Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
16°C
16.3° 14.0°
0 BF
81%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.8° 13.7°
1 BF
83%
Πάτρα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.6° 14.0°
2 BF
82%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
8°C
7.9° 7.9°
0 BF
93%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
81%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.0° 14.0°
2 BF
93%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.6°
2 BF
99%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.3° 11.9°
1 BF
71%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 15.0°
2 BF
80%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.2° 15.2°
2 BF
81%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
1 BF
57%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
0 BF
91%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.5° 14.5°
1 BF
74%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.8°
3 BF
82%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
2 BF
94%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
15°C
14.9° 14.9°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.5° 14.5°
2 BF
86%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
2 BF
95%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Christophe Licoppe / EU 2022

Συμφωνία κοινής αγοράς για το 15% του φυσικού αερίου

Μια προσπάθεια για κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ένα σήμα στις αγορές για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, αλλά και μια… υποσχετική για τη μελέτη για την εφαρμογή του ιβηρικού μοντέλου που φαίνεται πως δεν θα υιοθετηθεί ποτέ. Η σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκε χθες με τον «λευκό καπνό» για το ενεργειακό, ωστόσο τα πραγματικά αποτελέσματα θα αργήσουν να φτάσουν στους λογαριασμούς ρεύματος των Ευρωπαίων πολιτών. Μετά τους 27 ηγέτες, η Κομισιόν τώρα καλείται να συντάξει «επειγόντως», όπως αναφέρεται στο κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα νομικά κείμενα και σε συνεργασία με τους υπουργούς Ενέργειας να εγκρίνουν τελικά τα μέτρα.

Στα συμπεράσματα της συνόδου αναφέρεται ότι «πρέπει να επιταχυνθούν και να ενταθούν οι προσπάθειες για τη μείωση της ζήτησης, τη διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού, την αποφυγή του περιορισμού (rationing) και τη μείωση των τιμών της ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ενωση» σημειώνοντας ότι «η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς πρέπει να διατηρηθεί». Τι αποφάσισαν λοιπόν οι ηγέτες; Την εθελοντική κοινή αγορά φυσικού αερίου. Το 15% των αποθεμάτων φυσικού αερίου θα είναι υποχρεωτικά από την κοινή αγορά.

Συμφώνησαν επίσης σε έναν νέο συμπληρωματικό δείκτη αναφοράς τιμών φυσικού αερίου έως τις αρχές του 2023 που αντικατοπτρίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις συνθήκες στην αγορά φυσικού αερίου.

Επίσης, οι ηγέτες ενέκριναν έναν προσωρινό «δυναμικό διάδρομο τιμών» -αυτό που στην Ελλάδα ονομάζουμε πλαφόν- για τις συναλλαγές φυσικού αερίου στο πλαίσιο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας που λειτουργεί στην Ολλανδία (TTF) για τον άμεσο περιορισμό της εμφάνισης υπερβολικών τιμών του φυσικού αερίου.

Στο σχέδιο εντάχθηκε και το ιβηρικό μοντέλο, αναφέροντας ότι η Κομισιόν θα εξετάσει ένα προσωρινό πλαίσιο Ε.Ε. για τον περιορισμό της τιμής του φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το «μυστικό» στη σχετική αναφορά είναι η ανάλυση κόστους και οφέλους που θα διεξαγάγει η Κομισιόν προκειμένου να διαπιστώσει τις επιπτώσεις που αυτό μπορεί να έχει σε κάθε χώρα. Αξιωματούχοι έλεγαν ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η μελέτη, το ιβηρικό μοντέλο μάλλον δεν θα χρειάζεται.

Ο μηχανισμός αλληλεγγύης μεταξύ κρατών-μελών περιορίστηκε σε «μέτρα ενεργειακής αλληλεγγύης σε περίπτωση διακοπής του εφοδιασμού με φυσικό αέριο σε εθνικό, περιφερειακό ή ενωσιακό επίπεδο, ελλείψει διμερών συμφωνιών αλληλεγγύης».

«Θέλω να εκφράσω κατ’ αρχάς την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι καταφέραμε, μετά από επτά μήνες έντονων συζητήσεων, να πετύχουμε συμφωνία ως προς την απαραίτητη ευρωπαϊκή παρέμβαση στο ζήτημα της ενέργειας», σχολίασε ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Μια συμφωνία η οποία ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει σε ένα σύνολο παρεμβάσεων προκειμένου να κρατηθούν πιο χαμηλά οι τιμές του φυσικού αερίου. Μία εκ των παρεμβάσεων είναι και η δυνατότητα επιβολής αυτού που ονομάζουμε “πλαφόν” στις τιμές του φυσικού αερίου σε επίπεδο δείκτη TTF. Τώρα η ευθύνη περνάει στους υπουργούς Ενέργειας, οι οποίοι και θα πρέπει να εξειδικεύσουν τις σχετικές προτάσεις, έτσι ώστε αυτές πια να πάρουν τον υποχρεωτικό χαρακτήρα που απαιτείται προκειμένου να γίνουν πράξη», κατέληξε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Συμφωνία κοινής αγοράς για το 15% του φυσικού αερίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας