Στριμωγμένη στη γωνία, η HSBC προσπαθεί να αποσείσει τις ευθύνες, επιμένοντας πως έχει αλλάξει από την εποχή της φυγής του Φαλσιανί στη Γαλλία, το 2008. Ομως τα στοιχεία σε βάρος της είναι συντριπτικά και αποδεικνύουν ότι η ελβετική ιδιωτική τράπεζα, θυγατρική του βρετανικού κολοσσού, βοηθούσε συστηματικά τους πελάτες της να κρύψουν αδήλωτους λογαριασμούς και να παρέχουν υπηρεσίες σε εγκληματίες και διεφθαρμένους επιχειρηματίες.
Υπάρχουν πλέον αποδεικτικά στοιχεία ότι η τράπεζα συνωμότησε με χιλιάδες πελάτες για να κρύψουν «μαύρους» λογαριασμούς και να σηκώνουν από το υποκατάστημα της Γενεύης «τούβλα» μετρητών σε διάφορα νομίσματα.
Η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ισπανία, οι ΗΠΑ και η Αργεντινή έχουν ήδη ξεκινήσει νομικές διαδικασίες εναντίον της HSBC και των «υψηλών» πελατών της. Και οι αποκαλύψεις υποχρεώνουν τώρα ένα ένα τα κράτη να αναλάβουν δράση, έστω και για τα μάτια του κόσμου: ήδη η μεγάλη τράπεζα αντιμετωπίζει νέους ελέγχους από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που... έπεσαν από τα σύννεφα και τώρα τρέχουν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα.
Στη Βρετανία, ο υπουργός Οικονομικών Ντέιβιντ Γκοκ αναγκάστηκε χτες να εμφανιστεί ενώπιον της Βουλής για να υπερασπιστεί τις προσπάθειες της κυβέρνησης να πατάξει τη φοροδιαφυγή. Εκεί ήρθε αντιμέτωπος με πολλές ερωτήσεις των Εργατικών, σχετικά με το πώς η κυβέρνηση (δεν) έλεγχε τον Στίβεν Γκριν, τον επί μακρόν διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο της HSBC, πριν από τον διορισμό του στην κυβέρνηση Κάμερον ως υπουργού Εμπορίου και Επενδύσεων! Ο 66χρονος Γκριν είναι από κάθε άποψη η «πέτρα του σκανδάλου», και ήδη αρκετοί ειδικοί προεξοφλούν πως δεν θα γλιτώσει τη φυλακή..
Στη Γαλλία, η οποία έχει επίσης δρομολογήσει νέες ανακρίσεις, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς είπε ότι ήταν αποφασισμένος να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή και θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα στο εσωτερικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά δεν έπεισε, αφού από τα χιλιάδες ονόματα της σχετικής λίστας μόνον ένα έχει δημοσιοποιηθεί τα τελευταία χρόνια: η γαλλική, όπως και η γερμανική και η αμερικανική εφορία προτίμησαν τη «διακριτική» μεταχείριση των φοροφυγάδων, με τους τελικούς συμβιβασμούς να πραγματοποιούνται με μεγάλη καθυστέρηση και πίσω από κλειστές πόρτες.
Το ίδιο είχε γίνει και στην Ισπανία, όπου η δημοσιοποίηση του (γιγαντιαίου) κρυφού λογαριασμού του πρώην αφεντικού της Banko Santander και πλουσιότερου ανθρώπου στη χώρα, του πανίσχυρου Εμίλιο Μποτίν, που πέθανε τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχει αναζωπυρώσει την πολιτική σκανδαλολογία και έχει κυριολεκτικά βάλει «φωτιά στα τόπια». Ηδη το Podemos ανακοίνωσε πως ορίζει τον Φαλσιανί ως σύμβουλό του σε θέματα πάταξης της φοροδιαφυγής...
Μεγάλη αναταραχή επικρατεί και στις ΗΠΑ, όπου ηγετικό στέλεχος της τραπεζικής επιτροπής της Γερουσίας ζήτησε χτες από την κυβέρνηση να εξηγήσει ποια μέτρα έλαβε μετά τη λήψη μαζικών εγγράφων με τους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν διαρρεύσει.
Στο Βέλγιο, όπου όπως προαναφέραμε η ελβετική HSBC είναι ήδη υπό έρευνα, ο δικαστής εξετάζει μάλιστα την έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης για τους διευθυντές (της ελβετικής θυγατρικής) της τράπεζας. Αλλά και η Δανία ανακοίνωσε χτες ότι θα ζητήσει επισήμως τα ονόματα των πολιτών της, οι οποίοι μπορεί να έχουν χρησιμοποιήσει ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς για την αποφυγή των εθνικών φόρων. Και έπεται συνέχεια...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας