Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.7° 15.6°
1 BF
53%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.7° 13.8°
1 BF
79%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 15.5°
1 BF
81%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
10°C
9.9° 9.9°
2 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
74%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.0° 14.0°
1 BF
87%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
16°C
16.6° 14.7°
2 BF
72%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 14.9°
1 BF
74%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
3 BF
59%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
72%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.5° 17.5°
2 BF
40%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
94%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.2° 16.7°
1 BF
65%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
83%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
14.4° 12.8°
0 BF
71%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
76%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.7° 14.7°
2 BF
80%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
9.6° 9.6°
1 BF
91%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Τεχνολογία-άνθρωπος
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Dreamstime.com
Homo digital και disisexual

Η ανατολή ενός νέου ανθρωπότυπου

Πρόσφατα μία έκθεση από το Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα του Καναδά, υποστήριζε ότι οι ψυχοθεραπευτές πρέπει να προετοιμαστούν για την αύξηση των «πελατών που ορίζονται ως digisexuals». Μόνο που δεν είχε προβλέψει πως και οι ψυχοθεραπευτές θα είναι εικονικοί.

Με τον όρο digisexuals εννοούμε όλους εκείνους που ως σεξουαλική ταυτότητα εκλαμβάνουν τη σύνδεσή τους με την τεχνολογία, με τρόπο ανάλογο με εκείνον που αντιλαμβάνονται τη σύνδεσή τους με πραγματικούς ανθρώπους. Κάθε φορά που χρησιμοποιούμε την τεχνολογία στις σεξουαλικές/συναισθηματικές σχέσεις –δηλαδή ερωτική αλληλεπίδραση μέσω διαδικτύου αντί για πραγματική–, γινόμαστε μέρος της digisexuality, δηλαδή της ψηφιακής σεξουαλικότητας.

Ο digisexual ζει κυρίως τις μεγάλες συγκινήσεις μέσω διαδικτύου. Ανήκει σε εκείνους που θα χρησιμοποιήσουν σύντομα την πλατφόρμα ChatGPT ως τον προσωπικό του θεραπευτή. Πρόσφατα μία έκθεση από το Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα του Καναδά, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική Journal of Sexual and Relationship Therapy, υποστήριζε ότι οι ψυχοθεραπευτές πρέπει να προετοιμαστούν για την αύξηση των «πελατών που ορίζονται ως digisexuals». Μόνο που δεν είχε προβλέψει πως και οι ψυχοθεραπευτές θα είναι εικονικοί.

Σε ποιον θα εμπιστευόμαστε όλοι εμείς οι digitalis ή οι digisexual το ασυνείδητο μας στο προσεχές μέλλον; Θα ξαπλώνουμε σε εικονικά ντιβάνια όπου θα μας «ακούν» ρομπότ, πώς θα τηρηθεί η αρχή της ψυχαναλυτικής θεραπείας που εστιάζει στη μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου, απαλλαγμένη από τον δογματισμό του επιστημονικού λόγου της εποχή; Πώς θα αναδυθούν οι ασυνείδητοι μηχανισμοί που σαμποτάρουν τη ζωή μας έτσι ώστε να μην είμαστε έρμαιο της επαναληπτικότητας των συμπτωμάτων που έχουν τις ρίζες τους στην παιδική μας ηλικία;

Πριν από λίγο καιρό ο Peter Foltz, καθηγητής-ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Μπόλντερ, δημοσίευσε μια εργασία σχετικά με τη συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης στην ψυχιατρική, ιδίως για τα επιβαρυμένα συστήματα υγείας – όπως αυτό του Ηνωμένου Βασιλείου όπου η ζήτηση ψυχιάτρων και ψυχολόγων ξεπερνά την προσφορά.

Κατά πόσο τα διαγνωστικά ψυχικής υγείας έχουν εξελιχθεί ώστε να προγραμματίσουν έναν αλγόριθμο και τι είδους αλγόριθμος θα είναι αυτός;

Κάποιες εφαρμογές και προγράμματα ψυχικής υγείας ενσωματώνουν ήδη την τεχνητή νοημοσύνη – όπως το Woebot, μια εφαρμογή παρακολούθησης διάθεσης και chatbot που συνδυάζει την τεχνητή νοημοσύνη και τις αρχές της γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας. Το ChatGPT, το οποίο αντλεί φυσικά τις απαντήσεις του από τις βιβλιοθήκες του διαδικτύου και προειδοποιεί ότι δεν αντικαθιστά έναν ψυχολόγο ή σύμβουλο ψυχικής υγείας.

Παρ’ όλα αυτά, αντιμετωπίζεται ως σωτήριο εργαλείο που θα βοηθήσει τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας να μετριάσουν τον αντίκτυπο των ελλείψεων. Μόνο που αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα, προειδοποιούν γιατροί και ειδικοί υγείας, καλώντας για παύση της εξέλιξης της ΑΙ έως ότου υπάρξει ρυθμιστικό πλαίσιο. Για την ακρίβεια, απειλεί την ψυχική υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων, σύμφωνα με την επιστημονική επιθεώρηση BMJ Global Health.

Οι παραπάνω «εφαρμογές» δεν ρυθμίζονται από εποπτικούς φορείς υγείας, με αποτέλεσμα να τίθενται επιπροσθέτως καίρια ζητήματα όσον αφορά την προστασία των προσωπικών πληροφοριών και του ιατρικού απορρήτου.

Ναι, ίσως τα ρομπότ υπηρετήσουν μια μέρα την ψυχολογία της νόρμας, που θα παρέχει κανονικοποιημένες λύσεις με στόχο να εντάξουν το υποκείμενο στη νόρμα. Ναι, σύντομα τα ρομπότ θα ιατρικοποιούν τον ψυχισμό και θα μας κατηγοριοποιούν σε «φυσιολογικούς» και «αρρώστους».

Για να ζήσουμε, όμως, τη ζωή μας πέρα από τους περιορισμούς που θέτει ένα τραυματικό παρελθόν και να αποκτήσουμε μεγαλύτερη συμμετοχή στη διαμόρφωση της ιστορίας μας, διατηρώντας πάντα το δικαίωμα εξαίρεσής μας από τη νόρμα;

Η ανθρωπινότητά μας τίθεται διαρκώς υπό αμφισβήτηση. Η σωματικότητά μας, οι επιθυμίες μας, η φαντασία μας τείνουν να εξαφανιστούν μετά την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και την ανατολή ενός νέου ανθρωπότυπου. Ο ηγεμονικός λόγος ανήκει πλέον στον Homo Digitalis και οι λύσεις δίνονται πια από την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία δεν μπορεί να μας βοηθήσει να διαπραγματευτούμε τις αντινομίες της επιθυμίας μας και τις καθηλώσεις που μας ταλανίζουν ως ενηλίκους.

Η τεχνητή νοημοσύνη –δηλαδή η εικονική πραγματικότητα και τα sex robots– σύμφωνα με τη μελέτη των McArthur & Twist, θα δίνει στην καλύτερη περίπτωση μαζικές κανονικοποιημένες λύσεις, ενώ θα πολλαπλασιάζει σύντομα τον αριθμό των digisexuals και θα προσυπογράφει σταδιακά τον θάνατο του «αναλογικού ανθρώπου» και του ψυχισμού του. Ο νέος ανθρωπότυπος –digitalis και digisexual– θα «θεραπεύεται» από μηχανές για να προσαρμόζεται ευκολότερα στα δεδομένα της κοινωνίας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η ανατολή ενός νέου ανθρωπότυπου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας