Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.4° 18.5°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
18.8° 14.9°
0 BF
76%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
79%
Ιωάννινα
Ομίχλη
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
0 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
0 BF
82%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.9° 19.8°
2 BF
60%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.9° 14.9°
3 BF
73%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
48%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.3°
2 BF
71%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
0 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.5° 17.2°
1 BF
66%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.1° 15.8°
0 BF
72%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.3°
3 BF
81%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
0 BF
75%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
86%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Αλμυρό μιλφέιγ

Γεύσεις και αρώματα

Εκεί ψηλά στον Βύρωνα (κοντά στον Υμηττό), λίγο πριν πάρεις την ανηφόρα για τον Καρέα, υπάρχει κάποιο, όχι μυστικό, αλλά «μαγικό» κατάστημα.

«Το Δίκταμο», που λειτουργεί από το 1999. Η ιδέα της ίδρυσής του ήταν του κυρίου Γιάννη Κουμεντάκη, 94 χρόνων σήμερα. Ηθελε, και τα κατάφερε, να δημιουργήσει έναν χώρο με διαλεχτά παραδοσιακά κρητικά προϊόντα.

Τη σκυτάλη την πήραν γρήγορα τα παιδιά του και ο χώρος γέμισε με βιολογικά και παραδοσιακά προϊόντα, όχι μόνο από την Κρήτη, αλλά από ολόκληρη την Ελλάδα.

Η σχέση καταστηματάρχη-πελάτη εδώ έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα. Η αγορά των προϊόντων συνοδεύεται πάντα με την απόλαυση ενός σπιτικού γλυκού ή αλμυρού κεράσματος, ρακής ή ρακόμελου και πολλές φορές από ένα μοναδικό φρεσκοψημένο λυχναράκι, που απλόχερα σου προσφέρουν η Κάλλια, ο Γιώργος και η μικρή τους αδελφή Ευαγγελία.

Δεν παραλείπουν δε να μοιραστούν μαζί σου κάθε μυστική συμβουλή του πατέρα τους, από εκείνες που τους δίνει σε κάθε εξόρμησή τους στα βουνά της Κρήτης, για συλλογή βοτάνων (κάθε Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο και Σεπτέμβριο).

Χωρίς ίχνος διαφημιστικής διάθεσης, που δεν την έχουν ανάγκη, νιώθω όμορφα που από τη στήλη αυτή τους ευχαριστώ για τα πεντανόστιμα και μοναδικά προϊόντα που προμηθεύομαι κάθε φορά που επισκέπτομαι το κατάστημά τους και για τις λιχουδιές που γεύομαι.

Οι συνταγές που ακολουθούν είναι της Ευαγγελίας, που σίγουρα θα κάνει καριέρα στον χώρο της γεύσης!

Αλμυρό μιλφέιγ

•200 γραμμ. κεφαλογραβιέρα

•200 γραμμ. γραβιέρα

•150 γραμμ. μανούρι

•2 φέτες προσούτο

•5 - 7 φέτες αλλαντικά της αρεσκείας σας

•3 μεγάλα κρεμμύδια

•100 γραμμ. πιπεροσάλτσα

•4 φύλλα Περέκ

•1 κουταλιά ζάχαρη ή μέλι

Κόβουμε τα κρεμμύδια ροδέλες και τα καραμελώνουμε σε τηγάνι με μια κουταλιά ζάχαρη ή μέλι και λίγο λάδι.

Τα αφήνουμε τα κρυώσουν. Τρίβουμε τα τυριά και κόβουμε τα αλλαντικά σε λωρίδες. Σε λαδωμένο ταψί βάζουμε το πρώτο φύλλο Περέκ και το ραντίζουμε με νερό και λίγο λάδι.

Απλώνουμε λίγη σάλτσα, προσθέτουμε μέρος από τα αλλαντικά, τα καραμελωμένα κρεμμύδια και τα τυριά.

Συνεχίζουμε το ίδιο σε κάθε φύλλο και από πάνω βάζουμε το προσούτο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 12-15 λεπτά. Κόβουμε το μιλφέιγ όπως την πίτσα και σερβίρουμε.

Μους ανθότυρου με σοκολατένια μπισκότα και στρώση σοκολάτας

•10-15 πλαστικά ποτήρια ρακής

•4-5 σοκολατένια μπισκότα

•500 γραμμ. κρέμα γάλακτος

•300 γραμμ. ανθότυρο

•200 γραμμ. κουβερτούρα σε σταγόνες ή ψιλοκομμένη

•4-5 σταγόνες βανίλια υγρή

•λίγη κανέλα

•2-3 κουταλιές ζάχαρη άχνη

Χτυπάμε τα 300 γραμμ. κρέμα γάλακτος με μια κουταλιά άχνη ζάχαρη να γίνει παχύρρευστη κρέμα. Χτυπάμε και το ανθότυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη, την κανέλα και τη βανίλια.

Μπορούμε να βάζουμε και περισσότερη ζάχαρη ή βανίλια ανάλογα με τα γούστα μας.

Αναμιγνύουμε απαλά τις δύο κρέμες σε ένα μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο.

Σε κατσαρόλα βράζουμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος, την αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κουβερτούρα και ανακατεύουμε.

Βάζουμε το μείγμα σε μπολ, το σκεπάζουμε και το βάζουμε στο ψυγείο.

Θρυμματίζουμε τα μπισκότα στο μούλτι και τα μοιράζουμε στα ποτήρια.

Βάζουμε τη μους ανθότυρου σε κορνέ και βάζουμε πάνω το μπισκότο και από πάνω ρίχνουμε την γκανάζ. Τοποθετούμε τα γλυκά 1-2 ώρες στο ψυγείο και σερβίρουμε.

Σαλάτα ρόκας με σταμναγκάθι, απάκι και γραβιέρα

•1 ματσάκι ρόκα

•5-6 ρίζες σταμναγκάθι

•5-6 τοματίνια

•1 μπαστούνι απάκι

•1 κουταλάκι ηλιόσπορο

•70 γραμμ. κεφαλογραβιέρα

•λάδι, αλάτι

για τη σάλτσα

•1 κουταλάκι μέλι

•2 κουταλιές χυμό μανταρινιού

•2 κουταλιές ξίδι μπαλσάμικο

•1/3 κουταλάκι πάπρικα καπνιστή

Ψιλοκόβουμε το απάκι και το σοτάρουμε σε τηγάνι με λίγο λάδι για 2-3 λεπτά, ίσα ίσα να βγάλει τα μπαχάρια του και το αφήνουμε να κρυώσει.

Στην συνέχεια κόβουμε τη ρόκα και το σταμναγκάθι με τα χέρια μας σε κομμάτια.

Προσθέτουμε μια κουταλιά λάδι και λίγο αλάτι και τα ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το απάκι και ανακατεύουμε ξανά. Τεμαχίζουμε τα τοματίνια στα 2 ή στα 4 και τα ρίχνουμε με τον ηλιόσπορο από πάνω.

Με τη βοήθεια ενός τρίφτη ρίχνουμε την κεφαλογραβιέρα πάνω σε φύλλα. Ανακατεύουμε σε μπολ τα υλικά της σάλτσας και περιχύνουμε τη σαλάτα.

Ζυγούρι στη γάστρα με μανταρίνι, κάστανα και γλυκοπατάτες

•1 ½ κιλό ζυγούρι ή ερίφι

•1 1/2 κιλό γλυκοπατάτες

•2 σκελίδες σκόρδο

•1 μανταρίνι στα 4 κομμένο και χυμό από άλλο ένα

•5-6 κάστανα καθαρισμένα και κομμένα στα 2

•αλάτι, πιπέρι, λάδι

•χυμό από ένα λεμόνι

Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και το τσιγαρίζουμε με λίγο λάδι σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά μέχρι να μισοψηθεί.

Το βάζουμε μαζί με το ζουμί του σε γάστρα (άμα θέλουμε την αλείφουμε με στακοβούτυρο για περισσότερο άρωμα).

Προσθέτουμε το μανταρίνι, τα κάστανα και τις γλυκοπατάτες κομμένες στα τέσσερα. Ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό, λίγο λάδι και τον χυμό από το μανταρίνι.

Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε 1-1 ½ ώρα στους 180 βαθμούς. Λίγο πριν να είναι έτοιμο «σβήνουμε» με τον χυμό λεμονιού και ψήνουμε 15 λεπτά με ανοιχτό το καπάκι.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Γεύσεις και αρώματα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας