Μπορεί οι ΗΠΑ να επιθυμούν να προχωρήσουν σε απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου με «συντονισμένο» τρόπο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο αρκετά κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεν φέρονται πρόθυμα να συναινέσουν σε αυτήν την απόφαση.
Τη στιγμή, λοιπόν, που οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου κινούνται συνεχώς ανοδικά και πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι εξαρτημένες από το ρωσικές ενεργειακές πηγές, τα μέλη της Ε.Ε. δείχνουν διχασμένα μπροστά στο ενδεχόμενο απαγόρευσης εισαγωγών πετρελαίου από τη Μόσχα. Μεταξύ αυτών που τάσσονται υπέρ ενός εμπάργκο είναι η Πολωνία, ωστόσο η Γερμανία είναι κατά του ενδεχομένου ένταξης του ενεργειακού εφοδιασμού, στις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.
Ξεκάθαρες παραδοχές από Βερολίνο και Λονδίνο
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε ως «ουσιαστικής σημασίας» τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία και παραδέχθηκε ότι η Ε.Ε. «έχει σκόπιμα εξαιρέσει από κυρώσεις τις προμήθειες ενέργειας από τη Ρωσία». Όπως πρόσθεσε, «ο ενεργειακός ανεφοδιασμός της Ευρώπης δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να διασφαλιστεί με κανέναν άλλον τρόπο (…) Δεν υπάρχει επί του παρόντος άλλος τρόπος για να διασφαλίσουμε τον εφοδιασμό σε ενέργεια για θέρμανση, μετακίνηση, παροχή ρεύματος και βιομηχανία».
Ο Σολτς είπε επίσης ότι η προσπάθεια «απεξάρτησης» από τη Ρωσία βρίσκεται σε εξέλιξη, «αλλά θα πάρει κάποιο χρόνο». Όπως επισήμανε, «η Γερμανία, αλλά και οι εταίροι μας εντός και εκτός Ε.Ε., εργάζονται πυρετωδώς εδώ και μήνες για να αναπτύξουν εναλλακτικές λύσεις, αλλά αυτό δεν συμβαίνει από τη μία μέρα στην άλλη. Αποτελεί λοιπόν συνειδητή απόφαση εκ μέρους μας να συνεχίσουμε τις δραστηριότητες εμπορικών εταιριών στον τομέα του ενεργειακού εφοδιασμού από τη Ρωσία».
«Υπάρχουν διαφορετικές εξαρτήσεις σε διαφορετικές χώρες, και πρέπει να το προσέξουμε αυτό, και δεν μπορούμε απλά να σταματήσουμε τη χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου εν μία νυκτί ακόμη και από τη Ρωσία», παραδέχθηκε κι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να αναζητήσει άλλες πηγές ενέργειας.
► Σε ανάλογο πνεύμα και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ο οποίος υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξουν διαβεβαιώσεις ότι τυχόν ενεργειακές κυρώσεις στη Ρωσία δεν θα δημιουργήσουν «αδιαχείριστους κινδύνους» σε όσους προμηθεύονται ενέργεια στην Ευρώπη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας