Κόπτεται για τη δημοκρατία και την ελευθέρια, όμως την ίδια στιγμή εξοπλίζει πάνω από τα μισά απολυταρχικά καθεστώτα της υφηλίου. Ο λόγος για τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, που όσο περνά ο καιρός αναδεικνύει όλο και πιο πολύ το «ταλέντο» του στα... παραμύθια.
Από το 2021 όταν ανέλαβε καθήκοντα προέδρου, ο Μπάιντεν κάνει επανειλημμένα αναφορές στη «μάχη μεταξύ δημοκρατιών και απολυταρχιών», όπου οι ΗΠΑ και οι άλλες δημοκρατίες αγωνίζονται για έναν ειρηνικό και ασφαλή κόσμο. «Η μάχη μεταξύ δημοκρατίας και απολυταρχίας είναι μια μάχη μεταξύ ελευθερίας και καταστολής, μεταξύ μιας διεθνούς τάξης βασισμένης σε κανόνες και μιας άλλης που διέπεται από την ωμή βία», τόνιζε χαρακτηριστικά σε περσινή ομιλία του στη Βαρσοβία, ενώ σε μια άλλη νωρίτερα (State of Union) ξεκαθάριζε ότι «εχθρός των ΗΠΑ και των δημοκρατικών συμμάχων τους είναι οι απολυταρχίες που συνωμοτούν για να υπονομεύσουν το διεθνές σύστημα».
Ωστόσο αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό που διακηρύσσει ο Μπάιντεν καθώς στο διάστημα της διακυβέρνησής του οι ΗΠΑ έχουν συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση της στρατιωτικής ισχύος μεγάλου αριθμού αυταρχικών καθεστώτων της υφηλίου. Τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία από τις ίδιες τις ΗΠΑ αποκάλυψαν ότι μόνο πέρυσι πούλησαν όπλα τουλάχιστον στο 57% των χωρών της υφηλίου που κυβερνώνται από αυταρχικά καθεστώτα.
Οι ΗΠΑ από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου είναι σταθερά ο μεγαλύτερος έμπορος όπλων του κόσμου. Στην περίοδο 2018-2022 ήταν υπεύθυνες για το περίπου 40% του συνόλου των εξαγωγών παγκοσμίως.
Εκτός των όπλων που προσφέρουν δωρεάν ως «βοήθεια» σε συμμάχους, εξάγουν τα όπλα που παράγει η αμυντική τους βιομηχανία μέσω δύο οδών: είτε ως ξένες στρατιωτικές πωλήσεις (FMS) είτε ως άμεσες εμπορικές πωλήσεις (DCS). Στις πρώτες η αμερικανική κυβέρνηση ενεργεί ως μεσάζων. Αγοράζει τα όπλα από μια αμερικανική εταιρεία και στη συνέχεια τα παραδίδει στον ξένο παραλήπτη.
Οι εμπορικές πωλήσεις είναι λιγότερο συνθέτες καθώς πραγματοποιούνται ύστερα από συμφωνία μεταξύ μιας αμερικανικής εταιρείας παραγωγής όπλων και μιας ξένης κυβέρνησης. Ωστόσο και οι δύο κατηγορίες απαιτούν την έγκριση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Πωλήσεις 2022
Πεντάγωνο και αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσαν πρόσφατα στη δημοσιότητα τα στοιχεία γι' αυτές τις πωλήσεις στο οικονομικό έτος 2022 ανά χώρα. Από αυτά συνάγεται ότι ούτε λίγο ούτε πολύ οι ΗΠΑ πούλησαν πέρυσι όπλα σε 142 κράτη και λοιπές επικράτειες του κόσμου (στη Γη υπάρχουν σήμερα περί τα 194 ανεξάρτητα κράτη).
Ας σημειωθεί ότι ο προκάτοχος του Μπάιντεν, Ντόναλντ Τραμπ, υιοθετώντας μια εντελώς επιχειρηματική προσέγγιση για τους εξοπλισμούς και βάζοντας πάνω απ’ όλα τα συμφέροντα των εταιρειών της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας, είχε οδηγήσει κατά τη διάρκεια της προεδρίας του σε δραματική ανάκαμψη των πωλήσεων όπλων.
Ο «ειρηνοποιός» Μπάιντεν όμως τον ξεπέρασε. Σύμφωνα με την ετήσια καταμέτρηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο πρώτο πλήρες οικονομικό έτος της προεδρίας Μπάιντεν οι πωλήσεις όπλων από τις ΗΠΑ προς τις άλλες χώρες έφτασαν τα 206 δισεκατομμύρια δολάρια. Ξεπέρασαν δηλαδή το υψηλό που είχε σημειωθεί στη διάρκεια της προεδρίας Τραμπ (192 δισ. δολάρια το 2018).
Η αύξηση αυτή δεν μπορεί να αποδοθεί μόνο στον πόλεμο στην Ουκρανία και την προσπάθεια εξοπλισμού της. Αφ' ενός γιατί η εισβολή της Ρωσίας πραγματοποιήθηκε 5 μήνες μετά την έναρξη του αμερικανικού οικονομικού έτους 2022, αφ' ετέρου επειδή μεγάλο μέρος της βοήθειας της Ουάσινγκτον προς το Κίεβο δόθηκε με τη μορφή χορηγίας (και όχι πωλήσεων) καθώς και μεταβίβασης στρατιωτικού υλικού από τα αποθέματα του Πενταγώνου.
Οι παραπάνω αριθμοί υποδεικνύουν πως επί της ουσίας δεν άλλαξε τίποτα στην πολιτική που αφορά τους εξοπλισμούς μεταξύ των κυβερνήσεων των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών.
Βασικά κριτήρια
Ο Μπάιντεν, ενώ αρχικά άφηνε να εννοηθεί ότι η πολιτική του για τις πωλήσεις όπλων θα είχε βασικό της κριτήριο ζητήματα στρατηγικής και ανθρωπίνων δικαιωμάτων -και όχι μόνο τα οικονομικά συμφέροντα-, στη συνέχεια τα γύρισε εγκρίνοντας τις πωλήσεις όπλων στην Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και άλλα αυταρχικά καθεστώτα όπου τα ανθρωπινά δικαιώματα αποτελούν όνειρο θερινής νυκτός.
Πρόσφατη ανάλυση που πραγματοποίησε ο συνιδρυτής του ανεξάρτητου think tank Security Policy Reform Institute, Στέφεν Σέμλερ, διαπίστωσε μάλιστα ότι πέρυσι από τις 84 χώρες της υφηλίου που ελέγχονται από αυταρχικά καθεστώτα, οι Ηνωμένες Πολιτείες πούλησαν όπλα σε τουλάχιστον 48, ή αλλιώς το 57% αυτών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας