Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.7° 17.8°
2 BF
76%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.8° 19.8°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 18.3°
2 BF
69%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
56%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
0 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
48%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.1° 21.1°
1 BF
65%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
20.8° 19.4°
4 BF
68%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.2°
1 BF
59%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
3 BF
62%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 19.8°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
55%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
24.0° 18.9°
2 BF
52%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
2 BF
81%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
52%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 18.3°
3 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.2° 22.2°
2 BF
60%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.0° 18.0°
2 BF
58%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Φάρμακα
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μηχανισμό φαρμακευτικής αλληλεγγύης προωθεί η Ε.Ε.

Θα είναι εθελοντικός και θα διευκολύνει την αποστολή φαρμάκων από μια χώρα σε άλλη για την κάλυψη ελλείψεων. Και «συμμαχία κρίσιμων φαρμάκων» ως πυλώνας της βιομηχανικής πολιτικής της Ε.Ε.

Μια προσπάθεια για να αντιμετωπιστούν θεσμικά οι ελλείψεις φαρμάκων στις χώρες της Ε.Ε. κάνει η Κομισιόν. Ενας εθελοντικός μηχανισμός αλληλεγγύης που ξεκινάει άμεσα, αλλά και ευελιξία στους κανονισμούς, όπως και νέες κατευθυντήριες γραμμές για την προμήθεια φαρμάκων είναι μερικά από τα μέτρα που παρουσίασε χθες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει μεταξύ άλλων: έναρξη λειτουργίας για τον εθελοντικό μηχανισμό αλληλεγγύης για τα φάρμακα αυτόν τον μήνα, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να καταρτιστεί κατάλογος με τα απαραίτητα φάρμακα για τα οποία θα ισχύουν ειδικά μέτρα.

Οι υφιστάμενοι κανονισμοί θα πρέπει να ερμηνεύονται με ευελιξία, διευκολύνοντας, για παράδειγμα, την αποστολή φαρμάκων από τη μια χώρα στην άλλη, ακόμη και αν δεν υπάρχει επισήμανση στη γλώσσα της χώρας προορισμού. Στις αρχές του 2024, η Επιτροπή σχεδιάζει να εισαγάγει αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές για την προμήθεια φαρμάκων.

Μέσω του Εθελοντικού Μηχανισμού Αλληλεγγύης, κάθε κράτος-μέλος που αντιμετωπίζει ελλείψεις μπορεί να αναζητήσει υποστήριξη από άλλα κράτη-μέλη που ενδέχεται να είναι σε θέση να μοιράζονται φάρμακα εάν έχουν επαρκή εφοδιασμό. Αυτό περιλαμβάνει έγκαιρη κοινοποίηση των ελλείψεων από τις εταιρείες, σχέδια πρόληψης ελλείψεων για όλα τα φάρμακα και αυξημένη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις ελλείψεις σε επίπεδο Ε.Ε.

Παράλληλα, η Κομισιόν έχει επιταχύνει τις εργασίες για τον κατάλογο των κρίσιμων φαρμάκων της Ε.Ε. και θα παρουσιάσει έναν αρχικό κατάλογο πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

Μέχρι τον Απρίλιο του 2024 θα καθορίσει τα μέτρα που απαιτούνται για την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς τους.

«Οι ενέργειες που ανακοινώνουμε προσθέτουν έναν πυλώνα βιομηχανικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ενωση Υγείας. Για να το πετύχουμε αυτό, θα δημιουργήσουμε μια συμμαχία κρίσιμων φαρμάκων που ξεκινά στις αρχές του 2024», τόνισε η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου.

«Αυτή η συμμαχία θα είναι ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας που θα φέρει σε επαφή τις εθνικές αρχές, τη βιομηχανία, την κοινωνία των πολιτών, την Επιτροπή και τις υπηρεσίες μας για την ανάπτυξη συντονισμένης δράσης σε επίπεδο Ε.Ε. για τη βελτίωση της διαθεσιμότητας φαρμάκων. Θα επικεντρωθεί στα πιο κρίσιμα φάρμακα από τον κατάλογο της Ενωσης και θα παρέχει προσαρμοσμένες απαντήσεις στα τρωτά σημεία που θα εντοπίσουμε στις αλυσίδες εφοδιασμού τους», εξήγησε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Μηχανισμό φαρμακευτικής αλληλεγγύης προωθεί η Ε.Ε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας