Βασιζόμενη στις εαρινές κορονο-προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε χθες στη δημοσιότητα την «6η αξιολόγηση ενισχυμένης εποπτείας» της χώρας, την ολοκλήρωση της οποίας χαρακτηρίζει επιτυχή, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους θεσμούς για μεταρρυθμίσεις.
Παράλληλα, παρά την αναγκαία κατανόηση που επιδεικνύει λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, η Επιτροπή περιγράφει με μελανά χρώματα την εξέλιξη των βασικών οικονομικών δεικτών της Ελλάδας τουλάχιστον για το 2020: ύφεση 10% (η υψηλότερη στην Ευρώπη των 27), ανεργία κοντά στο 20%, βουτιά των ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων.
Πρόκειται για ένδειξη ότι η ελληνική οικονομία δεν στέκει ακόμη καλά στα πόδια της μετά τη «θεραπεία» των μνημονίων που της επέβαλαν οι εταίροι, αν και η Επιτροπή πιστεύει ότι η κρίση του κορονοϊού βρίσκει την Ελλάδα σε ισχυρότερη θέση σε σχέση με την κρίση της προηγούμενης δεκαετίας. Απόδειξη, όπως αναφέρει, αποτελεί το ότι η χώρα έχει ταμειακά αποθέματα ύψους 34 δισ. ευρώ-το περίφημο μαξιλάρι που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- το οποίο βοηθάει για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Η θετική πτυχή της έκθεσης είναι ότι η Επιτροπή εισηγείται -επιτέλους- να εκταμιευτούν προς την Ελλάδα τα κέρδη που αποκόμισαν η ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες κρατών-μελών από τα ελληνικά ομόλογα, ύψους 748 εκατ. ευρώ, τα οποία έπειτα από σύσταση της Επιτροπής, την οποία υποστήριξε ο αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις επικαλούμενος την αύξηση του ελληνικού ελλείμματος, θα διατεθούν για την κάλυψη δαπανών από τον κορονοϊό.
Η οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στη σύνοδο της ευρωζώνης του Ιουνίου. Το ελληνικό αίτημα περί χρηματοδότησης αναπτυξιακών επενδύσεων θα συζητηθεί αργότερα από τους 19. Πάντως, το Βερολίνο δεν δίνει προς το παρόν το «πράσινο φως». Μην τα θέλουμε όλα δικά μας.
Η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι ο κορονοϊός θα επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στη χώρα στους τομείς του τουρισμού και των εξαγωγών. Επίσης, η πανδημία έχει επηρεάσει τις καθυστερήσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
Ως προς τις δημόσιες επενδύσεις, που χαρακτηρίζονται «κλειδί» για την επιτάχυνση της ανάκαμψης, η έκθεση αναφέρει ότι στην Ελλάδα διαπιστώνεται πτώση κατά 1,2 % του ΑΕΠ (2,3 δισ. ευρώ), διότι μόνο ένα μέρος του προγράμματος εκτελέστηκε.
Και αυτό, παρατηρεί η Ευρ. Επιτροπή, συμβαίνει συνεχώς τα τελευταία χρόνια δημιουργώντας ερωτήματα για τις επενδυτικές ανάγκες της χώρας. Επίσης αναφέρει ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να διορθώσει την κατάσταση και τον Ιανουάριο 2021 θα έχει ολοκληρωθεί το σχετικό επενδυτικό σχέδιο. Καθυστερήσεις διαπιστώνονται και στις ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνικό, ΔΕΠΑ, αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, Εγνατία, ΕΛ.ΠΕ.) με αποτέλεσμα την παράταση των χρονοδιαγραμμάτων.
Η Επιτροπή προβλέπει από τώρα ότι η Ελλάδα αναμένεται να επωφεληθεί από το πρώτο πακέτο μέτρων (δανειοδοτήσεις από ΕΜΣ, πρόγραμμα Sure, ΕΤΕπ) για την αντιμετώπιση του κορονοϊού ύψους 540 δισ. ευρώ, αλλά και από το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ ύψους 750 δισ. ευρώ. Αισιοδοξεί ότι η Ελλάδα θα ωφεληθεί και από την αύξηση των πόρων του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027, το οποίο δεν έχει ακόμη υιοθετηθεί. Λες και μοιράζει καθρεφτάκια στους ιθαγενείς...
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, που δημοσιεύτηκαν χθες, δεν έχουν καμία σχέση με τις προηγούμενες. Ελέω κορονοϊού «ξεχάστηκαν» τα ελλείμματα, το χρέος και η περιβόητη δημοσιονομική πειθαρχία. Και το βάρος δόθηκε στις οικονομικο-κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας. Για την Ελλάδα, η Επιτροπή συνιστά τα εξής για το 2020-2021:
● Τη λήψη έκτακτων μέτρων για την τόνωση της οικονομίας, αφήνοντας στο μεσοπρόθεσμο μέλλον τη βιωσιμότητα του χρέους και την «προσεκτική δημοσιονομική πολιτική». Οταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα του συστήματος υγείας και η ισότιμη πρόσβαση στην περίθαλψη.
● Τον περιορισμό των κοινωνικών επιπτώσεων, με τη χρηματοδότηση της μερικής ανεργίας.
● Την παροχή ρευστότητας στην οικονομία, την εξασφάλιση ροής πιστώσεων, ιδίως στις ΜμΕ, με προτεραιότητα στις δημόσιες επενδύσεις. Να ενθαρρυνθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις.
● Τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, επί των οποίων δεσμεύτηκε η χώρα στο πλαίσιο των αποφάσεων της ευρωζώνης (22 Ιουνίου 2018).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας