Ανταποκρινόμενη στις παγκόσμιες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, της απώλειας βιοποικιλότητας, της υποβάθμισης των οικοσυστημάτων και των αυξανόμενων απαιτήσεων από έναν διογκούμενο πληθυσμό, η Ευρώπη πρόκειται να μεταβεί σε μια βιώσιμη, κυκλική και ουδέτερη από άνθρακα οικονομία. Και τα «ταπεινά» φύκια προσφέρουν ένα βιώσιμο μέσο για την παράδοση ενός σχεδόν ατελείωτου αριθμού πολύτιμων προϊόντων, όπως τρόφιμα, ζωοτροφές, συμπληρώματα διατροφής, φαρμακευτικά προϊόντα, καλλυντικά, πλαστικά, λιπάσματα, βιοκαύσιμα και άλλα επισημαίνει σε άρθρο του το περιοδικό Τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Cordis.
Για να επιτευχθεί αυτό, η Ε.Ε. χρηματοδοτεί 11 καινοτόμα έργα που αναδεικνύουν τις δυνατότητες και την ευελιξία της παραγωγής και της μετατροπής φυκιών. Οπως τονίζει το περιοδικό, τα φύκια είναι ένας πόρος που αγνοείται. Κυμαίνονται από πανύψηλα φύκια έως μικροσκοπικά τα αποκαλούμενα μικροφύκια και μπορούν να καλλιεργηθούν σε ενδιαιτήματα θαλάσσιου και γλυκού νερού, λίμνες ή φωτοβιοαντιδραστήρες. Τα φύκια μπορεί να είναι εξαιρετικά παραγωγικά και μερικά μπορούν να κάνουν χρήση του ατμοσφαιρικού αζώτου για ταχεία ανάπτυξη. Ειδικότερα, τα μικροφύκια επιδέχονται μια σειρά μεθόδων παραγωγής, από ανοιχτά συστήματα που χρησιμοποιούν ηλιακό φως έως κλειστούς βιοαντιδραστήρες που λειτουργούν σε μια διαδικασία ζύμωσης.
Επιπροσθέτως μπορούν να παραχθούν σε υψηλές ποσότητες σε γη που δεν είναι κατάλληλη για καλλιέργεια και απαιτούν ελάχιστο νερό σε σχέση με αυτό που απαιτείται για χερσαίες καλλιέργειες. Επίσης μπορούν και να εκτρέφονται σε λύματα ως μέρος μιας διαδικασίας βιο-αποκατάστασης.
Οσον αφορά τα μακροφύκη, γνωστά και ως απλά φύκια, απορροφούν μια σειρά από περίσσεια ανόργανων θρεπτικών ουσιών από τον ωκεανό, συμπεριλαμβανομένου του αζώτου και του φωσφόρου καθώς και άλλων ενώσεων όπως ο άνθρακας, μειώνοντας έτσι την οξύτητα των ωκεανών.
Μπορούν να καλλιεργηθούν στη θάλασσα (υπεράκτια) ή στην ξηρά σε λίμνες και θερμοκήπια. Το Cordis σημειώνει ότι καθώς η ζήτηση για τρόφιμα και βιώσιμα προϊόντα αυξάνεται, τα φύκια προσφέρουν έναν βιώσιμο τρόπο να τα παραδίδουν μειώνοντας ταυτόχρονα τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Μάλιστα η στρατηγική «από το αγρόκτημα στο πιρούνι» υποστηρίζει τον ρόλο των φυκιών στη μετάβαση στις φυτικές πρωτεΐνες και τη συμβολή τους σε ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων. Η χρήση φυκιών θα μπορούσε να μειώσει την πίεση στη φυτική βιομάζα που προέρχεται από τη γεωργία και τη δασοκομία. Τρώγονται ως τροφή, είναι χαμηλά σε λιπαρά και πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και μικροθρεπτικά συστατικά. Η εκτροφή φυκιών μπορεί επίσης να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της Ε.Ε. όσον αφορά την απαλλαγή από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, τη μηδενική ρύπανση, την κυκλικότητα, τη διατήρηση και αποκατάσταση της βιοποικιλότητας, την προστασία των οικοσυστημάτων και την ανάπτυξη περιβαλλοντικών υπηρεσιών.
Οι στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές για μια πιο βιώσιμη και ανταγωνιστική υδατοκαλλιέργεια της Ε.Ε. τονίζουν την ανάγκη προώθησης της εκτροφής φυκιών ως τρόπο συμβολής στους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Επιπλέον, η ευρωπαϊκή στρατηγική βιοοικονομίας και η στρατηγική μπλε ανάπτυξης τονίζουν τις δυνατότητες των φυκιών, και στοχεύουν στην τόνωση της έρευνας, τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην αγορά και την αύξηση της ευαισθητοποίησης των καταναλωτών και της αποδοχής των προϊόντων φυκιών.
Η έρευνα και οι επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος Horizon, διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην παροχή των καινοτομιών που είναι απαραίτητες για την προώθηση της παραγωγής και της αξιοποίησης των φυκιών. Τα 11 έργα για τα φύκια καλύπτουν μια σειρά εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένων θεμελιωδών γνώσεων για τον ρόλο τους στον κύκλο του άνθρακα, την ανάπτυξη νέων και βελτιωμένων συστημάτων παραγωγής φυκιών, τη χρήση τους στη βιοαποκατάσταση και την παραγωγή προϊόντων όπως ζωοτροφές, φαρμακευτικά προϊόντα, καλλυντικά και άλλα. Η υποστήριξη για την καινοτομία στα φύκια συνεχίζεται σε ολόκληρο το Horizon Europe και άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας. Αναλυτικά τα 11 έργα θα τα βρείτε στη διεύθυνση cordis.eu.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας