Πριν από κάποιο καιρό ήρθε μια κυρία στο γραφείο μου, κάθισε στην καρέκλα ακριβώς απέναντί μου και μου είπε χαμογελώντας: «Ξέρω ότι μπορείτε να με καταλάβετε, αλλά δεν ξέρω αν μπορείτε να με βοηθήσετε». Είχε κάνει ήδη δέκα προσπάθειες απώλειας βάρους. Την άκουγα, στα πενήντα δύο της χρόνια, να περιγράφει το πρόβλημα σταθεροποίησης βάρους που την απασχολούσε, να αφηγείται τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε, μια και το καλοκαίρι ήταν συνήθως η εποχή που ξαναέπαιρνε όλα τα κιλά, και λυπημένη να τονίζει ότι το μεγαλύτερο διάστημα που είχε παραμείνει αδύνατη ήταν ένας χρόνος.
Κακά τα ψέματα, δεν αρκεί κάποιος να σε καταλάβει· χρειάζεται και να έχει να σου προτείνει τον τρόπο που θα βοηθηθείς, τα βήματα, τους κανόνες που χρειάζεσαι. Παρ’ όλο που ακούω συχνά τελευταία –σαν να είναι στη μόδα– το «σε καταλαβαίνω που θες να φας», δεν γνωρίζω κατά πόσο συντελεί να βρεθεί λύση σε ένα τόσο περίπλοκο και μπερδεμένο πρόβλημα όπως είναι η παχυσαρκία.
Στην περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ τροφής και συναισθήματος οι προσεγγίσεις, που τελικά μοιάζουν επιφανειακές ή «ψεύτικες», παραμένουν αναποτελεσματικές. Ο παχύσαρκος δεν σε ρωτά ποτέ «με καταλαβαίνεις;». Το αισθάνεται ότι τον νιώθεις και γι’ αυτό σε εμπιστεύεται. Φυσικά χρειάζεται να έχεις τις κατάλληλες γνώσεις για να του δείξεις και να εκπαιδευτεί στο να βάζει όρια.
Η Χριστίνα, που δεν είχε απορία στο αν μπορώ να τη βοηθήσω και στην πορεία της δουλειάς μας ανακάλυψε ότι τη νιώθω, δεν μιλούσε πολύ, μα ήταν γλυκιά κι ευαίσθητη.
Ως συνήθως, ήταν υπερ-φορτωμένη η καθημερινότητά της, όμως ήταν πολύ πρόθυμη να προσπαθήσει να ανακαλύψει άλλα «μέτρα» από αυτά που γνώριζε και εφάρμοζε. Σύντομα, συνειδητοποίησε ότι θα τη βοηθούσε η ψυχοθεραπεία και δεν άργησε να την ξεκινήσει.
Γράφει ο Βασίλης Δημόπουλος στο βιβλίο του «Η ψυχαναλυτική κατανόηση των διαταραχών διατροφής», εκδόσεις Αρμός, 2023, στον επίλογο το εξής:
«Η διατροφή, η πρόσληψη τροφής και η αφομοίωσή της είναι το πρότυπο, το μοντέλο λειτουργίας του ψυχικού οργάνου. Οι διαταραχές διατροφής αντανακλούν δυσλειτουργία των ψυχικών συστημάτων, το ατελές του πεπρωμένου των ενορμήσεων, τη διαταραγμένη κατανομή, αλλά και την υποβάθμιση της ποιότητας της λιβιδινικής ενέργειας. Οι ερωγόνες ζώνες, ιδιαίτερα η στοματική, είναι υποβαθμισμένες ως προς τη λειτουργία τους, αυτήν δηλαδή του πρωτογενούς και δευτερογενούς αυτοερωτισμού, και τη σχέση με το αντικείμενο, η οποία έχει περισσότερο ναρκισσικά στοιχεία. Οι ερωγόνες ζώνες, μη επαρκώς διαφοροποιημένες, έχουν στοιχεία άλλων ζωνών και κολλωδών συναλλαγών με το αντικείμενο. Ετσι, η βουλιμία ή ο αντίποδάς της, η ανορεξία, μπορεί να είναι ένδειξη μιας καταβροχθιστικής ενορμητικής ώσης από τη μία αλλά και απέχθειας (ο αντιδραστικός σχηματισμός έχει σημαντική θέση εδώ) από την άλλη ως προς το αντικείμενο. Τη θέση της λιβιδινικής επένδυσης και ευχαρίστησης των ερωγόνων ζωνών μοιάζει να έχει καταλάβει ο “οργασμός της πείνας”, ο οποίος –το έχουμε υπογραμμίσει–, αντί να αφορά λιβιδινική επένδυση, αφορά μάλλον μια φθορά, υποβάθμισή της σε ένα κλειστό “αυτιστικό” κύκλωμα σώμα με σώμα, σε μια διέγερση που δεν οδηγεί σε ψευδαισθητική ικανοποίηση της επιθυμίας. Είναι το σήμα μιας αποτυχημένης λιβιδινικής συναλλαγής με τη μητέρα. Τη ναρκισσική σχέση με το αντικείμενο άλλωστε την παρατηρούμε σε σχέση με το σώμα, το οποίο έχει θέση αντικειμένου ιδεώδους, απισχνασμένου και αμόλυντου, απαλλαγμένου από βιολογικές ανάγκες (ψυχογενής ανορεξία)».
Την κυρία που πριν από λίγο καιρό είχε έρθει στο γραφείο μου δεν την ανέλαβα. Εμοιαζε να θέλει να «παρακολουθήσει» κι όχι να «ζήσει» τη βοήθεια που ζητούσε…
Καλαγχόη
Η Καλαγχόη ή Αράντο (kalanchoe daigremontiana) έχει αναγεννητική, αντιφλεγμονώδη και ανοσοδιεγερτική δράση. Μην μπερδευτείτε, υπάρχουν πάρα πολλά είδη Kalanchoe. Μόνο δύο απ’ αυτά είναι φαρμακευτικά: Pinnata και Daigremontiana.
Μερικές από τις πολλές εφαρμογές είναι για τους μύκητες, το συνάχι καθώς και για την επιπεφυκίτιδα, τις πληγές που δύσκολα επουλώνονται, τις μυρμηκίες. Ο χυμός τους θα βοηθήσει τοπικά στα τσιμπήματα των εντόμων.
Η καλαγχόη περιέχει εκτός των άλλων υψηλή ποσότητα βιταμίνης C, κάλιο, σίδηρο, χαλκό και μαγγάνιο.
● Προετοιμασία του φύλλου ως καταπλάσματος:
Κατάπλασμα είναι η τοποθέτηση του φυτού κατευθείαν πάνω στο δέρμα. Πλύνετε το φύλλο με καθαρό νερό. Στη συνέχεια απομακρύνετε από το κάτω μέρος του τη λεπτή φλούδα. Τραυματίστε το απαλά, π.χ. με τη λαβή ενός μαχαιριού για να βγει ο χυμός στην επιφάνεια, και εφαρμόστε το επάνω στο δέρμα. Σκεπάστε με μια διαφανή μεμβράνη τροφίμων στο μέγεθος του φύλλου και περιτυλίξτε το με έναν επίδεσμο.
●Πληροφορίες από την ιστοσελίδα: «Η τροφή μας το φάρμακό μας»
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας