Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.2° 18.2°
1 BF
66%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.9° 17.1°
3 BF
78%
Πάτρα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17°C
20.0° 16.6°
3 BF
81%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
3 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
3 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.0° 19.0°
0 BF
71%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.8° 18.8°
5 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
55%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
3 BF
60%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 17.8°
2 BF
62%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.8° 18.8°
2 BF
49%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
2 BF
61%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
74%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
68%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
vraveia-xrysoi skoufoi
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Οι 11 επιδραστικότεροι σεφ της Ελλάδας: Εκτορας Μποτρίνι, Σωτήρης Ευαγγέλου, Αθηναγόρας Κωστάκος, Τάσος Μαντής, Λευτέρης Λαζάρου, Γιάννης Μπαξεβάνης, Χριστόφορος Πέσκιας, Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος, Παύλος Κυριάκης, Ερβέ Προνζάτο και Θάνος Φέσκος

Tριάντα χρόνια Χρυσοί Σκούφοι

Το «Αθηνόραμα» βράβευσε τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας, σε έναν θεσμό που συμπλήρωσε 30 χρόνια ζωής.

Οι Χρυσοί Σκούφοι στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας απονεμήθηκαν τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, στο «Grand Ball Room» του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», σε μια συγκινητική, επετειακή τελετή, καθώς φέτος ο θεσμός των ελληνικών βραβείων γαστρονομίας συμπληρώνει 30 χρόνια πορείας.

H γευσιγνωστική πυξίδα των Χρυσών Σκούφων έδειξε βορειοδυτικά και συγκεκριμένα στο Ιόνιο Πέλαγος, φέρνοντας ακόμη μία φορά –την ενδέκατη στη σειρά– το κερκυραϊκό «Etrusco» του Εκτορα Μποτρίνι στην πρώτη θέση των εστιατορίων της επικράτειας και μάλιστα ως το μοναδικό που τιμάται με δύο Χρυσούς Σκούφους, καθώς βαθμολογήθηκε με 17/20.

Στη διάρκεια της τελετής, μέσα από πλούσιο οπτικό υλικό, ξεδιπλώθηκε η 30χρονη πορεία των Χρυσών Σκούφων, από εκείνη τη βραδιά του Ιανουαρίου του 1994, στο ξενοδοχείο «Πεντελικόν», όπου απονεμήθηκαν τα πρώτα γαστρονομικά βραβεία σε δέκα εστιατόρια της Αθήνας («τρελά πράγματα δηλαδή» για τα τότε δεδομένα, όπως ειπώθηκε από τους παρουσιαστές), μέχρι σήμερα.

Η δημιουργός του θεσμού, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και επικεφαλής της επιτροπής των Χρυσών Σκούφων, Αννη Ηλιοπούλου, αναφέρθηκε στην τραγωδία που ζει η χώρα τις τελευταίες ημέρες: «Ολες και όλοι μας, με την καρδιά και με τη σκέψη μας, βρισκόμαστε κοντά στους ανθρώπους του Θεσσαλικού Κάμπου που βιώνουν μια σαρωτική καταστροφή πολλών διαστάσεων, σε προσωπικό, κοινωνικό, οικονομικό και παραγωγικό επίπεδο. Η θλίψη μας, όμως, δεν αφορά μόνο τους συνανθρώπους μας αλλά και τη χώρα μας, αφού μέσα από αυτές τις τριτοκοσμικές εικόνες που ζήσαμε όλοι μας, αντιλαμβανόμαστε τις συνέπειες και στον αγροτοδιατροφικό τομέα και στην εθνική μας οικονομία. Η ευχή όλων μας είναι να επιτευχθεί, το συντομότερο δυνατόν, μια στιβαρή ανασυγκρότηση σε εθνικό επίπεδο, με τις πλέον θετικές εξελίξεις και για την προσωπική ζωή των ανθρώπων και για την οικονομία της χώρας». Στη συνέχεια στάθηκε στους παράγοντες της επιτυχίας και της καθολικής αναγνώρισης του θεσμού: «Μπαίνουμε στην τέταρτη δεκαετία», τόνισε. «Δεν είναι απλό ένας αξιολογητικός θεσμός να παραμένει επί 30 χρόνια στην κορυφή, εδραιωμένος στη συνείδηση όλων ως ο σημαντικότερος, ο πλέον αξιόπιστος, ο πιο επιδραστικός και πάντα αιχμηρός, δυναμικός και στον αφρό της επικαιρότητας. Εχω ερωτηθεί πολλές φορές για τους λόγους αυτής της επιτυχίας. Φυσικά παίζουν ρόλο πολλές παράμετροι, η σημαντικότερη όμως είναι η εγκυρότητά του. Και η εγκυρότητά του έχει άμεση σχέση με τη γευσιγνωστική του επιτροπή».

Τέλος, σε μια από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές της βραδιάς, η Αννη Ηλιοπούλου παρουσίασε στο κοινό –πρώτη φορά στην ιστορία των 30 χρόνων του θεσμού– όλα τα μέλη της αξιολογητικής επιτροπής των Χρυσών Σκούφων, από το 1993 μέχρι σήμερα, τα οποία και καταχειροκροτήθηκαν.

Το εντυπωσιακό δείπνο της φετινής τελετής δημιούργησαν οι 11 επιδραστικότεροι σεφ της Ελλάδας, έτσι όπως τους ανέδειξαν μέσα από μια μεγάλη ψηφοφορία οι 220 βραβευμένοι με Χρυσό Σκούφο (ή υποψήφιοι για Χρυσό Σκούφο) σεφ αυτών των 30 χρόνων, μαζί με τον executive chef της «Μεγάλης Βρεταννίας» Αστέριο Κουστούδη. Στο τέλος της βραδιάς καταχειροκροτήθηκαν τόσο για τη διάκριση που απέσπασαν (η οποία σηματοδοτείται επιπλέον από το γεγονός ότι δόθηκε έπειτα από επιλογή των συναδέλφων τους) όσο και για τα πιάτα που δημιούργησαν. Τα βραβεία Top Notch, στα εστιατόρια που συγκέντρωσαν βαθμολογία 14,5 στα 20 και βρίσκονται ένα σκαλοπάτι πριν από τον Χρυσό Σκούφο, θα απονεμηθούν στις 2 Οκτωβρίου, στο ξενοδοχείο «Grand Hyatt Athens».

Η Αννη Ηλιοπούλου, πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και επικεφαλής Γευσιγνωστικής Επιτροπής Χρυσών Σκούφων, απένειμε το βραβείο στο καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας, το «Etrusco» (17/20 και 2 Χρυσοί Σκούφοι) στους σεφ Νίκο Μπίλλη και Εκτορα Μποτρίνι

Τα βραβεία

  • «Etrusco», Κέρκυρα, 17/20 και δύο σκούφοι
  • «Botrini’s», Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
  • «Delta», Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος New Entry
  • «Herve», Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
  • «Pelagos», ξεν. «Four Seasons Astir Palace Hotel Athens», Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
  • «Squirrel», ξεν. «Danai Beach Resort», Χαλκιδική, 16/20 και ένας σκούφος
  • «Treehouse», ξεν. «Ekies All Senses Resort», Χαλκιδική, 16/20 και ένας σκούφος
  • «Varoulko Seaside», Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
  • «Botrini’s Santorini», ξεν. «Katikies Santorini», Σαντορίνη, 15,5/20 και ένας σκούφος New Entry
  • «CTC», Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
  • «Matsuhisa Athens», ξεν. «Astir Palace», Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
  • «Patio», ξεν. «The Margi», Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
  • «Selene», Ξεν. «Katikies Garden», Σαντορίνη, 15,5/20 και ένας σκούφος
  • «Soil», Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
  • «Σπονδή», Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
  • «Tudor Hall», ξεν. «King George», Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
  • «Varoulko Santorini», ξεν. «Grace Hotel Santorini, Auberge Resorts Collection», Σαντορίνη, 15,5/20 και ένας σκούφος New Entry
  • «The Ziller’s», ξεν. «The Zillers», Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
  • «Aleria», Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
  • «Anama», Μεσσηνία, 15/20 και ένας σκούφος
  • «Baos», ξεν. «Myconian Korali», Μύκονος, 15/20 και ένας σκούφος New Entry
  • «Dionysos», ξεν. «Elounda Beach», Κρήτη, 15/20 και ένας σκούφος
  • «Elements Restaurant», ξεν. «Canaves Epitome», Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
  • «Fiore», ξεν. «Lesante Cape Resort &Villas», Ζάκυνθος, 15/20 και ένας σκούφος New Entry
  • «GB Roof Garden», ξεν. «Grande Bretagne», Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
  • «Grandma’s», ξεν. «Liostasi Hotel & Suites», Ιος, 15/20 και ένας σκούφος
  • «Hytra», Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
  • «Kooc Secrets», ξεν. «Costa Navarino», Μεσσηνία, 15/20 και ένας σκούφος New Entry
  • «Lauda», ξεν. «Andronis Boutique Hotel», Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
  • «Lycabettus Restaurant», ξεν. «Andronis Luxury Suites», Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
  • «Makris Dégustation», ξεν. «Domes Miramare Corfu», Κέρκυρα, 15/20 και ένας σκούφος New Entry
  • «Matsuhisa Mykonos», ξεν. «Belvedere», Μύκονος, 15/20 και ένας σκούφος
  • «Melia», ξεν. «Lesante Blu Beach Resort», Ζάκυνθος, 15/20 και ένας σκούφος New Entry
  • «Noble Gourmet», ξεν. «Elysium Resort & Spa», Ρόδος, 15/20 και ένας σκούφος
  • «Le Pavillon», Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφοs New Entry
  • «Petra Restaurant», ξεν. «Canaves Oia Suites», Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
  • «Première», ξεν. «Athenaeum Intercontinental», Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφοs
  • «Salonica Restaurant», ξεν. «Makedonia Palace», Θεσσαλονίκη, 15/20 και ένας σκούφος
  • «Tomata», ξεν.«Sani Marina - Sani Resort», Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος
  • Βραβείο One To Watch 2023: «Seeds‘ (Αθήνα)
  • Chef Pâtissier 2023: Σπύρος Πεδιαδιτάκης
  • Βραβείο κοινού 2023: «Byblos» (Μύκονος)
Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Tριάντα χρόνια Χρυσοί Σκούφοι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας