Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
20°C
20.9° 18.4°
1 BF
71%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.6° 19.3°
2 BF
61%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
19°C
22.0° 19.4°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
1 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.2° 20.2°
2 BF
74%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
59%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
1 BF
67%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
21.4° 18.8°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.9° 18.2°
2 BF
61%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
61%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.7° 19.7°
2 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.3° 19.9°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
2 BF
57%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 18.9°
1 BF
59%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.8° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.5° 20.5°
2 BF
46%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
64%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
64%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Ο Χουάν Γουαϊδό υποστηρίζει ότι αυτό σήμαινε το κάλεσμα Μαδούρο για «επίθεση» στους προδότες του κοινοβουλίου, το οποίο ελέγχει η αντιπολίτευση | AP Photo/Leonardo Fernandez

Προσπάθεια διάλυσης της Βουλής από τον Μαδούρο καταγγέλλει ο Γουαϊδό

Σύνοδος της Συντακτικής Συνέλευσης της Βενεζουέλας είναι σε εξέλιξη στο Καράκας, γεγονός που σύμφωνα με τον αυτοανακηρυχθέντα μεταβατικό πρόεδρο της χώρας, Χουάν Γουαϊδό, θα σηματοδοτήσει τη διάλυση του Κοινοβουλίου της χώρας, που ελέγχει η αντιπολίτευσης και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Χουάν Γουαϊδό υποστηρίζει ότι αφότου ο Νικολάς Μαδούρο κάλεσε «σε επίθεση εναντίον» του Κοινοβουλίου, θα επιχειρήσει τη διάλυσή του κλιμακώνοντας την πολιτική κρίση στη χώρα.

Επίσης, θα οδηγήσει σε αδιέξοδο τις συνομιλίες κυβέρνησης-αντιπολίτευσης που είναι σε εξέλιξη στη Νορβηγία ώστε να επιλυθεί η κρίση στο Καράκας.

Ο πρόεδρος της χώρας, Νικολάς Μαδούρο, δήλωσε το Σάββατο ότι ο Χουάν Γουαϊδό θα διωχθεί από τη δικαιοσύνη διότι έχει στηρίξει την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στο Καράκας, με τις οποίες μπλοκάρονται όλες οι εμπορικές συναλλαγές με την κυβέρνηση της χώρας και παγώνουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ.

Επίσης, κάλεσε τον αντιπρόεδρο του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Βενεζουέλα και πρόεδρο της Συντακτικής Συνέλευσης, Ντιοσντάδο Καμπέγιο, να ξεκινήσει «επίθεση» εναντίον των προδοτών της χώρας μέσα στο Κοινοβούλιο.

Ο Ντιοσντάδο Καμπέγιο, πρόεδρος της Συντακτικής Συνέλευσης, του σώματος που εξελέγη για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας, αλλά στην ουσία λειτουργεί σαν παράλληλο νομοθετικό σώμα, ενώ επιβεβαίωσε τη σύνοδο δεν ενημέρωσε για το ποια θα ήταν η θεματολογία της.

Με μήνυμά του στο Twitter ανέφερε μόνο:

«Τίποτα δεν θα μας σταματήσει, είμαστε ελεύθεροι και θα νικήσουμε!».

Επίσης, οι αξιωματούχοι της Συντακτικής Συνέλευσης δεν έχουν απαντήσει στις ερωτήσεις των διεθνών πρακτορείων.

Οι βουλευτικές εκλογές στη Βενεζουέλα διεξάγονται κάθε πέντε χρόνια και κανονικά θα πραγματοποιηθούν τον Δεκέμβριο του 2020. Στις εκλογές του 2015 η αντιπολίτευση κέρδισε τα δύο τρίτα των εδρών του Κοινοβουλίου για πρώτη φορά μέσα σε 16 χρόνια. Η κυβέρνηση Μαδούρο έχει αρνηθεί να αναγνωρίσει την πλειονότητα των αποφάσεών του, οι οποίες έχουν ακυρωθεί και από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Προσπάθεια διάλυσης της Βουλής από τον Μαδούρο καταγγέλλει ο Γουαϊδό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας