Μια δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στάθηκε αρκετή για να δημιουργήσει περαιτέρω αναστάτωση στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές.
Η Λαγκάρντ -η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της τον περασμένο Νοέμβριο, έχει αυτοπαρουσιαστεί ως «σοφή κουκουβάγια» της νομισματικής πολιτικής και ήδη βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη δοκιμασία εν μέσω της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού- ξεκαθάρισε σήμερα (Πέμπτη) πως δεν την αφορά το θέμα της ανόδου των spreads στα κρατικά ομόλογα.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου -που ακολούθησε τα μέτρα που ανακοίνωσε η ΕΚΤ λόγω του κορονοϊού- η Λαγκάρντ ρωτήθηκε για την αύξηση των spreads και η απάντησή της φάνηκε να είναι ότι αυτό δεν είναι δικό της πρόβλημα. Η απάντηση πυροδότησε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων για τα ιταλικά ομόλογα:
«Δεν είμαστε εδώ για να μειώνουμε τα spreads, υπάρχουν άλλα εργαλεία και άλλοι παίκτες για να χειρίζονται αυτά τα ζητήματα.»
Σύμφωνα με αναλυτές, επόμενο ήταν οι επενδυτές να πανικοβληθούν, συνειδητοποιώντας ότι η ΕΚΤ εγκαταλείπει την περίφημη υπόσχεση που είχε δώσει ο Μάριο Ντράγκι μεσούσης της τελευταίας οικονομική κρίσης ότι η κεντρική τράπεζα «θα κάνει ό,τι χρειαστεί».
Για πολλούς αναλυτές, λοιπόν, το μήνυμα της Λαγκάρντ, μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να απαγορεύσει τα ταξίδια από τις χώρες της ζώνης Σένγκεν, είναι οι παράγοντες πίσω από τη σημερινή μαύρη ημέρα για τις αγορές. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κλάους Βίστενσεν, επικεφαλής οικονομολόγος στη Pantheon Macroeconomics, «Η σημερινή αντίδραση της ΕΚΤ θα μείνει στην ιστορία ως η καταστροφική αποτυχία εκ μέρους της κεντρικής τράπεζας. Είναι μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο και σήμερα που οι αγορές φώναζαν για ένα χρηματοδοτικό προστατευτικό μέσο (backstop), πήραν οτιδήποτε εκτός από αυτό».
Ζήτησε συνδρομή των κυβερνήσεων
Η Λαγκάρντ χαρακτήρισε την πανδημία ως «μεγάλο σοκ» που θα έχει «σημαντικές επιπτώσεις» και προβλέπει «σημαντική επιδείνωση» της ανάπτυξης. Ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να βοηθήσουν την οικονομία της ευρωζώνης, υποστηρίζοντας ότι οι επιπτώσεις θα είναι «προσωρινές» εάν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. Αυτά τα μέτρα, είπε, θα πρέπει να περιλαμβάνουν αύξηση των κρατικών δαπανών, σε μια «φιλόδοξη» όπως τόνισε, συντονισμένη προσπάθεια, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσει και την πρόκληση της δημόσιας υγείας.
Υπερασπίστηκε των μέτρων στήριξης που ανακοινώθηκαν σήμερα, λέγοντας ότι η νέα ρευστότητα, τα φθηνά τραπεζικά δάνεια και η αγορά επιπλέον ομολόγων θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τους κινδύνους στην ευρωζώνη.
Η Λαγκάρντ, τέλος, αποκάλυψε ότι η ΕΚΤ θα χωριστεί σε ομάδες για να μπορέσει να εργαστεί αποτελεσματικά στη διάρκεια της κρίσης και ότι η συνέντευξη Τπου του Απριλίου θα είναι μόνο online.
Τα μέτρα της ΕΚΤ
Νωρίτερα, η ΕΚΤ είχε προβεί σε μέτρα στήριξης της οικονομίας της ευρωζώνης, επιχειρώντας να περιορίσει τις επιπτώσεις από την πανδημία του νέου κορονοϊού (Covid-19).
Ειδικότερα, η ΕΚΤ μετά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου, ανακοίνωσε μέτρα για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με πιο ευνοϊκούς όρους, μέσω των τραπεζών. Επίσης, ανακοίνωσε ότι διευρύνει προσωρινά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων με επιπλέον αγορές ύψους 120 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους. Ωστόσο, η ΕΚΤ άφησε αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια, γεγονός που δεν άρεσε ιδιαίτερα στις χρηματιστηριακές αγορές του πλανήτη.
Σημειώνεται πως οι αγορές ανέμεναν μία μείωση του επιτοκίου κατά 10 μονάδες βάσης (0,1 της ποσοστιαίας μονάδας), αν και τα επιτόκια βρίσκονται ήδη στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του -0,5%. Μάλιστα, αξιωματούχοι της ΕΚΤ είχαν δηλώσει πως μία περαιτέρω μείωσή τους δεν θα ήταν αποτελεσματική, επειδή θα έπληττε τα περιθώρια κέρδους των τραπεζών σε βαθμό που θα τις απέτρεπε από το χορηγούν δάνεια.
Σε κάθε περίπτωση, οι αγορές κάθε άλλο παρά «ηρέμησαν» μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, θεωρώντας τα ως μη επαρκή, ενώ οι δηλώσεις Λαγκάρντ ενέτειναν περαιτέρω τις ανησυχίες. Έτσι, τα επιτόκια των ομολόγων Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας αυξάνονται, πράγμα που δείχνει ότι οι επενδυτές ξεφορτώνονται τα ομόλογα της περιφέρειας, υπό τον φόβο ότι επίκειται νέος κύκλος κρίσης δημοσίου χρέους.
Επίσης, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης κατέγραψε μεγάλες απώλειες, με τον Dax να υποχωρεί κατά 7,83%, αμέσως μετά τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Συγκεκριμένα, στις 15:05 ώρα Ελλάδας, ο δείκτης υποχώρησε κατά 816,9 μονάδες στις 9.621,76 από τις 9.845,20 μονάδες στις 14:45 ώρα Ελλάδας, πριν από την ανακοίνωση της ΕΚΤ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας