Αναβαθμίζει, έστω και οριακά, τις προβλέψεις του για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην τελευταία του έκθεση World Economic Outlook.
Ειδικότερα, εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το 2017 θα είναι 3,5% έναντι 3,4% που προέβλεπε το φθινόπωρο, ωστόσο επισημαίνει πως οι μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές παραμένουν συγκρατημένες σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις αναπτυγμένες οικονομίες.
Για το 2018, το ΔΝΤ διατηρεί την πρόβλεψή του για ανάπτυξη 3,6%. Σύμφωνα με το Ταμείο, τα αναδυόμενα και αναπτυσσόμενα κράτη αναμένεται να «τρέξουν» με ρυθμό 4,5% και 4,8% το 2017 και το 2018 αντίστοιχα, αντί του εκτιμώμενου 4,1% το 2016.
Σε ό,τι αφορά την ευρωζώνη το ΔΝΤ προβλέπει ότι τη διετία 2017-2018 θα καταγραφεί ανάλογος ρυθμός ανάπτυξης με αυτόν του 2016.
Συγκεκριμένα, το προϊόν της οικονομίας της ευρωζώνης αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,7% το 2017 και κατά 1,6% το 2018.
«Το μεσοπρόθεσμο outlook για την ευρωζώνη συνολικά παραμένει γκρίζο καθώς η προβλεπόμενη δυνάμει ανάπτυξη συγκρατείται από την υποτονική παραγωγικότητα, τις αντίξοες δημογραφικές τάσεις και, στην περίπτωση ορισμένων χωρών, το άλυτο πρόβλημα της κληρονομιάς δημόσιου και ιδιωτικού χρέους σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων», εξηγεί το Ταμείο.
H νομισματική πολιτική της ευρωζώνης πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία και να γίνει πιθανόν πιο χαλαρή, σε περίπτωση που δεν αυξηθεί ο δομικός πληθωρισμός, συνιστά το ΔΝΤ με την εξαμηνιαία έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.
To ΔΝΤ συνιστά, επιτάχυνση των προσπαθειών για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, ολοκλήρωση της τραπεζική ένωση και ζητά να γίνουν περισσότερες επενδύσεις σε υποδομές με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ώστε να βοηθηθούν οι χώρες που δεν έχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια.
«Στην ευρωζώνη, με τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό να είναι ακόμα χαμηλότερες από τον στόχο και με αρκετές οικονομίες να συνεχίζουν να λειτουργούν κάτω από τις παραγωγικές δυνατότητές τους, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να διατηρήσει την τρέχουσα διευκολυντική της πολιτική», σημειώνει το ΔΝΤ.
Πιθανόν να είναι αναγκαία πρόσθετη χαλάρωση, υπογραμμίζει το Ταμείο «εάν ο δομικός πληθωρισμός δεν αυξηθεί.
Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι η νομισματική πολιτική θα είναι πιο αποτελεσματική, εάν στηριχθεί με μέτρα για την εξυγίανση των ισολογισμών, την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα, τη χρήση του δημοσιονομικού χώρου, όπου αυτός είναι διαθέσιμος, και την επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».
Οι προβλέψεις και… συστάσεις του ΔΝΤ προς την ευρωζώνη περιέχουν σαφείς «μπηχτές» για τη Γερμανία και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Το Ταμείο εκτιμά ότι η ΕΚΤ ίσως χρειαστεί να χαλαρώσει την πολιτική της, ενώ τάσσεται υπέρ της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ενοποίησης, θέματα για τα οποία το Βερολίνο εκφράζει με κάθε ευκαιρία τον σκεπτικισμό του.
Επιπλέον οι οικονομολόγοι του Ταμείου θεωρούν ότι σε χώρες που έχουν δημοσιονομικό χώρο, όπως η Γερμανία, η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να στοχεύει στην ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικότητας καθώς και της ζήτησης.
Αυτό θα συμβάλει, με τη σειρά του, στη μείωση των πλεονασμάτων τους στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών, θα στηρίξει μια νέα ισορροπία στην ευρωζώνη και θα δημιουργήσει θετικές επιδράσεις της ζήτησης σε άλλες χώρες.
Το Ταμείο σημειώνει ότι χρειάζονται μεγαλύτερες επενδύσεις υποδομών, σε κεντρικό επίπεδο, που θα βοηθήσουν τις χώρες με συνεχιζόμενο έλλειμμα ζήτησης, οι οποίες δεν διαθέτουν τον δημοσιονομικό χώρο ή πρέπει να κάνουν προσαρμογή, λόγω υψηλού και αυξανόμενου χρέους.
Οπου απαιτείται προσαρμογή, αυτή θα πρέπει να γίνεται σταδιακά και με έναν φιλικό στην ανάπτυξη τρόπο.
Ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να εξασθενήσει στη Γερμανία (1,6% το 2017 και 1,5% το 2018), την Ιταλία (0,8% το 2017 και το 2018) και την Ισπανία (2,6% το 2017 και 2,1% το 2018).
Ηπια επιτάχυνση της ανάπτυξης προβλέπει για τη Γαλλία (1,4% το 2017 και 1,6% το 2018).
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ανάπτυξη αναμένεται να φτάσει το 2% το 2017, προτού υποχωρήσει στο 1,5% το 2018.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας