Το τι «ακούνε» τα δάση της Ροδόπης, δηλαδή τους ήχους που θα άκουγε ένας από μας, αν ήθελε να τα περπατήσει και να «χαθεί» σ’ αυτά, κατέγραψαν 18 ακουστικοί αισθητήρες, τοποθετημένοι σε μια έκταση περίπου 1.700 τετραγωνικών χιλιομέτρων, και το αποτέλεσμα παρουσίασε ο ερευνητής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών, δρ Χρήστος Αστάρας.
Την υλοποίηση του έργου ανέλαβε μια σύμπραξη επιχειρήσεων και ερευνητικών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένου του Τομέα Ζωολογίας, του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το ρεπορτάζ μετέδωσαν το Αθηναϊκό και το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και παρουσίασε στην ιστοσελίδα του το CNN GREECE. Επικεντρώνεται στους ήχους από πυροβολισμούς και παρουσιάζει ενδιαφέρον.
● «Οι αισθητήρες τοποθετήθηκαν δειγματοληπτικά σε περιοχές NATURA και Καταφύγια Αγριας Ζωής και από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Ιανουάριο του 2020 κατέγραφαν όλο το 24ωρο. Οταν πήραμε τα στοιχεία και τρέξαμε τους σχετικούς αλγόριθμους, ανιχνεύσαμε πάνω από 2.500 πυροβολισμούς σε 12 από τους 18 αισθητήρες», ανέφερε ο κ. Αστάρας. Οπως προέκυψε, μόνο το 0,5 των πυροβολισμών ήταν εκτός κυνηγετικής περιόδου και δεν αποδίδονται, από τους μελετητές, σε λαθροθηρία: Επειδή ακούστηκαν κοντά σε μαντριά, πρέπει να οφείλονται σε προσπάθειες κτηνοτρόφων να εκφοβίσουν τους λύκους για να μην πλησιάζουν τα κοπάδια τους.
● «Από το σύνολο, όμως, των πυροβολισμών», συνέχισε ο κ. Αστάρας, «το 3,3 ήταν εκτός ωραρίου, δηλαδή πριν από την ανατολή και μετά τη δύση. Ακόμα, μέσα στο Δάσος του Φρακτού καταγράφηκαν και 13 πυροβολισμοί κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία, γεγονός που οι μελετητές αποδίδουν σε κυνήγι αγριόγιδου ή κόκκινου ελαφιού».
Τρεις ακουστικοί αισθητήρες «έπιασαν», στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα του Εβρου, κατά την κυνηγετική περίοδο 2019-2020, περίπου 43.000 πυροβολισμούς, από τους οποίους το 40% εκτός ωραρίου, πριν φέξει και μετά τη δύση του ήλιου. Δηλαδή, σε ώρες που, λόγω σκοταδιού, ο κυνηγός δεν μπορεί να ξεχωρίσει τα προστατευόμενα είδη.
Η παθητική ακουστική παρακολούθηση με αισθητήρες έρχεται να καλύψει το κενό όσον αφορά τις απειλές και τις πιέσεις των οικοσυστημάτων, με βασικά πλεονεκτήματα την ακριβή καταγραφή των συμβάντων σε ορισμένο χώρο, με διαφάνεια και μεγάλη εξοικονόμηση προσωπικού. Δυστυχώς, όμως, δεν μπορεί να καταγράψει απειλές, όπως είναι οι παγίδες για τα πουλιά ή τα δηλητηριασμένα δολώματα. (Και το κυνήγι με προβολείς, θα πρόσθετα...)
● Εκτός από τους πυροβολισμούς, οι συνηθέστεροι ήχοι που «ακούνε» τα δάση μας είναι: καλέσματα ζώων, αλυσοπρίονα, μηχανές αυτοκινήτων και δικύκλων, αστραπές, βροχή και δυνατοί άνεμοι.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας