Ο γαλλογερμανικός άξονας, η τύχη του οποίου... αγνοούνταν εδώ και πολλούς μήνες, και ιδιαίτερα στη διάρκεια της πανδημίας και των ατελέσφορων τηλεδιασκέψεων κορυφής για την κοινή δράση της Ε.Ε., επανήλθε χθες δριμύτερος, ως από μηχανής θεός, όπως έχει συμβεί σε όλες τις μεγάλες κρίσεις, και στη χρηματοπιστωτική του 2009 και εντεύθεν.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με κοινή τους δήλωση χθες, έπειτα από τηλεδιάσκεψη, ανακοίνωσαν ως κοινή τους εισήγηση προς τους 25 ομολόγους τους στην Ε.Ε. τη δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 500 δισ. ευρώ, για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την οικονομική ανάταξη των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από την υγειονομική κρίση και το μεγάλο lockdown.
Στην κοινή τους δήλωση Μέρκελ και Μακρόν ανέφεραν ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα σημάνει σημαντική επέκταση των δαπανών του κοινοτικού προϋπολογισμού που θα διοχετευτούν σε περιοχές και κλάδους με σημαντικές επιπτώσεις και, το κυριότερο, ότι για τη χρηματοδότηση του Ταμείου οι 27 χώρες θα δανειστούν από κοινού από τις αγορές, σπάζοντας το ταμπού της αμοιβαιοποίησης του χρέους, αφού ο κοινός δανεισμός σημαίνει ουσιαστικά προσχώρηση στην πρόταση για έκδοση κορονο-ομολόγου που υποστήριζαν η Ιταλία και, με παραλλαγές, η Ισπανία, όπως και οι 9 ηγέτες με επικεφαλής τον Μακρόν (ανάμεσά τους και ο Ελληνας πρωθυπουργός) που είχαν διατυπώσει ανάλογη πρόταση στις αρχές Απριλίου.
«Προτείνουμε να πραγματοποιηθούν πραγματικές μεταβιβάσεις χρημάτων και αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα», υπογράμμισε ο Μακρόν, ξεκαθαρίζοντας ότι οι πόροι που θα αντλήσει κάθε χώρα θα είναι επιχορηγήσεις και όχι δανεισμός. «Αντιμετωπίζουμε μια ασυνήθιστη κρίση και επιλέγουμε ένα ασυνήθιστο μονοπάτι», σχολίασε από την πλευρά της η Μέρκελ, επιδιώκοντας να προλάβει αντιδράσεις από το μπλοκ των «αδιάλλακτων» που η ίδια η γερμανική ηγεσία συγκρότησε, με επικεφαλής την Ολλανδία. Φυσικά, επειδή ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, οφείλουμε να περιμένουμε τις τελικές αποφάσεις των 27 και τους όρους της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η Γερμανίδα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, φυσικά, καλωσόρισε την πρόταση που λύνει τα χέρια της Επιτροπής στην ολοκλήρωση της πρότασής της για σημαντική αύξηση του νέου πολυετούς προϋπολογισμού 2021-2027, για τον οποίο οι 27 δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία. «Η πρόταση αναγνωρίζει τον στόχο και το μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και σωστά δίνει την έμφαση στην ανάγκη να δουλέψουμε για μια λύση στον πυρήνα του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας