Παρά τις αλλαγές, παράγοντες της αγοράς εκφράζουν αμφιβολίες για το εάν τελικά θα μπορέσει να υλοποιηθεί ο Φορέας –το νεότερο χρονοδιάγραμμα κάνει λόγο για τα τέλη του 2024– χωρίς ένα είδος κρατικής συμμετοχής, κάτι που το υπουργείο Οικονομικών το έχει αποκλείσει. Οι servicers, μάλιστα, εκτιμούν ότι θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω βελτιώσεις, όπως για παράδειγμα η αύξηση της επιδότησης να ορίζεται στα 70-210 ευρώ στο ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας, μέχρι να ιδρυθεί ο Φορέας.
Οι ίδιοι παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν την υιοθέτηση ενός μοντέλου στα πρότυπα της Κύπρου, με τις ανάλογες προσαρμογές στην ελληνική πραγματικότητα.
Σημειώνεται ότι στην Κύπρο από τις 4 Δεκεμβρίου «τρέχει» το σχέδιο «Ενοίκιο έναντι δόσης», αντικειμενικός σκοπός του οποίου είναι η προστασία της κύριας κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών, μέσω πλήρους διακανονισμού της Πιστωτικής Διευκόλυνσης με εξασφάλιση επί της κύριας κατοικίας. Υπολογίζεται ότι περί τους 2.500 δανειολήπτες είναι επιλέξιμοι.
Ειδικότερα, δικαιούχοι για ένταξη στο κυπριακό σχέδιο «Ενοίκιο έναντι δόσης» είναι:
Α) Οι λήπτες κοινωνικών παροχών (ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, δικαιούχοι σύνταξης ανικανότητας, άτομα με αναπηρία) που είχαν «κόκκινα» δάνεια στις 31/12/2021 και παρέμειναν «κόκκινα» μέχρι και τις 31/12/2022 με εξασφάλιση α’ κατοικίας αγοραίας αξίας μέχρι 250.000 ευρώ.
Β) Ολοι όσοι είχαν αιτηθεί στα σχέδια «Εστία» και «Οικία» (σ.σ.: προηγούμενα προγράμματα αναδιάρθρωσης δανείων με εξασφάλιση κύριας κατοικίας) που αξιολογήθηκαν ως επιλέξιμοι αλλά μη βιώσιμοι με αγοραία αγορά αξίας κύριας κατοικίας μέχρι 350.000 ευρώ.
Γ) Ολοι οι αιτητές στα σχέδια «Εστία» και «Οικία», οι οποίοι εγκρίθηκαν για ένταξη στα σχέδια αυτά και στη συνέχεια η ένταξή τους τερματίστηκε.
Σύμφωνα με το σχέδιο του κυπριακού υπουργείου Οικονομικών, η κύρια κατοικία θα μεταβιβάζεται στην Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ), με την ταυτόχρονη εξόφληση του δανείου το οποίο εξασφαλίζεται από την κύρια κατοικία και οι δανειολήπτες θα διατηρούν τη χρήση της κύριας κατοικίας τους. Πρακτικά, οι δικαιούχοι δανειολήπτες που θα επιλέξουν να ενταχθούν στο σχέδιο θα μπορούν να παραμείνουν στην κύρια κατοικία τους, αλλά το καθεστώς τους θα μετατραπεί από ιδιοκτήτη σε «ενοικιαστή», διατηρώντας το δικαίωμα επαναγοράς της κατοικίας με την πάροδο 5 ετών σε τιμή η οποία θα αναγράφεται στη συμφωνία ενοικίασης και θα γνωστοποιείται στον δανειολήπτη.
Η διάρκεια ενοικίασης είναι 14 έτη. Για τις περιπτώσεις όπου τουλάχιστον ένας εκ των ενοικιαστών είναι 65 ετών και ο/η σύζυγος τουλάχιστον 50 ετών, η διάρκεια ενοικίασης ορίζεται εφ’ όρου ζωής των ενοικιαστών.
Προβλέπεται η καταβολή του καθορισμένου ενοικίου από την Κυπριακή Δημοκρατία προς τον νέο ιδιοκτήτη (ΚΕΔΙΠΕΣ ή θυγατρική εταιρεία) και υποχρέωση καταβολής ετήσιου ενοικίου ύψους 1 ευρώ από τον ενοικιαστή ώς τη λήξη της διάρκειας της ενοικίασης.
«Χαιρετίζουμε το σχέδιο το οποίο αποτελεί μια ευνοϊκή διευθέτηση εξασφαλίζοντας στέγαση σε ευάλωτα νοικοκυριά. Καλούμε όσους έχουν δάνεια με την Ελληνική Τράπεζα που πληρούν τα κριτήρια ή θέλουν να επιβεβαιώσουν κατά πόσο μπορούν να επωφεληθούν από το σχέδιο, να επικοινωνήσουν το συντομότερο με την ΚΕΔΙΠΕΣ για περισσότερες πληροφορίες και για να υποβάλουν τη σχετική αίτηση», τονίζει ο μεταβατικός ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας, Αντώνης Ρούβας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας