Την Τρίτη αναμένονται οι νέες προτάσεις της Κομισιόν για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στην Ε.Ε., οι οποίες θα συμπεριλαμβάνουν τα αποτελέσματα από τη συζήτηση των ηγετών στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Πράγας. Αυτό επιβεβαίωσε η αρμόδια επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον χθες, μετά το Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα.
Κι ενώ στόχος των συζητήσεων ήταν ο σαφής καθορισμός των νομοθετικών προτάσεων της Κομισιόν σχετικά με τις κοινές αγορές φυσικού αερίου ή την ενδεχόμενη θέσπιση πλαφόν, οι διαφωνίες μεταξύ των κρατών-μελών παραμένουν, κάνοντας δύσκολη μια ορατή συναίνεση.
Στο πλευρό όσων διαφωνούν με το γενικευμένο πλαφόν στέκεται και η Κομισιόν. Η επίτροπος Σίμσον δήλωσε ότι «δεν υπάρχει ακόμη αρκετή υποστήριξη για ένα ανώτατο όριο τιμών (πλαφόν)» και ότι «μπορεί να μη συμπεριληφθεί στην πρόταση της Τρίτης».
«Θα δούμε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε», είπε. Από την πλευρά τους, η Γερμανία και η Ολλανδία παρουσίασαν ένα σχέδιο 10 σημείων που θέτει το ζήτημα της ομοφωνίας για το ενδεχόμενο πλαφόν. Η πρόταση των δύο επικεντρώνεται στην κοινή αγορά φυσικού αερίου για να σταματήσουν οι μεμονωμένες χώρες να υπερβαίνουν η μία την άλλη στις αγορές.
«Στο πρώτο μέρος της συνάντησης επικεντρωθήκαμε στο ζήτημα των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου και στην αναζήτηση μιας γρήγορης αλλά ταυτόχρονα αποτελεσματικής λύσης. Η συζήτηση για το θέμα αυτό δεν είναι εύκολη, κάθε χώρα έχει διαφορετικές συνθήκες, διαφορετικούς κανόνες, διαφορετικά συμφέροντα, αλλά είναι ζωτικής σημασίας γιατί πρέπει να μετριάσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις», δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Τζόζεφ Σικέλα.
Ο ίδιος μετέθεσε τον χρονικό ορίζοντα λήψης τελικών αποφάσεων στις αρχές Νοεμβρίου, σε ένα νέο έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας. «Την επόμενη εβδομάδα θα δημοσιευθεί από την Επιτροπή η νέα πρότασή της και πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να το συζητήσουμε στο επίσημο Συμβούλιο Ενέργειας στις 25 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο. Στη συνέχεια, πιθανότατα θα συγκαλέσουμε άλλη μια έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας για να ζητήσουμε την έγκρισή της», είπε.
«Λειτουργική πλατφόρμα»
Τα κύρια στοιχεία της πρότασης θα πρέπει να περιλαμβάνουν «μια λειτουργική πλατφόρμα για κοινές αγορές φυσικού αερίου, την αύξηση της διαφάνειας του δείκτη τιμών TTF και την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς του σε κερδοσκοπικές συμπεριφορές καθώς και την ενίσχυση της εξοικονόμησης ενέργειας και της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών», όπως ανέφερε η Κάντρι Σίμσον.
Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, πάντως, ο ευκολότερος τρόπος για να προχωρήσει η διαδικασία μπορεί να είναι η επέκταση του «ιβηρικού μοντέλου», δηλαδή πλαφόν μόνο στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή. Ακόμα και σε αυτό όμως υπάρχει μεγάλη αντίθεση από χώρες όπως η Γερμανία, που θεωρούν ότι θα ενισχύσει τη ζήτηση για ενέργεια, ενώ η Ε.Ε. θα έπρεπε να περιορίσει την κατανάλωση. Τέλος, η επίτροπος Σίμσον είπε χθες ότι μια επιλογή για την ενίσχυση της εξοικονόμησης θα είναι να ενεργοποιηθεί ο συναγερμός της Ε.Ε. και να καταστεί υποχρεωτική η μείωση του φυσικού αερίου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας