Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.4° 18.5°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
18.8° 14.9°
0 BF
76%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
79%
Ιωάννινα
Ομίχλη
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
0 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
0 BF
82%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.9° 19.8°
2 BF
60%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.9° 14.9°
3 BF
73%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
48%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.3°
2 BF
71%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
0 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.5° 17.2°
1 BF
66%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.1° 15.8°
0 BF
72%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.3°
3 BF
81%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
0 BF
75%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
86%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Εύκολο μιλφέιγ

Με κρέμα και...

Πριν από πολλά χρόνια, όταν ήμουν μικρό παιδί, τα γλυκά είχαν άλλη... γλύκα! Ηταν είδος «πολυτελείας», «ανεκτίμητης» αξίας και αυτά που ήξερα και τρώγαμε στο σπίτι μας, μετρημένα στα δάχτυλα των χεριών μου. Σιροπιαστά ταψιού, χαλβάς, ραβανί, κέικ, λουκουμάδες, αυγοφέτες, κρέμα βανίλιας με κανέλα... και λίγα ακόμη.

Το πιο εύκολο και οικονομικό (δύσκολα χρόνια!), ήταν η κρέμα βανίλιας που μας έφτιαχνε η μητέρα μου στο πι και φι, κάθε φορά που εγώ και τ' αδέλφια μου της ζητούσαμε γλυκό. Την παρακολουθούσα να ανακατεύει με το σύρμα την κατσαρόλα με το παχύρρευστο, λευκό μείγμα.

Κι όταν αυτό άρχιζε να κοχλάζει την τραβούσε από τη φωτιά και μοίραζε την κρέμα στα μπολ, που προηγουμένως είχε βρέξει με νερό και στραγγίξει. Επειτα τα έβαζε πάνω σε ένα δίσκο και τα πασπάλιζε με κανέλα. Τι μυρωδιά ήταν αυτή! Ποτέ δεν έφαγα κρύα κρέμα. Δεν άντεχα. Βούταγα το μπολ και άρχιζα να τρώω γύρω γύρω, που σιγά σιγά κρύωνε. Με «λευκές» κρέμες, λοιπόν, αλμυρές και γλυκές πάμε να φτιάξουμε νοστιμιές.

Εύκολο μιλφέιγ

•3 πακέτα κράκερς

•λίγο κονιάκ

•300 γραμμ. κρέμα γάλακτος

•4-5 κουταλιές ζάχαρη άχνη + 2 κουταλιές για πασπάλισμα

•λίγη κανέλα

•για την κρέμα

•250 γραμμ. βούτυρο τύπου Κερκύρας

•3 φακελάκια άνθος αραβοσίτου

•5 φλιτζάνια γάλα φρέσκο

•1 φλιτζάνι ζάχαρη

Φτιάχνουμε την κρέμα βάζοντας σε κατσαρόλα τα τέσσερα φλιτζάνια γάλα μαζί με τη ζάχαρη και το βούτυρο.

Μόλις λιώσει το βούτυρο προσθέτουμε το πέμπτο φλιτζάνι γάλα, μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει τα δυο φακελάκια άνθος αραβοσίτου συν τρεις κουταλιές σούπας από το τρίτο φακελάκι.

Ανακατεύουμε με σύρμα να πήξει και την κατεβάζουμε από τη φωτιά. Την αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Σε ταψί 25x30 εκατ. στρώνουμε μια σειρά κράκερς και ρίχνουμε τη μισή κρέμα. Βάζουμε άλλη μια στρώση κράκερς, από πάνω την υπόλοιπη κρέμα και τέλος μια στρώση κράκερς.

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη και το κονιάκ σε σαντιγί και τη στρώνουμε πάνω από το γλυκό μας. Θρυμματίζουμε με το χέρι 2-3 κράκερς, τα ρίχνουμε στην επιφάνεια και πασπαλίζουμε με κανέλα και τις 2 κουταλιές άχνη. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο τουλάχιστον 2 ώρες να παγώσει.

Τυρόπιτα με μπεσαμέλ

•300 γραμμ. γάλα

•3 κουταλιές λάδι ή βούτυρο + λίγο για το πυρέξ

•2 κουταλιές αλεύρι

•500 γραμμ. φέτα

•150 γραμμ. κασέρι, τριμμένο

•150 γραμμ. γραβιέρα, τριμμένη

•4 αυγά + 1 κρόκο για το φύλλο

•2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο

•μοσχοκάρυδο, πιπέρι

Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ βάζοντας σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά το λάδι να ζεσταθεί. Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει ελαφρά η μπεσαμέλ. Την αφήνουμε να κρυώσει.

Σε μπολ θρυμματίζουμε τη φέτα και την ανακατεύουμε με τα άλλα τυριά. Προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα, το μοσχοκάρυδο, τον μαϊντανό, το πιπέρι, τη μπεσαμέλ και τα ανακατεύουμε. Λαδώνουμε ελαφρά ένα πυρέξ και στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας. Το ανοίγουμε με τα χέρια μας να καλύψει και τα τοιχώματα.

Ρίχνουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με το δεύτερο. Ενώνουμε τις άκρες. Χτυπάμε τον κρόκο με λίγο νερό και αλείφουμε την επιφάνεια. Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, περίπου 50 λεπτά.

Κοτόπουλο με πατάτες ογκρατέν

•6 πατάτες

•1/2 κοτόπουλο

•1 κρεμμύδι

•1 φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη

•500 γραμμ. γάλα

•3 κουταλιές αλεύρι

•2 κουταλιές βούτυρο + λίγο για το πυρέξ

•2 κρόκους αυγών

•αλάτι, πιπέρι

Σε κατσαρόλα με αρκετό νερό βάζουμε τις πατάτες καθαρισμένες, το κοτόπουλο, το κρεμμύδι, αλάτι, πιπέρι και τα βράζουμε. Κόβουμε τις πατάτες σε φέτες και ξεκοκαλίζουμε το κοτόπουλο.

Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο να λιώσει. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα για 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει ελαφρά η μπεσαμέλ.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και ανακατεύοντας προσθέτουμε το τυρί και τους κρόκους. Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ και στρώνουμε τις μισές φέτες πατάτας.

Απλώνουμε το κοτόπουλο και το καλύπτουμε με μία ακόμη στρώση πατάτες. Περιχύνουμε με την κρέμα. Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς περίπου 40 λεπτά ή έως ότου το φαγητό ροδίσει.

Κέικ γεμιστό με κρέμα λεμονιού

•250 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

•120 γραμμ. βούτυρο, λιωμένο

•80 γραμμ. ζάχαρη

•2 αυγά χτυπημένα

•1 φλιτζάνι γάλα

•1 λεμόνι (ξύσμα + χυμό)

•1 βανίλια

•Κρέμα λεμονιού

•3 αυγά + 1 κρόκο

•2 λεμόνια μεγάλα (ξύσμα + χυμό) + ξύσμα για την επιφάνεια

•120 γραμμ. ζάχαρη

•80 γραμμ. βούτυρο

•2 κουταλιές κορν φλάουερ

+ ξύσμα λεμονιού για την επιφάνεια

Φτιάχνουμε πρώτα την κρέμα. Χτυπάμε τα αυγά και τον κρόκο σε μεταλλικό μπολ με σύρμα. Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, το ξύσμα, τη ζάχαρη και το κορν φλάουερ. Βάζουμε το μπολ πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει (μπεν μαρί) και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα.

Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε να κρυώσει λίγο και μετά σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη, για να μην κάνει κρούστα.

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε. Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε το γάλα, τον χυμό λεμονιού, το ξύσμα λεμονιού και σιγά σιγά το αλεύρι και τη βανίλια. Χτυπάμε 5 λεπτά και αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο στρογγυλό ταψί.

Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο 1 ώρα στους 170 βαθμούς. Οταν κρυώσει το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα. Το κόβουμε οριζόντια σε δύο δίσκους. Ρίχνουμε τη μισή κρέμα, σκεπάζουμε με τον δεύτερο δίσκο και αλείφουμε την επιφάνεια με την υπόλοιπη κρέμα. Πασπαλίζουμε με ξύσμα λεμονιού.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Με κρέμα και...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας