Ούτε συνεννοημένοι να ήταν... Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Κριστίν Λαγκάρντ έβαλαν μπουρλότο χθες στις δοκιμαζόμενες από τον κορονοϊό αγορές, προκαλώντας ιστορικές βουτιές στις τιμές των μετοχών και ανακαλώντας μνήμες 1987.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, επιχειρώντας να μεταθέσει τις τεράστιες ευθύνες που φέρει για την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα του, δαιμονοποίησε τους Ευρωπαίους, ανακοινώνοντας αιφνιδίως χθες τα ξημερώματα την απαγόρευση πτήσεων στις ΗΠΑ από την Ε.Ε. Η απαγόρευση αυτή, όπως και η ομιλία του Τραμπ, έμελλε να μείνει η πιο ακριβή της ιστορίας.
Πανδημία Covid-19
Τόσο το εμπάργκο στους Ευρωπαίους όσο και τα μέτρα που ανακοίνωσε στη διάρκεια της ομιλίας του για τη θωράκιση της αμερικανικής οικονομίας απέναντι στον κορονοϊό δεν έπεισαν τις αγορές. Αντίθετα, τροφοδότησαν νέα αναταραχή με αποτέλεσμα με το ξεκίνημα των χθεσινών συνεδριάσεων οι δείκτες στα μεγάλα χρηματιστήρια της υφηλίου να βουτούν ο ένας μετά τον άλλο βαθιά στο κόκκινο.
Σαν να μην έφτανε ο Τραμπ, λίγες ώρες μετά ήλθε και η... πατάτα της Λαγκάρντ. Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνεδρίασης του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Γαλλίδα πρόεδρος της ερωτήθηκε τι έχει να πει για το άλμα των σπρεντ στα ομόλογα (δηλαδή της διαφοράς των αποδόσεων μεταξύ των υψηλού ρίσκου τίτλων και αυτών που έχουν μικρότερο π.χ. ιταλικών και γερμανικών).
Η δικηγόρος που διορίστηκε από τις ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες κεντρική τραπεζίτης του ευρώ απήντησε ότι δεν είναι δικό της πρόβλημα. «Δεν είμαστε εδώ για να μαζέψουμε τα σπρεντ, υπάρχουν άλλα εργαλεία και άλλοι παίκτες για να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα» είπε η... «σοφή κουκουβάγια», προκαλώντας σε ελάχιστα δευτερόλεπτα εκτόξευση των αποδόσεων και των σπρεντ των ιταλικών ομολόγων και περαιτέρω καθίζηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών δεικτών.
Αρκετοί στις αγορές αναπόλησαν τον προηγούμενο πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι που με μια μόνο ρήση του το 2012 είχε καταφέρει να αντιστρέψει την κατρακύλα της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Η δημοσιοσχεσίτισσα Λαγκάρντ προσπάθησε αργότερα να το μαζέψει, δηλώντας στο CNBC ότι το πακέτο μέτρων που είχε για την προστασία της ευρωπαϊκής οικονομίας, το οποίο είχε παρουσιάσει νωρίτερα, θα βοηθήσει στο κλείσιμο των «ανωμαλιών» στην αγορά ομολόγων.
Το κακό όμως είχε γίνει. Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση της ιστορίας τους. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Euro Stoxx 600 υποχώρησε 11,48% στη χειρότερη ημέρα του από το 1998 όταν πρωτόκανε το ντεμπούτο του.
Ο δείκτης FTSE MIB στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου βούτηξε ακόμη περισσότερο στο -17%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της ιστορίας του. Ο FTSE 100 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου έκλεισε με πτώση 10,87%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση του από τη «Μαύρη Δευτέρα» του 1987 και τη δεύτερη μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο του 1984 όταν πρωτοξεκίνησε. Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Dax υποχώρησε 12,24%, στο Παρίσι ο CAC 12,28%, ενώ στη Μαδρίτη ο IBEX 35 14,06%. Στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης δεν έκανε την εξαίρεση κλείνοντας στο -10,61%.
Αλλά και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η ημέρα δεν κύλησε καλύτερα.
Τα πατριωτικά τιτιβίσματα του Ντόναλντ Τραμπ και τα κακομαγειρεμένα μέτρα που εξήγγειλε για την αντιμετώπιση του κορονοϊού σε καμία περίπτωση δεν κατάφεραν να αντιστρέψουν το κλίμα στις αγορές.
Ετσι, με το ξεκίνημα της χθεσινής συνεδρίασης, για δεύτερη φορά αυτήν την εβδομάδα, οι συναλλαγές στη Wall Street διακόπηκαν για 15 λεπτά, καθώς οι απώλειες του ευρύτερου δείκτη S&P 500 ξεπέρασαν το 7%. Ο «αυτόματος διακόπτης» ελάχιστα κατάφερε. Οι τιμές των μετοχών συνέχισαν να υποχωρούν αναγκάζοντας την κεντρική ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ σε μια ιδιαίτερα ηχηρή παρέμβαση.
H Fed Νέας Υόρκης συγκεκριμένα επιχείρησε να σβήσει τη φωτιά με μια τεράστια ένεση ρευστότητας συνολικού ύψους μεγαλύτερου των 1,5 τρισ. δολαρίων μέσω της αγοράς ρέπος. Ρίχνοντας αυτό το τεράστιο ποσόν στις αγορές βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα επιχειρεί να προλάβει τα χειρότερα, εμποδίζοντας μια κρίση ρευστότητας στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ανησυχία που όπως φαίνεται έχει αρχίσει να επηρεάζει τις αποφάσεις των «στρατηγών» των επενδυτικών οίκων και τραπεζών σε όλον το κόσμο. H παρέμβαση της Fed κατάφερε να συγκρατήσει την πτώση και τις απώλειες των μετοχών για κάποιες ώρες.
Ομως μία ώρα πριν από το κλείσιμο οι δείκτες στη Wall Street άρχισαν ξανά να υποχωρούν σε ακόμη βαθύτερα επίπεδα από αυτά που είχαν καταγράψει πριν από την παρέμβαση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας. Η λήξη της συνεδρίασης βρήκε τον δείκτη μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones να κλείνει με πτώση 2.352,6 μονάδων ή 9,99%, που είναι η μεγαλύτερη από το 1987. Ο S&P 500 βούτηξε -9,51% ενώ ο Nasdaq -9,43%.
Βουτιά όμως κατέγραψαν και οι διεθνείς πετρελαϊκές τιμές. Αργά το απόγευμα η τιμή του μπρεντ υποχωρούσε περισσότερα από 3 δολάρια (ή 8,4%) στα 32,77 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό 2 δολάρια (ή 6,1%) στα 30,96 δολάρια ανά βαρέλι.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας