Θέατρπ
«Γιοσίρου»: δεν είναι γιαπωνέζικη παράσταση - είναι εξαιρετική
Θα το πω ακαδημαϊκά: την τρελάρα του Γιάννη Κεντρωτά την ξέρουμε. Δεν την καταλαβαίνουμε (αλλά αυτό συμβαίνει, μάλλον, ή με τους πολύ τρελούς ή με τους πολύ ευφυείς ή –αν είσαι τυχερός– με έναν συνδυασμό και των δύο), αλλά μας αρέσει. Και μάλιστα πολύ. Και μας αρέσει γιατί η θεατρική γραφή του έχει προσωπικό χαρακτήρα, ξεχωρίζει ως τέτοια και δεν ομαδοποιείται, όσο κι αν ψάξουμε στα λεξικά. Τον γνωρίσαμε μέσω του «Τόρνου», τον ξαναγνωρίσαμε σαν την ξαναείδαμε και φέτος τον ξανα-ματα-γνωρίσαμε μέσω του νέου του θεατρικού «Γιοσίρου».
Είναι ιδιαίτερος ο Κεντρωτάς: απ’ όσο ξέρουμε, κάνει κάτι εντελώς διαφορετικό για τον επιούσιο, δεν έχει παρά έναν ή δύο αγαπημένους καλλιτέχνες που θαυμάζει και μπορεί να ολοκληρώσει ένα θεατρικό πολύ γρήγορα, καθώς το στήνει στο κεφάλι του και απλά μετά το μεταφέρει στο χαρτί. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι τι έχει στο κεφάλι του και βγάζει αυτές τις... αλλοπρόσαλλες να τις πω; Διαφορετικές να τις πω; Το «Γιοσίρου» τι είναι; Μαύρη κωμωδία με στοιχεία ρεαλισμού; Εκκεντρικό αστυνομικό νουάρ, με στοιχεία σουρεαλισμού; Κοινωνικοπολιτική ντραμεντί, με στοιχεία ντανταϊσμού;
Το σίγουρο είναι πως πρόκειται για μία πολύ καλή παράσταση, από μια θεατρική ομάδα που έχει δέσει με το κείμενο του Κεντρωτά, τόσο σκηνοθετικά όσο και ερμηνευτικά. Η ομάδα λέγεται «Ξανθίας» και ο σκηνοθέτης, Μιχάλης Κοιλάκος. Είναι, δε, από τις ελάχιστες φορές (δηλαδή η εξής μία: αυτή) που δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε κανέναν τους ως προς το ταλέντο ή την τεχνική/ερμηνευτική του δεινότητα. Για ποιον να πούμε; Για τον Ελισσαίο Βλάχο, που δίνει πάντα το καλύτερό του (ο ίδιος ενσαρκώνει τον Γιοσίρου); Για τον Φοίβο Συμεωνίδη, που θα έπρεπε να παίρνει κάθε χρόνο βραβείο; Για τη Μαρία Μπαλούτσου, που την ξέρουμε ως στενή συνεργάτιδα και του Johnny O στο βωβό θέατρο και είναι πάντα εκπληκτική; Ή τη Χαρά Δημητριάδη, που κάθε φορά είναι μία έκπληξη; Ή για τον Σήφη Πολυζωίδη, που είναι ίσως ο μόνος τόσο γνωστός και τόσο καλός ηθοποιός που γνωρίζουμε και που όχι μόνο δεν εκπέμπει ίχνος ναρκισσισμού, αλλά το μόνο που επιθυμεί είναι να ακούσει πραγματικά τον κάθε θεατή μετά την παράσταση, σχεδόν σαν παιδί;
Δεν θα μιλήσουμε για το θέμα του έργου – είναι Κεντρωτάς, είναι ανατρεπτικό, είναι ανατρεπτικό κάθε στιγμή και όχι μόνο στο τέλος. Θα πούμε μόνο πως όλη η ομάδα κάνει το ελληνικό θέατρο καλύτερο.
📌 Κάθε Δευτ., Τρ. στις 21.00, έως 20/1. Στο θέατρο Olvio (Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7, Βοτανικός, τηλ.: 210-3414118)
Μιούζικαλ
«Σουίνι Τοντ»
Τo μουσικό θρίλερ «Σουίνι Τοντ: ο δαιμόνιος κουρέας της Fleet Street», σε μουσική και στίχους του θρύλου του αμερικανικού μουσικού θεάτρου, Στίβεν Σόντχαϊμ, ξεκινάει, σε σκηνοθεσία και μουσική διεύθυνση Γιώργου Πέτρου, με τους Χάρη Ανδριανό και Σία Κοσκινά.
📌 17-19, 22, 24-27/1 στις 20.00 και 19, 26/1 στις 18.30. Στο Ολύμπια - Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας (Ακαδημίας 59, τηλ.: 210-3642540)
Θέατρο
«Αισθηματική αγωγή»
Το έργο «Η αισθηματική αγωγή· ερευνώντας ένα αρχείο ρωγμών», βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Γκιστάβ Φλομπέρ, ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Παντελή Φλατσούση, με όχημα την αφηγηματικότητα αλλά και τη χρήση βίντεο.
📌 15/1-2/2, Τετ., Κυρ. 19.00, Πέμπ.-Σάββ. 20.00 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Υποσκήνιο Β’ Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, τηλ.: 210-7282333)
Εικαστικά
Τσαρούχης - De Nobili
Η έκθεση «Παρίσι, Δεκαετία ’60-’70 - Ενας γόνιμος διάλογος» εικονογραφεί τη σχέση του Γιάννη Τσαρούχη και της Lila De Nobili (Ιταλίδα σκηνογράφος που διακρίθηκε για τις συνεργασίες της με κορυφαίους σκηνοθέτες θεάτρου και όπερας), η οποία ξεκίνησε από τη Σκάλα του Μιλάνου.
📌 Εως 8/2, στην Γκαλερί Ερση (Κλεομένους 4, Κολωνάκι, τηλ.: 210-7220231). Δευτ.- Παρ. 11.30-15.00, 17.30-20.30, Σάββ. 11.30-15.00
Μουσική
Αλκίνοος Ιωαννίδης
Από την Αθήνα ξεκινά την επικείμενη ευρωπαϊκή περιοδεία του ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, με δύο συναυλίες που ο ίδιος χαρακτηρίζει «μια ηλεκτρική γιορτή με αγαπημένα τραγούδια».
📌 11, 12/1, στο Vox (Ιερά Οδός 16, τηλ.: 210-3475900)
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας