Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.4° 18.5°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
18.8° 14.9°
0 BF
76%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
79%
Ιωάννινα
Ομίχλη
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
0 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
0 BF
82%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.9° 19.8°
2 BF
60%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.9° 14.9°
3 BF
73%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
48%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.3°
2 BF
71%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
0 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.5° 17.2°
1 BF
66%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.1° 15.8°
0 BF
72%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.3°
3 BF
81%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
0 BF
75%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
86%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Τάρτα με φέτα και ντοματίνια

«Παρεάκι» για πιώμα

Τα κρύα βράδια του χειμώνα θέλουν θαλπωρή, παρέα, ζεστές γεύσει•ς και αλκοόλ. Δεν χρειάζεται να μας «φάει» η κουζίνα για να απολαύσουμε αυτό το πακέτο.

Οι συνταγές που διάλεξα είναι εύκολες, περιέχουν όλες τυριά και σε συνδυασμό με ζυμάρι, φύλλα κρούστας, σφολιάτα και ψωμί, είναι ιδανικές για να συνοδεύσουμε ένα (και όχι μόνο) ποτήρι κρασί, τσίπουρο ή ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή μας.

Προμηθευτείτε τα υλικά και γρήγορα ετοιμάστε ένα εύκολο και γευστικό γεύμα για σας και την παρέα σας.

Τάρτα με φέτα και ντοματίνια

•1 φύλλο σφολιάτας

•15-20 ντοματίνια

•2 φλιτζάνια φέτα, χοντροτριμμένη

•1 βαζάκι σάλτσα πέστο

•5 κουταλιές λάδι

•1 κουταλάκι ρίγανη

•2 κουταλάκια κάππαρη

•αλάτι, πιπέρι

Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση και τα ανακατεύουμε με το λάδι, το αλάτι και το πιπέρι. Απλώνουμε τη σφολιάτα σε πυρέξ που το έχουμε λαδώσει.

Πιέζουμε τη ζύμη στα τοιχώματα και κόβουμε με μαχαίρι όση περισσεύει γύρω γύρω. Την τρυπάμε με πιρούνι σε πολλά σημεία.

Απλώνουμε πάνω στη ζύμη τη σάλτσα πέστο. Ρίχνουμε τα ντοματίνια, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω.

Σκεπάζουμε όλη την επιφάνεια με την τριμμένη φέτα, σκορπίζουμε την κάππαρη και πασπαλίζουμε με ρίγανη. Ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου 20 λεπτά.

Πατατοπιτάκια

•150 γραμμ. βούτυρο

•400 γραμμ. αλεύρι

•λάδι για το τηγάνισμα

Για τη γέμιση:

•2 πατάτες, βρασμένες και ψιλοκομμένες

•50 γραμμ. αρακά βρασμένο

•150 γραμμ. γραβιέρα τριμμένη

•5 κουταλιές λάδι

•½ κουταλάκι κύμινο

•αλάτι, πιπέρι

•λάδι για το τηγάνι

Ανακατεύουμε το βούτυρο και το αλεύρι. Προσθέτουμε το αλάτι και τόσο νερό ώστε ζυμώνοντας να πάρουμε ζύμη ελαστική. Την αφήνουμε μισή ώρα να «ξεκουραστεί» σκεπασμένη.

Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τις πατάτες και τον αρακά. Ρίχνουμε το κύμινο, αλάτι, πιπέρι και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Προσθέτουμε τη γραβιέρα και ανακατεύουμε. Με έναν πλάστη ανοίγουμε το ζυμάρι και κόβουμε κύκλους 8 εκατοστών, βάζουμε μία κουταλιά γέμιση και τους διπλώνουμε σε μισοφέγγαρα. Τα τηγανίζουμε μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα.

Πουγκιά με κοτόπουλο

•300-350γραμμ. φύλλο κρούστας

•300 γραμμ. κοτόπουλο βραστό ή ψητό

•250 γραμμ. κεφαλογραβιέρα

•1 πιπεριά πορτοκαλί ή κόκκινη, γλυκιά

•1 κρεμμύδι ξερό

•1 φλιτζάνι λευκό κρασί

•½ φλιτζάνι αμύγδαλα ξεφλουδισμένα

•4-5 κουταλιές μαϊντανό

•5 κουταλιές λάδι

•λάδι για το άλειμμα των φύλλων

•αλάτι, πιπέρι

Ψιλοκόβουμε τις πιπεριές, το κρεμμύδι και το κοτόπουλο. Κόβουμε τα αμύγδαλα στα δύο. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι και τις πιπεριές για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε το κοτόπουλο, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί.

Μόλις εξατμιστεί ρίχνουμε τα αμύγδαλα, αλάτι, πιπέρι και τον μαϊντανό. Ανακατεύουμε, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.

Παίρνουμε 2 φύλλα κρούστας, αλείφουμε το ένα με λάδι και βάζουμε το άλλο από πάνω. Το κόβουμε σε 6 κομμάτια.

Στη μέση κάθε κομματιού βάζουμε λίγη γέμιση και το κλείνουμε σαν πουγκί, στρίβοντας τις 4 γωνίες σφιχτά.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει η γέμιση. Καλύπτουμε με λαδόκολλα το ταψί του φούρνου μας και βάζουμε τα πουγκιά. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου 15-20 λεπτά.

Εύκολο σουφλέ

•7-8 φέτες ψωμί του τοστ

•1 φλιτζάνι έτοιμη σάλτσα ντομάτας

•150 γραμμ. μοτσαρέλα τριμμένη

•8 φέτες καπνιστή γαλοπούλα

•150 γραμμ. τυρί cottage

•2 αυγά

•1 φλιτζάνι γάλα

•βούτυρο για το πυρέξ

Βουτυρώνουμε καλά ένα πυρέξ, κόβουμε στη μέση τις φέτες του ψωμιού και καλύπτουμε όλη την επιφάνεια του πυρέξ. Απλώνουμε πάνω τους τη σάλτσα ντομάτας και πασπαλίζουμε με την τριμμένη μοτσαρέλα. Κόβουμε σε λωρίδες τη γαλοπούλα και τις απλώνουμε.

Τέλος ρίχνουμε το τυρί cottage σε διάφορα σημεία στην κορυφή. Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά με το γάλα και αδειάζουμε το μείγμα στο πυρέξ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου μισή ώρα.

Τυρόπιτα με κασέρι και γραβιέρα

•400 γραμμ. κασέρι

•400 γραμμ. γραβιέρα

•500 γραμμ. φύλλο κρούστας

•1 λίτρο γάλα πλήρες

•4-5 αβγά

•βούτυρο (για το άλειμμα των φύλλων)

Τρίβουμε τα τυριά και τα αναμειγνύουμε. Βουτυρώνουμε ένα παραλληλόγραμμο ταψί και στρώνουμε μέσα 5 φύλλα, βουτυρώνοντας το καθένα καλά με πινέλο. Απλώνουμε το μισό μείγμα τυριών και ρίχνουμε πιπέρι.

Στρώνουμε από πάνω τρία φύλλα, βουτυρώνοντάς τα και απλώνουμε το υπόλοιπο τυρί και πιπέρι.

Καλύπτουμε με άλλα τρία βουτυρωμένα φύλλα. Τρυπάμε με πιρούνι την επιφάνεια σε πολλά σημεία, προσέχοντας να μην τρυπήσουμε τα κάτω κάτω φύλλα. Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά με το γάλα καλά και ρίχνουμε τα ρίχνουμε πάνω στην πίτα.

Την αφήνουμε να σταθεί μία ώρα και μετά την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου 40-45 λεπτά.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Παρεάκι» για πιώμα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας