Στην περιοχή του αεροδρομίου «Μακεδονία», σε έναν χώρο 1.500 τ.μ. με ειδικά κατασκευασμένο clean room, το πρώτο εξάμηνο του 2015 κυκλοφόρησαν από τις πιλοτικές παραγωγικές γραμμές του Κέντρου Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτροϊκών, πρωτότυπα προϊόντα οργανικών ηλεκτρονικών σε περιορισμένη αρχικά κλίμακα αλλά με προοπτική για ευρύτερη αξιοποίηση με τη συνεργασία ιδιωτικών εταιρειών.
Στόχος είναι η δημιουργία νέων διαφανών, εύκαμπτων υλικών, με πολύ καλές ηλεκτρικές ιδιότητες. Η φτηνότερη, ασφαλέστερη, φιλική προς το περιβάλλον και οικονομική ως προς τη χρήση πρώτων υλών ενέργεια μπορεί να καλύψει οποιαδήποτε επιφάνεια δίνοντας αισθητικό αποτέλεσμα (χρώμα, σχέδια) αλλά και ενέργεια (φως, φόρτιση συσκευών).
Νέα υλικά κατασκευάζονται στη Θεσσαλονίκη
Την ίδια ώρα, ως σύγχρονοι αλχημιστές, οι νέοι ερευνητές μέσω των διατμηματικών μεταπτυχιακών προγραμμάτων του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN, ένα από τα πιο σύγχρονα στην Ευρώπη, πειραματίζονται στη Νανοβιολογία δημιουργώντας νέα υλικά που εμφυτεύονται στον ανθρώπινο οργανισμό για θεραπευτικούς λόγους, πετυχαίνουν ισχυρές δομές σε νανοκλίμακα αντιγράφοντας τη φύση.
Η Νανοτεχνολογία μιμείται τη φύση για να δημιουργήσει νέα υλικά με μοναδικές ιδιότητες. Αυτό το φαινόμενο λέγεται Νανομιμητισμός. Για παράδειγμα, έχουμε το φαινόμενο του λωτού, το οποίο μελετήθηκε κι έτσι δημιουργήθηκαν αδιάβροχα υλικά. Η σύνθεση των φύλλων του λωτού είναι τέτοια που δεν επιτρέπει τις σταγόνες του νερού να εισχωρήσουν μέσα τους. Είναι φυσικά αδιάβροχα. Αφού λοιπόν αναλύθηκε η δομή των φύλλων, κατασκευάστηκαν αδιάβροχα υλικά που τη μιμούνται.
Οι ερευνητές δοκιμάζουν τις αντιμικροβιακές δράσεις των νανοσωματιδίων συνθέτοντας νανοσωματίδια για βιολογικές εφαρμογές. «Συνθέτουμε νέα υλικά σε νανοκλίμακα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, εγώ συνθέτω νανοσωματίδια τα οποία έχουν αντιμικροβιακή δράση, έτσι ώστε να γίνεται, για παράδειγμα, αποτελεσματικότερη η έγχυση ενός φαρμάκου στον ασθενή ή να δημιουργούνται μικροεμφυτεύματα κατάλληλα για τον ανθρώπινο οργανισμό», λένε.
Το παράδειγμα του «μονομάχου» και το... ελληνικό φως
Το σήμα του Μονομάχου Gladiator αντιστοιχεί σε ένα πολά υποσχόμενο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που "τρέχει" από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ. Μέσω αυτού του προγράμματος μεταξύ άλλων θα κατασκευαστούν τα τέταρτης γενιάς εύκαμπτα και φθηνότερα φωτοβολταϊκά
«Ο “μονομάχος” (Gladiator) έχει κύριο στόχο την ανάπτυξη ενός επαναστατικού νανο-υλικού, του γραφένιου. Το γραφένιο είναι το πιο γνωστό διδιάστατο υλικό, το οποίο αποτελείται από ένα μονόστρωμα ατόμων άνθρακα. Αυτά με τη σειρά τους συνδέονται μεταξύ τους δημιουργώντας εξαγωνική διάταξη» εξηγεί ο ερευνητής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας και υπεύθυνος του προγράμματος Gladiator δρ Αργύρης Λασκαράκης.
Το γραφένιο είναι η επανάσταση στον τομέα των νέων υλικών καθώς έχει μονόστρωμα πάχους 0,35 δισεκατομμυριοστών του μέτρου και εμφανίζει μια σειρά εξαιρετικών ιδιοτήτων. Εχει υψηλή ηλεκτρική αγωγιμότητα και συνδυάζει μεγάλη οπτική διαφάνεια. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μεταφέρει ενέργεια και να δημιουργήσει ένα τέλειο αισθητικό αποτέλεσμα. Σ' αυτόν τον «μονομάχο» έχει επενδύσει πολλά η Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς το πρόγραμμα, που έχει διάρκεια 42 μήνες και ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2013, χρηματοδοτείται από το 7ο Πλαίσιο Στήριξης.
«Στόχος είναι η ανάπτυξη ενός από τα πιο καινοτόμα νανο-υλικά στον κόσμο, του γραφένιου, που θα ενσωματωθεί σε νέες διατάξεις αλλάζοντας την καθημερινότητά μας» εξηγεί ο ερευνητής Αργύρης Λασκαράκης.
Στο μεταξύ, μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος GR Light, που στόχο έχει τη δημιουργία οργανικών φωτοβολταϊκών, η ομάδα του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ είναι έτοιμη να παραγάγει δύο demonstrators στη γραμμή παραγωγής στην περιοχή του αεροδρομίου.
«Στη συνέχεια, θα επιτευχθεί η ενθυλάκωση, δηλαδή η ενσωμάτωση αυτών των υλικών σε άλλα για να εξασφαλίσουμε την προστασία τους επειδή είναι ευαίσθητα στην υγρασία και στο οξυγόνο. Η διαδικασία αυτή δρομολογείται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας ΕΛΒΕ Α.Ε. στην Καβάλα. Οταν η συνεργασία του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ, της εταιρείας Organic Elextionics με έδρα τη Θεσσαλονίκη και στόχο τη διάδοση των νανοτεχνολογικών εφαρμογών, με 14 φορείς από Γερμανία, Δανία, Γαλλία, Ισπανία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο, ολοκληρωθεί, περισσότερη, φτηνότερη και αισθητικά αποτελεσματικότερη ενέργεια θα κατακλύσει τη ζωή μας. Αν δοθεί η κατάλληλη έμφαση σ' αυτό το πρόγραμμα, τότε από το 2016 θα μπορέσουμε να έχουμε μια τεχνολογία εμπορικά αξιοποιήσιμη» εξηγεί η επίκουρη καθηγήτρια του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας, Μαρία Γιώτη.
Ολα τα ερευνητικά έργα
2. http://www.nanotexnology.com/index.php/eu-projects
Αναλυτικά στοιχεία των εκθετών και των εταιρειών
3. http://www.nanotexnology.com/index.php/expo
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας