Στο κλασικό ερώτημα που κάνουν οι μεγάλοι στα παιδιά «τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις;», μια απάντηση που έχει προστεθεί εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία είναι ο επαγγελματίας influencer. Αν και η ιστορία των «επιδραστικών ανθρώπων» μετράει αιώνες, αφού πάντα οι διάσημοι και πετυχημένοι ή παλαιότερα οι ευγενείς πλασάρονταν στις μάζες ως πρότυπα προς μίμηση, λανσάροντας μόδες, ρούχα και χτενίσματα, η εμφάνιση των influencers συμπίπτει χρονικά με τη γιγάντωση μέσων κοινωνικής δικτύωσης που βασίζονται στην εικόνα, με ορόσημο τη γέννηση του instagram το 2010.
Ξεκινώντας ως μια περσόνα που έχει πολλούς ακολούθους στα social media (από δεκάδες χιλιάδες έως και αρκετά εκατομμύρια), πλέον o επαγγελματίας influencer βιοπορίζεται μέσω του ψηφιακού μάρκετινγκ, συνεργαζόμενος με εμπορικές επιχειρήσεις για προώθηση προϊόντων, υπηρεσιών και εκδηλώσεων.
Eλέγχους στις εμπορικές πρακτικές των influencers ξεκινάει μέσα στις επόμενες εβδομάδες το υπουργείο Ανάπτυξης, με τη συνδρομή ψηφιακών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με σκοπό, όπως σημειώνει, «την προστασία των καταναλωτών από παραπλανητικές εμπορικές πρακτικές».
Οι έλεγχοι διενεργούνται πανευρωπαϊκά, από όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ΕU Sweeps, που κάθε χρόνο «σαρώνει» ψηφιακές πλατφόρμες και αγορές για τυχόν αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Ενδεικτικά από το 2007 στο πλαίσιο των ΕU Sweeps έχουν διενεργηθεί έλεγχοι σε πλατφόρμες πώλησης αεροπορικών εισιτηρίων, σύγκρισης ταξιδιωτικών υπηρεσιών, ενοικίασης αυτοκινήτων, για τις προσφορές της Βlack Friday κ.λπ.
Στην Ελλάδα τους ελέγχους διεξάγει η Γενική Διεύθυνση Αγοράς και Προστασίας Καταναλωτή της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, με σκοπό να εντοπιστούν αναρτήσεις στους λογαριασμούς των influencers με μαρτυρίες, κριτικές ή καταχωρίσεις οι οποίες «ενδεχομένως να είναι παραπλανητικές για τους καταναλωτές». Ο δεύτερος στόχος είναι «να επαληθεύσουν εάν οι influencers ενημερώνουν με σαφήνεια τους ακολούθους τους σχετικά με την ταυτότητα και τα στοιχεία επικοινωνίας της εταιρείας τους».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το υπ. Ανάπτυξης καλούν όλους τους εμπλεκόμενους να ενημερωθούν για τις νομικές υποχρεώσεις τους και τα ισχύοντα ευρωπαϊκά πρότυπα στην πλατφόρμα Infuencer Legal Hub. Προς το παρόν πάντως η σχετική σελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραπέμπει κυρίως σε ενημερωτικά-εκπαιδευτικά βιντεάκια στο youtube της Γενικής Διεύθυνσης Δικαιοσύνης και Καταναλωτή (@EUJustice)
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας