Το ερώτημα ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για τη διεθνή οικονομία και τις αγορές από τη σφαγή στην Παλαιστίνη είναι αυτονόητο και κρίσιμο. Το γεγονός είναι από αυτά που στη γεωπολιτική χαρακτηρίζονται μεγάλου βεληνεκούς, δηλαδή από αυτά που οι επιπτώσεις τους είναι σημαντικές και διαρκούν στον χρόνο.
Οπως φαίνεται εύγλωττα στο δημοσιευόμενο γράφημα, οι αγορές πετρελαίου αντέδρασαν «βίαια», για μικρότερο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σε όλες τις σημαντικές γεωπολιτικές καμπές, από το μακρινό 1973 και το Γιομ Κιπούρ μέχρι και τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία. Το ζήτημα είναι πώς θα «τιμολογηθεί» το σημερινό γεγονός και επομένως ποιες και ποιας διάρκειας θα είναι οι επιπτώσεις του.
Αγορές πετρελαίου
Ωστόσο, το άμεσο ερώτημα αφορά κατ’ αρχάς το σήμερα των αγορών: πώς θα «τιμολογήσουν» το γεγονός οι αγορές, κυρίως μετοχών και πετρελαίου. Ηδη, το προηγούμενο διάστημα οι τιμές του πετρελαίου θύμιζαν… ασανσέρ, με απότομες κινήσεις πάνω και κάτω. Κάποια στιγμή «απείλησαν» να διαρρήξουν το όριο των 100 δολαρίων, αλλά την προηγούμενη Παρασκευή είχαν μειωθεί στα 84 δολάρια.
Οι εκτιμήσεις που βάραιναν, μέχρι και την Παρασκευή, τόσο στην ανοδική όσο και στην καθοδική τάση αφορούσαν αφ’ ενός την πρόβλεψη για τους ρυθμούς ανάπτυξης των ισχυρών πόλων της διεθνούς οικονομίας (που καθορίζουν τη ζήτηση) και αφ’ ετέρου την πολιτική του ΟΠΕΚ (που καθορίζει την προσφορά).
Για όσο διάστημα υπερτερούσαν οι εκτιμήσεις ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν θα πληγούν, το πετρέλαιο ανέβαινε, επηρεασμένο από τις κινήσεις Σ. Αραβίας και Ρωσίας για περιορισμό της παραγωγής. Το τελευταίο δεκαήμερο ωστόσο επικράτησαν οι εκτιμήσεις ότι η διεθνής ανάπτυξη υποχωρεί, οπότε οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν. Σε αυτή την υποχώρηση έπαιξαν επίσης ρόλο οι πληροφορίες για πολιτικό deal μεταξύ Ισραήλ και Σ. Αραβίας, στο πλαίσιο του οποίου η Σ. Αραβία θα εξασφάλιζε τη σταθερότητα στην προσφορά πετρελαίου.
Τα γεγονότα στην Παλαιστίνη ωστόσο αναβάλλουν για εύθετο χρόνο -αν δεν ματαιώνουν- αυτό το deal. Το πιθανότερο λοιπόν είναι ότι, τουλάχιστον άμεσα, θα έχουμε μια «αντανακλαστική» άνοδο των τιμών πετρελαίου, με τις αγορές να παρακολουθούν στη συνέχεια βήμα βήμα τις εξελίξεις.
Αγορές μετοχών
Οι αγορές μετοχών δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι θα αντιδράσουν με τον ίδιο τρόπο. Αυτές θα έχουν να «τιμολογήσουν» και το γεωπολιτικό ρίσκο, για τον ρόλο του οποίου στο παγκόσμιο εμπόριο, τις εφοδιαστικές αλυσίδες (και επομένως τις τιμές και τον πληθωρισμό) και εν τέλει τους ρυθμούς ανάπτυξης, το ΔΝΤ προειδοποιεί ακούραστα την τελευταία διετία. Υστερα από ενάμιση χρόνο πολέμου στην Ουκρανία, το γεωπολιτικό ρίσκο είχε ενσωματωθεί πλήρως στις αγορές.
Τώρα παρουσιάζεται μια νέα «εστία» αστάθειας με άγνωστη συνέχεια. Το βέβαιο είναι ότι για το ελληνικό Χρηματιστήριο τα γεγονότα στην Παλαιστίνη δεν είναι καλά νέα. Τα διεθνή κεφάλαια θα είναι περισσότερο από πριν «σφιγμένα» για τοποθετήσεις σε αγορές όπως η Ελλάδα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας