Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
20°C
20.9° 18.4°
1 BF
71%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.6° 19.3°
2 BF
61%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
19°C
22.0° 19.4°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
1 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.2° 20.2°
2 BF
74%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
59%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
1 BF
67%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
21.4° 18.8°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.9° 18.2°
2 BF
61%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
61%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.7° 19.7°
2 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.3° 19.9°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
2 BF
57%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 18.9°
1 BF
59%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.8° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.5° 20.5°
2 BF
46%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
64%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
64%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Η τοπιογραφία της Στυμφαλίας σκεπασμένη με χιόνι. Στο βάθος ξεχωρίζει η Ζήρεια | Θοδωρής Αθανασιάδης- viewsofgreece.gr

Προτάσεις για εορταστικές μονοήμερες αποδράσεις

Παίζουμε με το χιόνι, παίρνουμε βαθιές αναπνοές παγωμένου, βουνίσιου αέρα σε τόπους υπέροχους που απέχουν μιαν ανάσα από την πρωτεύουσα. Εκμεταλλευτείτε τις αργίες των ημερών και αδράξτε την ευκαιρία για μια σύντομη, αλλά θαυμάσια εκδρομή!

Στυμφαλία, μύθοι και θρύλοι

Η περιοχή της Στυμφαλίας είναι ένας πανέμορφος τόπος, πασίγνωστος στο πανελλήνιο για τους μύθους και τους θρύλους του.

Ξεκινώντας από το Κιάτο, ακολουθούμε για 30 χιλιόμετρα τον ορεινό δρόμο που οδηγεί στα υψίπεδα της ορεινής Κορινθίας και στη λεκάνη της Στυμφαλίας.

Συνολικά από την Αθήνα να υπολογίζετε ότι θα χρειαστεί να διανύσετε 130 χιλιόμετρα σε περίπου ενενήντα λεπτά. Προσοχή, αν έχει προηγηθεί χιονόπτωση, πιθανόν στα τελευταία 20 χιλιόμετρα να χρειαστούν αλυσίδες.

Το τοπίο από την πρώτη στιγμή μάς αποκαλύπτει τις ορεινές του διαθέσεις. Σε αρκετά σημεία και πριν ο δρόμος χαθεί στην αγκαλιά των βουνών, απολαμβάνουμε το πανόραμα του Κορινθιακού Κόλπου που γίνεται όλο και πιο εντυπωσιακό, καθώς το υψόμετρο μεγαλώνει.

Οι ορεινοί όγκοι του Ολίγυρτου, της Μικρής και Μεγάλης Ζήρειας μοιάζουν ν’ αγκαλιάζουν ολόγυρα τη λεκάνη της Στυμφαλίας και καθώς κυριαρχούν στην τοπιογραφία σε κάνουν να ξεχνάς πως βρίσκεσαι μόλις λίγα χιλιόμετρα από τη θάλασσα.

Τα χωριά Κεφαλάρι, Καλιάνοι, Καρτέρι, Κιόνια, Στυμφαλία βρίσκονται πάνω στον οδικό άξονα ο οποίος συνδέει το Κιάτο με την Καστανιά.

Λίγο ψηλότερα στις ράχες των βουνών ακουμπούν οι οικισμοί Λαύκα, Κυλλήνη, Καστανιά, Δροσοπηγή, Καίσαρι και Κλημέντι.

Βέβαια η σημερινή Στυμφαλία δεν θυμίζει σε τίποτα τη λίμνη του παρελθόντος. Οι συνεχείς ανθρώπινες δραστηριότητες την έχουν περιορίσει σε μια έκταση που καλύπτει μόλις 7.700 στρέμματα, η οποία όμως το καλοκαίρι συρρικνώνεται στα 3.500 στρέμματα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το νεότευκτο Μουσείο Περιβάλλοντος που βρίσκεται κοντά στο χωριό Κιόνια.

Στον κεντρικό δρόμο κοντά στο χωριό Κιόνια δεσπόζει η άλλοτε μεγαλόπρεπη Μονή Ζάρακα που ίδρυσαν τον 13ο αιώνα καθολικοί μοναχοί από τη Σαβοΐα.

Η μονή πιθανόν να χτίστηκε στη θέση αρχαίου ναού, αφιερωμένου στη θεά Αρτεμη. Λασπωμένος χωματόδρομος θα σας φέρει στ’ απομεινάρια της αρχαίας Στυμφάλου που βρίσκεται κρυμμένη πίσω από τους πυκνούς καλαμιώνες.

Από τη Λαύκα, ένα χωριό με πολλά πηγαία νερά που ακουμπά στις πλαγιές του όρους Ολίγυρτος, ξεκινά η πιο όμορφη διαδρομή που ακολουθεί τον γύρο της λίμνης.

Ο δρόμος στρέφεται δυτικά και τρέχει κατά μήκος της νότιας όχθης. Η Δασική Υπηρεσία έχει εγκαταστήσει κιόσκια σε θέσεις θέας απ’ όπου θα απολαύσετε μια σφαιρική άποψη της υγρής λεκάνης και των γύρω χιονισμένων βουνοκορφών.

Λιβαδειά, Πηγές Κρύας

Λιβαδειά, Πηγές Κρύας, εστιατόρια, καφέ και μεζεδοπωλεία θα αναλάβουν να δώσουν συνέχεια στην ευχάριστη έξοδό σας | Θοδωρής Αθανασιάδης- viewsofgreece.gr

Στα βορινά σκαλοπάτια του όρους Ελικώνας συναντάμε τη γεωργική πόλη της Λιβαδειάς. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η αρχαία πόλη κτίσθηκε εδώ, ανάμεσα σε δύο λόφους στις πλαγιές της μικρής χαράδρας που σχημάτιζε ο ποταμός Ερκύνας από τον Αθηναίο ήρωα Λέβαδο, κοντά στη θέση της ομηρικής πόλης Μήδειας. Η πόλη άκμασε όταν ήταν στις δόξες του το μαντείο του Τρυφωνίου Δία.

Η σημερινή Λιβαδειά ακμάζει περισσότερο χάρη στην εύφορη γη της παρά στην τουριστική ανάπτυξή της. Αυτό δεν σημαίνει ότι στερείται φυσικών και ιστορικών αξιοθέατων, το αντίθετο, μάλιστα.

Στην περιοχή υπάρχουν ευρήματα αρχαίων κτισμάτων, ναών και ένα αρκετά καλά διατηρημένο μεσαιωνικό κάστρο.

Βέβαια, σήμερα, με το που μπαίνεις στην πρωτεύουσα της Βοιωτίας, τίποτα δεν υπονοεί ότι στην καρδιά του αστικού συμπλέγματος της Λιβαδειάς βρίσκεται μια τόσο ενδιαφέρουσα τοποθεσία όπως οι «Πηγές της Κρύας».

Την πανέμορφη αυτή τοποθεσία η λαϊκή φαντασία την ταυτίζει με τις αρχαίες πηγές της Λήθης και της Μνημοσύνης.

Τα πολλά τρεχούμενα νερά, η ύπαρξη παλιών νερόμυλων, η προσεκτική διαμόρφωση του χώρου και οι πεζόδρομοι δημιουργούν μια τοποθεσία κατάλληλη για ξεκούραση και μικρούς ευχάριστους περιπάτους, ενώ εστιατόρια, καλαίσθητα καφέ και μεζεδοπωλεία θ’ αναλάβουν να δώσουν συνέχεια στην ευχάριστη έξοδό σας.

Απότομα σκαλοπάτια οδηγούν στο ύψωμα του Προφήτη Ηλία και στο μικρό γραφικό ξωκλήσι που είναι χτισμένο στην κοιλότητα βράχου.

Συνολικά από την πρωτεύουσα η βοιωτική πόλη απέχει μόλις 140 χιλιόμετρα μέσω της παλιάς εθνικής οδού και 155 μέσω της νέας εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας.

Από τη Λιβαδειά, αν θέλετε να συνεχίσετε την εκδρομή σας, ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η Αράχοβα απέχει 45 χιλιόμετρα. Επίσης εύκολα θα ανηφορίσετε για τα έλατα και τα χωριά του Ελικώνα, Ζερίκι, Αγία Αννα και Κυριάκι.

Μια ενδιαφέρουσα διαδρομή θα σας φέρει από τη Λιβαδειά στη Χαιρώνεια (30 χλμ.) όπου θα δείτε το μαρμάρινο λιοντάρι που στήθηκε πιθανόν από τον Φίλιππο, μετά τη νίκη του επί των Θηβαίων στη μάχη της Χαιρώνειας (338 π.Χ.).

Από τη Χαιρώνεια θα κατευθυνθείτε προς τον Ορχομενό για ν’ αναζητήσετε την Ακιδαλία πηγή της Αφροδίτης, γνωστή και σαν πηγή των Χαρίτων, αλλά και τον εντυπωσιακό μυκηναϊκό θολωτό τάφο, γνωστό και ως «Θησαυρός του Μινύου» που χρονολογείται το 1250 π.Χ.

Το ορεινό πρόσωπο της Εύβοιας

Ελάχιστα πράγματα από το παλιό χωριό της Στενής έχουν απομείνει, όμως όταν τα πέπλα του χιονιού σκεπάζουν τις γειτονιές, όλα δείχνουν ονειρεμένα | Θοδωρής Αθανασιάδης / viewsofgreece.gr

Η Δίρφη, το μεγαλύτερο βουνό της Εύβοιας, μπορεί να μη φιγουράρει στο Πάνθεον των ψηλότερων βουνών της Ελλάδας, όμως σίγουρα κερδίζει τις εντυπώσεις με την απαράμιλλη φύση του, τα απόκρημνα τοπία του και φυσικά την απίστευτη θέα που προσφέρει από τα κορφοβούνια του προς το Αιγαίο Πέλαγος και τον Ευβοϊκό Κόλπο.

Η εθνική οδός, η διαπλάτυνση του δρόμου Σχηματάρι - Χαλκίδα, η νέα γέφυρα που συνδέει τη Χαλκίδα με τη Στερεά Ελλάδα έχουν βοηθήσει αρκετά ώστε η Δίρφη να έρθει ακόμη πιο κοντά στην Αθήνα και να αποτελεί ιδανικό προορισμό, ακόμη και για μονοήμερη εκδρομή.

Το πιο γνωστό χωριό της Δίρφης είναι η Στενή (30 χιλιόμετρα από τη Χαλκίδα και 100 από την Αθήνα) που μαζεύει τα Σαββατοκύριακα αρκετό κόσμο από την Αθήνα, αλλά και από τις άλλες πόλεις της Εύβοιας.

Βέβαια ελάχιστα πράγματα από το παλιό χωριό της Στενής έχουν απομείνει, όμως όταν τα πέπλα του χιονιού σκεπάζουν τις γειτονιές, όλα δείχνουν ονειρεμένα.

Στην έξοδο της Στενής, στον δρόμο προς Στρόπωνες, δίπλα στο πλατανοσκέπαστο ποτάμι συναντάμε τη «Βρύση του Γιατρού» και μερικές από τις πλέον παλιές και δημοφιλείς ψησταριές της περιοχής. Αν δεν έχει προηγηθεί χιονόπτωση (πράγμα καθόλου σπάνιο αυτήν την εποχή) ενδιαφέρουσα είναι η οδική διαδρομή προς το χωριό Στρόπωνες (Στενή - Στρόπωνες 16 χιλιόμετρα).

Ο δρόμος με άφθονες στροφές διασχίζει το ομορφότερο ελατόδασος της Εύβοιας. Επειτα από γερή ανάβαση θα βρεθείτε σε χαρακτηριστικό διάσελο απ’ όπου θα έχετε εξαιρετική θέα στη ψηλότερη κορφή της Δίρφης και στο διάπλατο Αιγαίο.

Επίσης, από τη Στενή, ευχάριστη είναι η διαδρομή προς το γειτονικό χωριό Καμπιά (4 χιλιόμετρα) που βρίσκεται σε υψόμετρο 560, χτισμένο στην κατάφορτη με έλατα ράχη του Μεγάλου Λόγγου, επάνω στο φαράγγι του Χάβου.

Στην είσοδο του χωριού αφήνετε το όχημά σας και περπατάτε για 300 μέτρα ώς τις πηγές της «Κρύας Βρύσης». Από εδώ με διάφορα τεχνικά έργα το νερό έφτανε στην αρχαία πόλη της Ερέτριας.

Οι μυημένοι στην πεζοπορία πιθανόν να γνωρίζουν πως από τη Στενή ξεκινά το μονοπάτι που οδηγεί στο ορειβατικό καταφύγιο που βρίσκεται στη θέση Λειρί (υψόμ. 1.150) κάτω από την κορφή της Δίρφης.

Η κλασική ανάβαση (4,5 χλμ.) επιχειρείται από την τοποθεσία «Βρύση Γιατρού» λίγο έξω από τον οικισμό, εκεί όπου βρίσκονται οι ψησταριές και το κτίριο του ΣΕΓΑΣ.

 Κείμενα - φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης/viewsofgreece.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Προτάσεις για εορταστικές μονοήμερες αποδράσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας