Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.7° 17.8°
2 BF
76%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.8° 19.8°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 18.3°
2 BF
69%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
56%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
0 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
48%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.1° 21.1°
1 BF
65%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
20.8° 19.4°
4 BF
68%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.2°
1 BF
59%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
3 BF
62%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.3°
4 BF
68%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
55%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
24.0° 18.9°
2 BF
52%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
2 BF
81%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
52%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 18.3°
3 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.2° 22.2°
2 BF
60%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.0° 18.0°
2 BF
58%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
DREAMSTIME

Διαψεύδει η Γαλλία τα περί διακοπής εξαγωγών ενέργειας στην Ιταλία

Αναστάτωση προκάλεσε στην Ιταλία δημοσίευμα της εφημερίδας La Repubblica, που ανέφερε πως η Ρώμη έλαβε γραπτή ειδοποίηση από την EDF (κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία κοινής ωφέλειας της Γαλλίας) σχετικά με πιθανή διετή διακοπή των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, ως μέρος των σχεδίων εξοικονόμησης ενέργειας από πλευράς Παρισιού.

Μάλιστα, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικολογικής Μετάβασης της Ιταλίας επιβεβαίωσε το δημοσίευμα της εφημερίδας. Όπως υποστήριξε, «το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και μήνες, λόγω των προβλημάτων της Γαλλίας με τους πυρηνικούς σταθμούς της. Προφανώς δεν είναι σίγουρο ότι αυτό θα συμβεί, αλλά για να είμαστε προετοιμασμένοι, οι τεχνικοί του υπουργείου εργάζονται εδώ και μήνες σε διαφορετικά σενάρια», είπε στο Reuters.

Ωστόσο η Γαλλία διέψευσε τις πληροφορίες, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της για «αλληλεγγύη» με τους γείτονές της, καθώς η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο ενεργειακό μονοπάτι. «Οι γαλλικές αρχές αρνούνται αυτές τις πληροφορίες και επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους για αμοιβαία αλληλεγγύη ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου με όλους τους Ευρωπαίους γείτονές μας», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του το γαλλικό Υπουργείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Εκπρόσωπος της EDF διέψευσε επίσης ότι ο όμιλος προειδοποίησε την Ιταλία για πιθανή αναστολή των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα. 

Η Γαλλία συμβάλλει εδώ και χρόνια στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, προσφέροντας περίπου το 15% της συνολικής παραγωγής. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η Γαλλία συνεισφέρει περίπου το 5% στην ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της Ιταλίας. 

Ωστόσο, φέτος η Γαλλία έγινε εισαγωγέας ενέργειας, καθώς η δική της παραγωγή πυρηνικής ενέργειας έφτασε σε χαμηλό 30 ετών. Όλα αυτά, τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται στα πρόθυρα ενεργειακής κρίσης, μετά την αντιπαράθεση με τη Μόσχα που ξέσπασε μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαψεύδει η Γαλλία τα περί διακοπής εξαγωγών ενέργειας στην Ιταλία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας