Συνομιλίες στην Ουάσιγκτον θα έχουν την επόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, όπως ανακοίνωσαν σήμερα ο Λευκός Οίκος και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η συνάντηση αυτή, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 25 Ιουλίου, με επίκεντρο τις εμπορικές σχέσεις της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, μετά την εκατέρωθεν επιβολή δασμών σε σειρά προϊόντων, έρχεται λίγες μέρες έπειτα από ακόμη μια εχθρική δήλωση του Τραμπ.
Αφού έβαλε μπαρούτι στην σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός πρόεδρος λίγο πριν συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, χαρακτήρισε «εχθρό» την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Πιστεύω ότι έχουμε πολλούς αντιπάλους. Πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας αντίπαλος, με αυτά που κάνουν στο εμπόριο. Φυσικά, δεν θα σκεφτόταν κανείς την Ε.Ε., αλλά είναι αντίπαλος. Η Ρωσία είναι αντίπαλος από ορισμένες πλευρές. Η Κίνα είναι ένας οικονομικός αντίπαλος, προφανώς είναι αντίπαλος. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κακές, αυτό δεν σημαίνει τίποτα... Αυτό σημαίνει ότι είναι ανταγωνιστές» σημείωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στο CBS, «βλέποντας» παντού εχθρούς.
Η δήλωση αυτή φυσικά προκάλεσε αντιδράσεις, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να σχολιάζει πως: «Η Αμερική και η ΕΕ είναι οι καλύτεροι φίλοι. Όποιος λέει ότι είμαστε εχθροί διαδίδει fake news».
Στην Αντιγόνη του Σοφοκλή παρέπεμψε απ' την πλευρά της Κομισιόν ο Μαργαρίτης Σχοινάς. «Ουτοι συνεχθειν, αλλά συμφιλειν εφυν», που σημαίνει, όπως εξήγησε, «γεννήθηκα για να έχω φίλους, όχι για να έχω εχθρούς».
«Ο πρόεδρος Γιούνκερ και ο πρόεδρος Τραμπ θα επικεντρωθούν στη βελτίωση του διατλαντικού εμπορίου και τη σφυρηλάτηση μιας ισχυρότερης οικονομικής εταιρικής σχέσης» ανέφερε στη σημερινή ανακοίνωσή της η Κομισιόν.
Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, στην ατζέντα θα βρίσκονται εκτός απ' το εμπόριο, η ασφάλεια, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και η ενέργεια.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η συνάντηση αυτή έρχεται στον απόηχο της σημερινής υπογραφής συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ε.Ε. και Ιαπωνίας, της λεγόμενης Jefta, που θεωρείται ισχυρό μήνυμα κατά του Τραμπ.
«Σήμερα είναι μία ιστορική ημέρα, αφού γιορτάζουμε την υπογραφή μίας εξαιρετικά φιλόδοξης εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα σε δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου», τόνισαν σε κοινή τους ανακοίνωση ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μετά την υπογραφή του κειμένου.
Παράλληλα, προηγήθηκε χθες στην Κίνα άλλη μια συμφωνία με την Ε.Ε., καθώς οι επικεφαλής της Ένωσης κατά την επίσκεψή τους στο Πεκίνο συμφώνησαν στη σύσταση κοινής ομάδας εργασίας για τις μεταρρυθμίσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Χθες, εξάλλου, το Πεκίνο ανακοίνωσε την προσφυγή του στον ΠΟΕ αναφορικά με τον κατάλογο των προτεινόμενων δασμών της Ουάσινγκτον σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων.
Σε ό,τι αφορά τις «εμπορικές εχθροπραξίες» μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. αρχικά η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε την επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% σε αυτές του αλουμινίου, χωρίς εξαιρέσεις. Απ' την πλευρά της η Ε.Ε. απάντησε με δασμούς 25% σε περίπου 200 εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα, συνολικής αξίας 2,8 δισ. ευρώ. Μεταξύ των οποίων το ουίσκι μπέρμπον, οι μοτοσικλέτες Harley Davidson, τα τζιν Levi Strauss, ο χάλυβας, το αλουμίνιο, τα φιστίκια, το καλαμπόκι, το ρύζι, τα τσιγάρα, τα καλλυντικά. Η απόφαση για την επιβολή ή μη των τελωνειακών δασμών για το ποσό των 3,6 δισ. ευρώ που απομένει θα γίνει εντός τριών ετών, αφού υπάρξει απόφαση -ενδεχομένως νικηφόρα για αυτήν- για την προσφυγή της Ένωσης στον ΠΟΕ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας