Μετά το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία στις χώρες που βοηθούν τις μεγάλες επιχειρήσεις να φοροαποφεύγουν ευημερώντας σε βάρος των εταίρων τους.
Αυτή τη φορά δεν ήταν η γνωστή έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ISICS) «Luxleaks» αλλά η επίσημη έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία στήνει στον τοίχο ακόμη μια χώρα του πυρήνα της ευρωζώνης και της Ε.Ε., την Ολλανδία, για το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που αυτή προσέφερε στη μεγαλύτερη αλυσίδα καταστημάτων καφέ στον κόσμο Starbucks.
Το προκαταρκτικό πόρισμα της Επιτροπής, που είδε εντελώς ξαφνικά χθες το φως της δημοσιότητας, υποστηρίζει ότι οι φορολογικές συμφωνίες που έχει συνάψει το ολλανδικό κράτος με τη Starbucks επιβραβεύουν την αμερικανική πολυεθνική με χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή και αποτελούν ενδεχομένως παράνομη κρατική επιδότηση.
Ευνοϊκές συμφωνίες
Οι συμφωνίες αυτές αφορούν την τιμολόγηση των συναλλαγών μεταξύ των θυγατρικών εταιρειών της Starbucks, όχημα μέσα από το οποίο μεταφέρονται τα ανά τον κόσμο κέρδη ενός ομίλου προς χώρες με ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση, στην προκειμένη περίπτωση την Ολλανδία. H «προκαταρκτική εικόνα της Επιτροπής είναι ότι αυτές οι ευνοϊκές συμφωνίες τιμολόγησης προς όφελος της θυγατρικής της πολυεθνικής Starbucks Manufacturing (μίας εκ των δύο θυγατρικών που η Starbucks διατηρεί στην Ολλανδία), συνιστά κρατική βοήθεια. Η Κομισιόν έχει αμφιβολίες για τη συμβατότητα μιας τέτοιας βοήθειας στην εσωτερική αγορά», αναφέρει χαρακτηριστικά το πόρισμα.
Η υπόθεση φοροαποφυγής της Starbucks δεν είναι η μοναδική που ερευνά αυτόν τον καιρό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ανάλογες έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη για την εταιρεία ηλεκτρονικών πωλήσεων της Amazon, την ιταλική Fiat και την κατασκευάστρια του iphone Apple. Στο στόχαστρο της Κομισιόν για τις συμφωνίες που μειώνουν δραστικά τον φόρο των πολυεθνικών επιχειρήσεων περιλαμβάνονται επίσης εκτός της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου και οι Ιρλανδία, Μάλτα, Βέλγιο, Κύπρος και Γιβραλτάρ.
Η χθεσινή ξαφνική διαρροή του προκαταρκτικού πορίσματος για την υπόθεση της Starbucks από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ενδεχομένως να μην είναι άσχετη των όσων διέρρευσαν τις τελευταίες ημέρες για τη χώρα του τελευταίου.
Η απάντηση Γιούνκερ
Παρατηρητές της υπόθεσης Luxleaks υποστηρίζουν ότι η πρόσφατη αποκάλυψη των 548 μυστικών φορολογικών συμφωνιών του Μεγάλου Δουκάτου με τις 343 πολυεθνικές επιχειρήσεις αποτελεί μοχλό πίεσης από την Ολλανδία και τη Βρετανία, δύο πολύ μεγαλύτερους όπως υπογραμμίζουν φορολογικούς παραδείσους της Ευρώπης, προς τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν. Στόχος η χειραγώγηση του Γιούνκερ και της νέας Επιτροπής. Υπό αυτήν την οπτική, η χθεσινή βιαστική δημοσιοποίηση του προκαταρκτικού πορίσματος για τη Starbucks από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί πιθανότατα την απάντηση Γιούνκερ προς τις εν λόγω χώρες και ειδικότερα την Ολλανδία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας