Το κοινοβούλιο της Ελβετίας ανοίγει σήμερα ειδική συνεδρίαση για να εξετάσει εξονυχιστικά την εξαγορά της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse από την ανταγωνίστρια UBS – και πιθανώς να εξετάσει το ενδεχόμενο ενίσχυσης του νομικού οπλοστασίου για καλύτερη θωράκιση έναντι οικονομικών μεγάλων γεγονότων.
Η συζήτηση μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις ημέρες, με τις προσδοκίες ότι οι βουλευτές θα εκφράσουν - και θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν - τις διαφωνίες σχετικά με τη συγχώνευση των 3 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (3,25 δισεκατομμύρια δολάρια) των δύο κορυφαίων τραπεζών της χώρας.
Οι ελβετικές αρχές παρενέβησαν καθώς οι μετοχές της Credit Suisse και άλλων τραπεζών υποχώρησαν τον περασμένο μήνα μετά την χρεοκοπία δύο αμερικανικών τραπεζών που πυροδότησε ανησυχίες για άλλα δυνητικά ασταθή ιδρύματα στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η Credit Suisse είναι μεταξύ των 30 χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων γνωστών ως παγκόσμιων συστημικά σημαντικών τραπεζών, και οι αρχές ανησύχησαν για τις συνέπειες σε περίπτωση κατάρρευσης.
Οι βουλευτές αναμένεται να εκφράσουν ανησυχία για χιλιάδες αναμενόμενες περικοπές θέσεων εργασίας, να συζητήσουν την πιθανή ενίσχυση των τραπεζικών νόμων και τη λογοδοσία για την μακροχρόνια προβληματική Credit Suisse και να εξετάσουν τις κρατικές εγγυήσεις άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων με στόχο τη διατήρηση της τράπεζας μέχρι τη συγχώνευση.
Είναι επίσης πιθανό να εξετάσουν τι θα σημαίνει ότι η Ελβετία πρόκειται να έχει μια γιγάντια τράπεζα.
Ο Yvan Lengwiler, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας, σχολίασε ότι η συζήτηση στη Βουλή θα περιοριστεί σε μια μακροχρόνια «διελκυστίνδα» μεταξύ βουλευτών που ασκούσαν πιέσεις υπέρ των ελβετικών τραπεζών όλα αυτά τα χρόνια και άλλων που προσπάθησαν από καιρό να ενισχύσουν τη νομοθεσία.
«Φαίνεται ότι το εκκρεμές, μετά από αυτή την καταστροφή που είδαμε, έχει σαφώς μετατοπιστεί προς την ενίσχυση», είπε. «Σε δύο χρόνια από τώρα… η πολιτική κατάσταση μπορεί να είναι πολύ διαφορετική και θα μπορούσε να είναι πολύ δύσκολο να περάσει αυτό από το κοινοβούλιο».
Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ελβετίας έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για τα γεγονότα γύρω από την Credit Suisse πριν από την εξαγορά, και το εκτελεστικό τμήμα την περασμένη εβδομάδα διέταξε περικοπές δεκάδων εκατομμυρίων στα μπόνους κορυφαίων στελεχών της Credit Suisse.
Σε μεγάλο βαθμό αναμένεται οι βουλευτές να συνταχθούν πίσω από το σχέδιο διάσωσης - και δεν αναμένται να εξουσιοδοτήσουν μια κοινοβουλευτική έρευνα για τη διάσωση της Credit Suisse, ενός 167χρονου πυλώνα των ελβετικών τραπεζών.
Ο Lengwiler, ο οποίος ειδικεύεται στη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών, σημείωσε ότι η συγχωνευμενη τράπεζα θα έχει ισολογισμό που θα είναι διπλάσιος από το ΑΕΠ της Ελβετίας.
Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο: Τόσο η Credit Suisse όσο και η UBS είχαν μεγαλύτερους ισολογισμούς από την ελβετική οικονομία πριν από την οικονομική κρίση του 2008. Αλλά αυτή η συγχωνευμένη τράπεζα θα είναι άνευ προηγουμένου σε μέγεθος, παρουσιάζοντας νέες προκλήσεις για κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Αυτό που είναι νέο εδώ είναι ότι είναι ότι η UBS θα παίζει μόνη και έχει γίνει εξαιρετικά κυρίαρχη, και αυτό είναι ένα πρόβλημα για την Ελβετία, είπε ο Lengwiler. «Ίσως είναι πολύ μεγάλο για τη χώρα», πρόσθεσε.
Πηγή: Associated Press
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας