«Πού οδεύει η ναυτιλία την επόμενη δεκαετία» ήταν ο τίτλος του 15ου συνεδρίου «Greener Shipping Summit» που πραγματοποιήθηκε στο Ιδρυμα Ευγενίδου και που διοργανώθηκε από τη Newsfront / Naftiliaki, υπό την αιγίδα της Ενωσης Τεχνικών Διευθυντών της Ελληνικής Ναυτιλίας, Martecma.
Στο συνέδριο συμμετείχαν περισσότερα από 500 άτομα, από 15 χώρες και 354 εταιρείες, στελέχη του κλάδου της ναυτιλίας, οι οποίοι παρουσίασαν βασικά θέματα με επίκεντρο το περιβάλλον, τους κανονισμούς, τις ναυτιλιακές επιχειρηματικές τάσεις και την παγκόσμια οικονομία, ενώ κατατέθηκαν από τους ομιλητές σημαντικές πληροφορίες για τα θέματα που αντιμετωπίζει η ναυτιλιακή βιομηχανία.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιάννης Πλατσιδάκης, επίτιμος πρόεδρος της Ιntercargo (Διεθνής Ενωση Πλοιοκτητών Ξηρού Φορτίου), ο οποίος τόνισε ότι «όλα αυτά τα χρόνια οι Ελληνες πλοιοκτήτες παρακολουθούν τις τεχνολογικές εξελίξεις και θα συνεχίσουν να το κάνουν», ενώ σημείωσε ότι «η προσαρμοστικότητα είναι η λέξη-κλειδί. Ολοι παρατηρούμε μια ταχέως αναπτυσσόμενη τεχνολογία που επηρεάζει τις επιχειρήσεις και την καθημερινή ζωή όλων των πολιτών».
Αναφερόμενος στην προστασία του περιβάλλοντος, υποστήριξε ότι «η ναυτιλία θεωρείται ένοχη μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Η ναυτιλία έχει δεχθεί έντονη κριτική, ως σημαντικός παράγοντας ρύπων. Αυτό είναι άδικο. Μεταφέρει το 90% του παγκόσμιου εμπορίου και εκπέμπει μόλις το 2,3% των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων».
Ο Michael Jeppesen, διευθυντής μάρκετινγκ της εταιρείας MAN Energy Solutions, δήλωσε ότι η εταιρεία του προχωρά σε έρευνες και αναμένει να εγκαταστήσει τον πρώτο κινητήρα αμμωνίας σε πλοίο το επόμενο έτος. «Μέχρι το τέλος του 2024, θα είμαστε σε θέση να παραδώσουμε τον πρώτο μας κινητήρα με αμμωνία, σε ιαπωνικό ναυπηγείο. Εχουμε θετικά αποτελέσματα από τις δοκιμές μας. Αρκετοί κινητήρες θα είναι σε χρήση το 2025-26», τόνισε.
«Η αμμωνία, η μεθανόλη και το LNG θα είναι τα μελλοντικά καύσιμα. Μέχρι το 2030, όλα τα νεότευκτα πλοία θα έχουν δυνατότητα χρήσης διπλού καυσίμου», επισήμανε ο Christoph Rofka, στέλεχος της εταιρείας Accelleron και μίλησε για την ανάγκη ευελιξίας στην ανάπτυξη προϊόντων, καθώς παρουσίασε τις προκλήσεις στην υιοθέτηση νέων καυσίμων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας