Παρέμβαση για τους τρόπους αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης από την πανδημία πραγματοποιούν από κοινού οι Ευρωπαίοι Επίτροποι Εσωτερικής Αγοράς και Οικονομίας.
Ο Γάλλος Τιερί Μπρετόν και ο Ιταλός Πάολο Τζεντιλόνι, με κοινό τους άρθρο, προτείνουν τη δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου, το οποίο θα χρηματοδοτείται από φόρους και θα εκδίδει μακροπρόθεσμα ομόλογα, ώστε να υπάρξει η απαραίτητη ρευστότητα για να ορθοποδήσουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες.
Το άρθρο των δύο επιτρόπων θα δημοσιευθεί αύριο στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung και σε αυτό τονίζουν ότι για την Ευρώπη «δεν υπάρχει πλέον άλλος δρόμος από αυτόν της ενότητας και της αλληλεγγύης» και ζητούν μία «άνευ προηγουμένου κινητοποίηση των κρατών-μελών και της ΕΕ σε ό,τι αφορά την πολιτική διακυβέρνηση, την αποφασιστικότητα και τους πόρους».
Ως «κλειδί» για την επιτυχία των έκτακτων μέτρων που σχεδιάζουν όλα τα κράτη, οι δύο επίτροποι αναδεικνύουν την πρόσβαση σε ρευστότητα, μέσω δανείων εγγυημένων από το Δημόσιο και χαρακτηρίζουν «αναπόφευκτες» τις αποφάσεις που έλαβαν ως τώρα η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Πρέπει, όμως, να κάνουμε και ένα βήμα πιο πέρα, προκειμένου να σταματήσουμε την κρίση, να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους και κατόπιν, γρήγορα, να ανοικοδομήσουμε τη βιομηχανική βάση και την εσωτερική αγορά για κάθε χώρα», αναφέρουν και κάνουν λόγο για τρεις αρχές που πρέπει να τηρηθούν: Να μην αποκλειστεί καμία χώρα, να μην εξελιχθεί καμία οικονομία σε απομονωμένο θύμα της πανδημίας και όλα τα κράτη-μέλη να έχουν υπό ανάλογους όρους δίκαιη πρόσβαση στο χρέος που απαιτείται για τη χρηματοδότηση των σχεδίων τους.
Όσον αφορά στο μεγάλο ποσό που απαιτείται οι Μπρετόν και Τζεντιλόνι προτείνουν τη δημιουργία ενός τέταρτου πυλώνα (εκτός από ΕΚΤ, ESM και ΕτΕΠ), ενός ευρωπαϊκού ταμείου με μοναδική αποστολή την έκδοση μακροπρόθεσμων ομολόγων.
Θα μπορούσε, μάλιστα, σε αυτό το «μη-συμβατικό χρηματοδοτικό εργαλείο», να διοχετευθούν οι φόροι των πολιτών και με ένα σύστημα διακυβέρνησης να αποτραπεί ο οποιοσδήποτε ηθικός κίνδυνος, κυρίως με την αναζωογόνηση της βιομηχανίας ως αυστηρά οριοθετημένο στόχο. Αυτή η ιδέα, υποστηρίζουν οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, λαμβάνοντας υπ' όψιν τον επείγοντα χαρακτήρα και την έκταση των αναγκών, θα μπορούσε να συμπληρώσει τις προτάσεις της προέδρου της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.
«Ο χρόνος πιέζει. Οι συνθήκες απαιτούν δημιουργικότητα», επισημαίνουν οι επίτροποι στο άρθρο τους και υπογραμμίζουν ότι η Ευρώπη έχει διδαχθεί από τις προηγούμενες κρίσεις. «Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα κρίση, θα ανταποκριθούμε στην ιστορική πρόκληση. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ευρώπη θα μπορέσει να επιδείξει σταθερή αλληλεγγύη ώστε να βγει ενισχυμένη από αυτήν τη χωρίς προηγούμενο κατάσταση», καταλήγουν.
Σε θέσεις μάχης για μία κρίσιμη εβδομάδα
Σημειώνεται ότι τα μέτρα ενίσχυσης των ευρωπαϊκών οικονομικών μπαίνουν εκ νέου στο επίκεντρο αυτή την εβδομάδα, αρχής γενομένης από το Eurogroup της Τρίτης, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και Σύνοδος των ηγετών της Ε.Ε. τα επόμενα 24ωρα.
Οι διαφωνίες είναι μεγάλες και οι πρωθυπουργοί Ισπανίας και Ιταλίας, οι δύο χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, είναι έτοιμοι για μάχη.
Η Μαδρίτη και η Ρώμη επιμένουν σε κάποιου είδους αμοιβαιοποίηση του χρέους για την ανοικοδόμηση των ευρωπαϊκών οικονομιών, ενώ σθεναρά αντιτίθενται Γερμανία και Ολλανδία.
Ναι μεν αλλά από το SPD
Για το θέμα τοποθετήθηκε, σήμερα, εκ νέου ο Βάλτερ Μπόργιανς, επικεφαλής του γερμανικού SPD, εκφράζοντας τη στήριξή του σε μια τέτοια ιδέα, όμως άφησε και το… παραθυράκι του ESM ανοικτό.
«Υποστηρίζω τα ευρωομόλογα, αλλά η κρίση δεν αφήνει χρόνο για συζητήσεις επί της αρχής. Επομένως πρέπει να ακολουθήσουμε δυο δρόμους. Εάν η αντίσταση στα ευρωομόλογα δεν μπορεί να καμφθεί γρήγορα, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα διαθέσιμα εργαλεία. Επομένως είμαι υπέρ μιας πραγματιστικής λύσης. Πρώτα να ενεργοποιήσουμε και να ενδυναμώσουμε τον ESM χωρίς τις ταπεινωτικές προϋποθέσεις του παρελθόντος. Ετσι θα υπάρξει γρήγορα ρευστότητα και μετά θα έχουμε τον χρόνο να διασφαλίσουμε ότι τα κορονο-ομόλογα θα έχουν την απαραίτητη διάρκεια, θα είναι δίκαια και επαρκή. Φαίνεται ότι είναι εφικτό να καταλήξουμε σε μια συμφωνία για την χρήση του ESM χωρίς τους μη δημοφιλής όρους» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας