Έπειτα από ένα 10ήμερο ανοδικού ράλι, η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, όπως τιμολογείται στον δείκτη TTF της ολλανδικής πλατφόρμας συναλλαγών, έπεσε ελαφρά την περασμένη Παρασκευή στα 83 ευρώ η κιλοβατώρα, από τα επίπεδα των σχεδόν 100 ευρώ που είχε φτάσει τις προηγούμενες μέρες. Αν και οι αγορές και οι επενδυτές που κερδοσκοπούν από τις αυξομειώσεις των τιμών βρίσκουν πάντα αφορμές για να κάνουν «παιχνίδι», η αφορμή της τελευταίας πτώσης έχει ενδιαφέρον.
Το υπουργείο Οικονομικών της Ολλανδίας ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να διπλασιάσει την εξόρυξη αερίου φέτος από το κοίτασμα Χρόνινγκεν (Groningen) στη βορειανατολική Ολλανδία, παρά το γεγονός ότι ήδη από το 2019 έχει δρομολογηθεί η εγκατάλειψή του και η οριστική διακοπή εξόρυξης μέχρι το 2028. Από το 2023 και μετά, «βουτιές» στο κοίτασμα θα γίνονται μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Ποια έκτακτη ανάγκη οδηγεί στον διπλασιασμό της παραγωγής ολλανδικού αερίου; Κατ’ αρχάς, το γεγονός ότι περίπου πέντε εκατομμύρια νοικοκυριά στη γειτονική Γερμανία είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο αερίου του Χρόνινγκεν. Και επί της ουσίας, το γεγονός ότι η γεωπολιτική διελκυστίνδα με τη Ρωσία, που κρατάει παγωμένο τον αγωγό Nord Stream 2, υποχρεώνει τους Ευρωπαίους σε ποικίλες κυβιστήσεις: από τον χαρακτηρισμό της πυρηνικής ενέργειας ως πράσινης μέχρι τη χρηματοδότηση των επενδύσεων στους… υπό εγκατάλειψη υδρογονάνθρακες.
Ωστόσο, η επιστροφή στο ολλανδικό κοίτασμα αερίου έχει δύο αξιοσημείωτες παρενέργειες. Η πρώτη αφορά τις αντιδράσεις των κατοίκων και των τοπικών φορέων του Χρόνινγκεν, μιας και η εξόρυξη του αερίου από το βασικό πεδίο και από δεκάδες μικρότερα στην περιοχή έχει αποδεδειγμένα συνδεθεί με περίπου 1.000 σεισμούς έως 3,6 Ρίχτερ στην περιοχή από το 1986 και μετά, που έχουν προκαλέσει μεγάλες ζημιές σε κτίρια (έχουν γίνει πάνω από 125.000 καταγγελίες και αγωγές), για τις οποίες διεκδικούνται αποζημιώσεις πολλών δισ. Άλλωστε, οι σεισμοί ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους εγκατάλειψης του κοιτάσματος.
Η δεύτερη παρενέργεια είναι κυρίως… συνειρμική. Η ανακάλυψη του κοιτάσματος Χρόνινγκεν το 1959 και η στροφή της ολλανδικής οικονομίας στην εκμετάλλευσή του, ιδιαίτερα τη δεκαετία του 1970, συνδέθηκε με αυτό που ο «Economist» το 1977 αποκάλεσε «ολλανδική ασθένεια». Δηλαδή, τη μαζική αποβιομηχάνιση της ολλανδικής οικονομίας λόγω μονοδιάστατης υπερανάπτυξης της οικονομίας των υδρογονανθράκων. Η αλήθεια είναι ότι η εκμετάλλευση του κοιτάσματος έφερε επί δεκαετίες τεράστια έσοδα στην Ολλανδία- κατά έναν υπολογισμό άνω των 400 δισ. ευρώ-, που μεταξύ άλλων χρηματοδότησαν ένα αρκετά σφριγηλό κοινωνικό κράτος. Αλλά το τίμημα του οφέλους υπήρξε βαρύ.
Την ολλανδική ασθένεια σε μεγάλο βαθμό η ίδια η Ολλανδία την έχει ξεπεράσει αντλώντας πλεονάσματα από άλλες πηγές. Ωστόσο, αν εξαιρέσει κανείς τις 2-3 καθαρά πλεονασματικές χώρες της Ε.Ε. (φυσικά και τη Γερμανία), η ολλανδική ασθένεια έχει ήδη γίνει ευρωπαϊκή. Ακόμη και η φιλόδοξη, αλλά άτσαλη πράσινη μετάβαση της Ευρώπης έχει γίνει συντελεστής της ενεργειακής κρίσης της.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας