«Τι θα φάμε σήμερα;». Τι σας γράφω... Κάτι που όλοι το λέμε και το ξαναλέμε. Και καταλήγουμε στα ίδια και στα σίγουρα. Ερχονται, όμως, κάποιες μέρες που μαγειρεύοντας δεν θέλουμε μόνο να χορτάσουμε.
Δεν έχει σημασία αν θα είναι καθημερινή ή σχόλη, αν θα φάμε μόνοι μας ή με παρέα. Και τώρα που το σπίτι μας αρχίζει να κρυώνει και θέλει «ντύσιμο», ας μπούμε στην κουζίνα να μαγειρέψουμε κάτι νόστιμο και ζεστό, που θα ζεστάνει το σώμα, το πνεύμα και την ατμόσφαιρα.
Σούπα με όσπρια και παρμεζάνα
•150 γραμμ. ρεβίθια
•150 γραμμ. φασόλια
•2 κρεμμύδια, 2 πατάτες
•1 κύβο λαχανικών
•2 καρότα, 1 πράσο
•1/2 φλιτζάνι λάδι
•200 γραμμ. παρμεζάνα, χοντροτριμμένη
•5-6 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, φρυγανισμένο
•1 φύλλο δάφνης
•θυμάρι, αλάτι, πιπέρι
Μουσκεύουμε από το προηγούμενο βράδυ τα όσπρια. Την επομένη τα βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό, μέχρι να μαλακώσουν.
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και ρίχνουμε τα κρεμμύδια χοντροκομμένα. Ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν και προσθέτουμε τις πατάτες, τα καρότα και το πράσο κομμένα σε κύβους, το θυμάρι και τη δάφνη.
Τα γυρίζουμε με ξύλινη κουτάλα για 4-5 λεπτά και μετά ρίχνουμε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό, που σ' αυτό έχουμε διαλύσει τον κύβο.
Επειτα από 10 λεπτά προσθέτουμε τα φασόλια και τα ρεβίθια και 2 φλιτζάνια από το ζουμί όπου έβρασαν.
Μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά να δέσουν οι γεύσεις και μετά μοιράζουμε τη σούπα σε 5-6 πυράντοχα βαθιά σκεύη που στον πάτο του καθενός έχουμε βάλει από μία φέτα ψωμί.
Ρίχνουμε στην επιφάνεια αρκετή παρμεζάνα και τα βάζουμε στο γκριλ για 4-5 λεπτά.
Τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και σερβίρουμε.
Κουνέλι με λαχανικά
•1 κουνέλι σε μερίδες
•2 καρότα σε κύβους
•2 κρεμμύδια σε κύβους
•2 πατάτες σε κύβους
•1/2 φλιτζάνι σέλινο
•200 γραμμ. μπέικον, σε κύβους
•2 φλιτζάνια λευκό κρασί
•2-3 κλαδάκια μαντζουράνα
•1 κύβο κοτόπουλου
•αλάτι, πιπέρι
Σε τηγάνι ρίχνουμε το μπέικον και το μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει τραγανό. Το αφαιρούμε, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία και στο λίπος του βάζουμε το κουνέλι.
Το ροδίζουμε και ρίχνουμε το καρότο, το κρεμμύδι και το σέλινο, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τις πατάτες.
Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τη μαντζουράνα.
Μαγειρεύουμε 2-3 λεπτά, προσθέτουμε 2 φλιτζάνια ζεστό νερό, που μέσα τους λιώσαμε τον κύβο. Βράζουμε για 5 λεπτά.
Σε γάστρα βάζουμε το κουνέλι, ρίχνουμε τα λαχανικά με το ζουμί τους, το μπέικον, πιπέρι και λίγο αλάτι, σκεπάζουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς, περίπου 1 ώρα. Βγάζουμε το καπάκι και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει το φαγητό.
Πικάντικο χοιρινό
•800 γραμμ. χοιρινό
•200 γραμμ. μοσχάρι κιμά
•1 μεγάλο κρεμμύδι
•2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
•1 πράσο
•1/2 κουταλάκι τζίντζερ
•3 κουταλιές πελτέ
•1 κουταλιά ζάχαρη
•3-4 κόκκους μπαχάρι
•1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
•2 κουταλιές βούτυρο
•4 κουταλιές λάδι
•αλάτι, πιπέρι
Σε τηγάνι βάζουμε το βούτυρο να λιώσει και ρίχνουμε το σκόρδο, το πράσο και το τζίντζερ. Υστερα από 2-3 λεπτά προσθέτουμε τον κιμά.
Με ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσει.
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και ρίχνουμε το κρεμμύδι τριμμένο και το χοιρινό κομμένο σε κύβους, τα γυρίζουμε να ροδίσουν και σβήνουμε με το κρασί.
Οταν εξατμιστεί προσθέτουμε δύο φλιτζάνια ζεστό νερό, τον πελτέ, τη ζάχαρη, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζουμε και βράζουμε για περίπου 1 ώρα.
Οταν μαλακώσει το κρέας, ρίχνουμε τον κιμά και βράζουμε για 5-10 λεπτά να δέσουν οι γεύσεις.
Ζεστά κέικ
•150 γραμμ. μαύρη σοκολάτα
•150 γραμμ. ζάχαρη
•150 γραμμ. βούτυρο
•3 αυγά, 50 γραμμ. αλεύρι
•ξύσμα από ένα βιολογικό πορτοκάλι
•1 πρέζα αλάτι
•λίγο βούτυρο για τις φόρμες
•κακάο, άχνη ζάχαρη και κανέλα για πασπάλισμα
Ζεσταίνουμε σε αντικολλητικό σκεύος το βούτυρο, το αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε να λιώσει και προσθέτουμε τη σοκολάτα, κομμένη σε κομμάτια.
Σκεπάζουμε το σκεύος και σε 2-3 λεπτά την ανακατεύουμε με σύρμα να γυαλίσει. Ρίχνουμε το ξύσμα, τα αυγά χτυπημένα, το αλεύρι και λίγο αλάτι.
Χτυπάμε το μείγμα με σύρμα να ομοιογενοποιηθεί. Βουτυρώνουμε 5-6 φορμάκια και τα πασπαλίζουμε με κακάο. Μοιράζουμε το μείγμα και τα βάζουμε στην κατάψυξη για 1 1/2 ώρα.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 15 λεπτά, περίπου.
Τα γυρίζουμε ανάποδα σε πιάτα, τα πασπαλίζουμε με κακάο, ζάχαρη άχνη και κανέλα και τα σερβίρουμε ζεστά.
Εκτός μενού
Εκατόχρονη!
Αρχές Μαρτίου του 2012 έπεσε η ιδέα από ομάδα πρώην συναδέλφων, δημοσιογράφων και τεχνικών, μέλος της κι εγώ, να αποκτήσουμε ένα δικό μας έντυπο, ανεξάρτητο, ριζοσπαστικό, συνεταιριστικό.
Ενα σκαλί για να πατήσουμε και να σηκώσουμε ξανά το κεφάλι ψηλά. Ενα έντυπο που θα εξασφάλιζε την επιβίωσή μας. Που θα γέμιζε το μυαλό μας ιδέες και θα έστελνε μηνύματα και σωστή ενημέρωση σε έναν κόσμο που βίωνε ήδη τρία-τέσσερα χρόνια τη μεγάλη κρίση.
Ουσιαστικά να «αποκτήσουμε ένα δικό μας... παιδί»! Το παιδί αποφασίστηκε να είναι γένους θηλυκού, να ακολουθήσει συνεταιριστική αγωγή, να μεγαλώσει χωρίς μη και πρέπει και να βγάζει γλώσσα σε όσους «πρέπει».
Και τα ξημερώματα της 5ης Νοεμβρίου του 2012 η ιδέα μας έγινε πραγματικότητα.
Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και χαράς κρατήσαμε στα χέρια μας την «Εφημερίδα των Συντακτών». Πάνε τρία χρόνια από τη γέννησή της.
Είμαστε περήφανοι για την ανάπτυξή της και τη μέχρι τώρα πορεία της, που οφείλεται στη σωστή διαπαιδαγώγηση που της δώσαμε, αλλά και στην ανταπόκρισή σας να πιστέψετε σ' αυτή και να τη στηρίξετε από τα πρώτα της βήματα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας