο για τη σταθεροποίηση της λατινοαμερικάνικης οικονομίας, η οποία ταλανίζεται χρόνια τώρα από υψηλά δημόσια ελλείμματα και χρέος, τριψήφιο πληθωρισμό (143% σε ετήσια βάση) αλλά και φτώχεια που βασανίζει το 40% του πληθυσμού της.
«Η γενεσιουργός αιτία των προβλημάτων μας ήταν πάντα δημοσιονομική. Ξοδεύουμε περισσότερα απ’ όσα βγάζουμε», διεμήνυσε στο τηλεοπτικό του διάγγελμα με το οποίο παρουσίασε τα μέτρα ο Καπούτο, θυμίζοντας κάτι από την τρομο-λαγνεία των ανακοινώσεων των πρώτων μνημονιακών κυβερνήσεων της Ελλάδας πριν από την εφαρμογή των πολιτικών σοκ και δέους που επέβαλαν οι δανειστές.
Ο Καπούτο χαρακτήρισε βαθύ το δημόσιο έλλειμμα -το οποίο προσδιόρισε στο 5,5% του ΑΕΠ- και μίλησε για εθισμό της χώρας στα ελλείμματα, στα 113 από τα τελευταία 123 χρόνια, όπως χαρακτηριστικά είπε. Μίλησε ακόμη για καταστροφή που θα φέρει ο υπερπληθωρισμός ο οποίος αν δεν ληφθούν τα μέτρα θα μπορούσε να φθάσει, όπως είπε, στο... 15.000%. Επικαλέστηκε τέλος και την ψήφο των πολιτών, οι οποίοι επιλέγοντας τον Χαβιέρ Μιλέι έδειξαν ότι κατανοούν πως «λεφτά δεν υπάρχουν».
Η μεγάλη υποτίμηση του πέσο -που οδηγεί την επίσημη ισοτιμία αργεντίνικου νομίσματος από τα 336,5 πέσος ανά δολάριο, στα 800 πέσος ανά δολάριο, καθώς και η μείωση των επιδοτήσεων στις δημόσιες συγκοινωνίες και στην ενέργεια θα χτυπήσουν περαιτέρω την αγοραστική δύναμη μεγάλου μέρους των πολιτών της πολύπαθης χώρας, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τη φτώχεια. Ο Μιλέι είχε προαναγγείλει τον πόνο που έρχεται την Κυριακή μετά την ορκωμοσία του, διαμηνύοντας ότι «η κατάσταση θα χειροτερέψει βραχυπρόθεσμα» προτού η πολιτική της λιτότητας φέρει καρπούς. Το ερώτημα που ουδόλως φαίνεται να τον απασχολεί πάντως είναι πού θα έχει φτάσει έως τότε η φτώχεια.
Στα μέτρα που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνεται και η ακύρωση των διαγωνισμών για τα δημόσια έργα. Το κράτος, σύμφωνα με τον Αργεντίνο υπουργό, δεν θα κάνει πλέον διαγωνισμούς για δημόσια έργα και θα ακυρώσει συμβάσεις για όσα δεν έχουν ήδη ξεκινήσει. Τα δημόσια έργα θα εκτελούνται από τον ιδιωτικό τομέα, «καθώς το κράτος δεν έχει ούτε τα χρήματα ούτε τη χρηματοδότηση» γι’ αυτά, είπε.
Οπως αναμενόταν οι πρώτοι που έσπευσαν να «αγκαλιάσουν» τα μέτρα, στηρίζοντας τις επιλογές της κυβέρνησης, ήταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι αγορές. «Χαιρετίζω τα αποφασιστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρόεδρο Μιλέι και την οικονομική του ομάδα σήμερα για την αντιμετώπιση των σημαντικών οικονομικών προκλήσεων της Αργεντινής, ένα σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση της σταθερότητας και την ανοικοδόμηση του οικονομικού δυναμικού της χώρας», διεμήνυσε μέσω της πλατφόρμας του «Χ» η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Το Ταμείο -στο οποίο η Αργεντινή χρωστά δάνειο 44 δισ. δολαρίων- χαρακτήρισε τα μέτρα «τολμηρά» που «θα βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της οικονομίας θέτοντας τη βάση για πιο βιώσιμη και καθοδηγούμενη από τον ιδιωτικό τομέα ανάπτυξη» μετά από τις «σοβαρές οπισθοδρομήσεις πολιτικών» τους τελευταίους μήνες.
Στις αγορές, επενδυτές και παράγοντες της αγοράς έδειξαν ομοίως την ικανοποίησή τους για τα μέτρα. «Τα νέα είναι θετικά», είπε ο ειδικός στην KNG Securities σε θέματα Αργεντινής προσθέτοντας ότι «είναι μια τεράστια δημοσιονομική προσπάθεια, με περικοπές δημοσίων δαπανών ύψους 3% του ΑΕΠ και αύξηση των εσόδων κατά 2,3%». Πιο επιφυλακτική, η Jimena Blanco, επικεφαλής αναλύτρια της Verisk Maplecroft, είδε πάντως από την πλευρά της κυβέρνησης μια προσπάθεια να μετριάσει μια κατά τα άλλα εγγυημένη αναγκαστική προσγείωση της οικονομίας. «Υποσχέθηκε ένα πολύ πικρό χάπι και τώρα το δίνει. Το ερώτημα είναι πόσο θα διαρκέσει η λαϊκή υπομονή». Λίγο αργότερα το πέσο ξεκινούσε τη χθεσινή του διαπραγμάτευση στις αγορές συναλλάγματος με πτώση 54%, στα 801 πέσος ανά δολάριο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας