Διανύουμε έναν μήνα που οι ονομαστικές εορτές διαδέχονται η μία την άλλη, με αποκορύφωμα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.
Ας δοκιμάσουμε να φτιάξουμε τα δικά μας κεράσματα, που αν τα κλείσουμε μέσα σε κουτιά, γίνονται όμορφα δώρα γι' αυτούς που αγαπάμε.
Το κέρδος θα είναι (τουλάχιστον) διπλό. Οικονομικό και γευστικό! Προμηθευτείτε ποιοτικά υλικά και μόνοι ή καλύτερα με παρέα, στην κουζίνα ολοταχώς για γλυκές δημιουργίες.
Σοκολατάκια με κάστανο
•250 γραμμ. κουβερτούρα
•500 γραμμ. κάστανα
•8 κουταλιές βούτυρο
•3/4 φλιτζανιού ζάχαρη
•1/2 φλιτζάνι αμύγδαλα καβουρδισμένα, ψιλοκομμένα
•4 κουταλιές μπράντι
για την επικάλυψη:
•400 γραμμ. κουβερτούρα
•1 φλιτζάνι κακάο
•χάρτινες θήκες
Χαράζουμε τα κάστανα και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Τα καθαρίζουμε και τα ψιλοκόβουμε. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει αφράτο και προσθέτουμε τα κάστανα.
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Τη ρίχνουμε στο μείγμα βουτύρου μαζί με το μπράντι. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε καλά.
Οταν κρυώσει το μείγμα, πλάθουμε μπαλάκια, περίπου 3 εκατ. διαμέτρου. Τα βάζουμε στο ψυγείο να σφίξουν. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και την αφήνουμε να κρυώσει, αλλά να είναι ρευστή.
Βάζουμε σε ένα βαθύ σκεύος το κακάο. Βουτάμε στη σοκολάτα ένα ένα μπαλάκι, κατόπιν το κυλάμε στο κακάο και το ακουμπάμε σε πιατέλα στρωμένη με λαδόκολλα.
Πασπαλίζουμε τα σοκολατάκια με κακάο και τα τοποθετούμε στις χάρτινες θήκες.
Μακαρόν με ινδοκάρυδο
•250 γραμμ. ινδοκάρυδο
•250 γραμμ. ζάχαρη
•6 ασπράδια
•1 βανίλια
•150 γραμμ. ινδοκάρυδο για πασπάλισμα
Χτυπάμε σε μαρέγκα τα ασπράδια. Προσθέτουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη, τη βανίλια και τέλος την καρύδα, ανακατεύοντας απαλά να ενωθούν τα υλικά.
Πλάθουμε μπαλάκια και τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα, που την έχουμε βουτυρώσει. Τα αφήνουμε ένα τέταρτο να «ξεκουραστούν».
Πασπαλίζουμε με λίγο ινδοκάρυδο. Τα ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου, στους 160 βαθμούς, περίπου 10-15 λεπτά. Προσέχουμε να μην «αρπάξουν».
Σφολιατίνια
•500 γραμμ. σφολιάτα (2 φύλλα)
•100 γραμμ. βούτυρο
•8 κουταλιές ζάχαρη
•2 κουταλιές κανέλα, 1 αυγό
•επιπλέον κανέλα και ζάχαρη για το πασπάλισμα
Απλώνουμε τα φύλλα σφολιάτας και τα αλείφουμε με το βούτυρο. Ανακατεύουμε τις 8 κουταλιές ζάχαρη με τις 2 κουταλιές κανέλα και ραντίζουμε όλη την επιφάνεια των φύλλων.
Τυλίγουμε τις σφολιάτες σε ρολά. Τα βάζουμε για 10 λεπτά στο ψυγείο να σφίξουν.
Τα βγάζουμε και με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε φέτες πάχους λιγότερο από 1 εκατοστό. Τις απλώνουμε σε ταψί με λαδόκολλα και τις αλείφουμε με το αυγό που έχουμε χτυπήσει με λίγο νερό.
Πασπαλίζουμε με κανέλα και ζάχαρη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 12-15 λεπτά.
Σοκολατάκια με καρύδια και πορτοκάλι
•1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
•500 γραμμ. κουβερτούρα
•1 κουταλιά βούτυρο
•1 φλιτζάνι καρύδια κομμένα με μαχαίρι
•1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο γλυκό κουταλιού πορτοκάλι
•1 σφηνάκι λικέρ ή κονιάκ ή ρούμι
•λίγο κακάο για το πασπάλισμα
•1 κουταλιά λάδι
Βάζουμε σε κατσαρόλα το ζαχαρούχο με το βούτυρο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
Προσθέτουμε τη σοκολάτα σε κομμάτια και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να έχουμε ομοιογενές σοκολατένιο μείγμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε το λικέρ, τα καρύδια και το πορτοκάλι και τα αναμειγνύουμε. Στρώνουμε ένα ταψάκι, διαστάσεων 20x30 εκατ. με λαδόκολλα.
Με πινέλο λαδώνουμε την επιφάνειά του και απλώνουμε το μείγμα. Το στρώνουμε να ισιώσει και το αφήνουμε 2-3 ώρες να κρυώσει. Κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και τα πασπαλίζουμε με κακάο.
Εκτός μενού
Μικρά γλυκά
Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο! Αυτή η «σοφή παροιμία» ταιριάζει γάντι στη σημερινή μου στήλη.
Με σοκολάτα, κακάο, ξηρούς καρπούς, καρύδα, βούτυρο, ζάχαρη, μπαχαρικά κ.ά. φτιάχνουμε γρήγορα και εύκολα χειροποίητα αριστουργήματα, με μικρό κόστος και κορυφαία ποιότητα.
Ψάξτε στα ντουλάπια σας τα κουτιά που κατά καιρούς φυλάτε. Ξύλινα, μεταλλικά, χάρτινα, γεμίστε τα με τα μικρά γλυκά σας και προσφέρετέ τα σε όσους ξέρετε ότι θα τα εκτιμήσουν.
Η παρασκευή τους δημιουργεί ατμόσφαιρα γιορτινή. Η μυρωδιά που ξεχύνεται από την κουζίνα σίγουρα θα φτιάξει τη διάθεση όλης της οικογένειας.
Πάρτε για βοηθούς τα παιδιά σας και χαρείτε μαζί τους αυτό το γλυκό παιχνίδι. Σάββατο σήμερα και αύριο... Κυριακή, του Αγίου Νικολάου! Και έπεται συνέχεια...
Τι περιμένετε; Χαρίστε όμορφες, γλυκές στιγμές σε σας και στους οικείους σας με κεράσματα από τα χεράκια σας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας