Η σωστή σκηνική παρουσία είναι το Α και το Ω της επιτυχίας του υποψηφίου, όταν βεβαίως συνδυάζεται με ορθό λόγο και σοβαρά επιχειρήματα. Αυτό συμβαίνει στον κόσμο όλο, και πολύ περισσότερο στην Ελλάδα.
Οι Ελληνες δρούμε κατά κύριο λόγο βασιζόμενοι στο θυμικό μας. Δεν φιλτράρουμε τα ερεθίσματα που δεχόμαστε κατ' ανάγκην μόνο με τη λογική.
Το θυμικό είναι σε μεγάλο βαθμό ρυθμιστής των επιλογών μας. Η γοητευτική κινησιολογική συμπεριφορά του υποψηφίου δρα καταλυτικά στην τελική επιλογή μας στην κάλπη.
Αν είσαι λοιπόν υποψήφιος, ανοιχτός σε προτάσεις, λάβε υπόψη τα εξής:
◼ Κορμοστασιά: Το στέρνο να είναι ανοιχτό, με τους ώμους χαλαρούς. Με τον τρόπο αυτόν δείχνεις φιλικός. Ετοιμος να αγκαλιάσεις τους φίλους και ταυτόχρονα δυνατός να δεχτείς ακόμη και τα βέλη των αντιπάλων. Ο ψηφοφόρος θέλει να παίρνει δύναμη από το σθένος του ηγέτη.
◼ Αγγιγμα: Η σωματική επαφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην επικοινωνία με τον ψηφοφόρο. Ενα στεγνό «καλησπέρα» δείχνει αποστασιοποίηση. Ο ψηφοφόρος αγωνιά για ταύτιση, για επικοινωνία μαζί σου! Δώσε με θέρμη το χέρι σου, αγκάλιασέ τον.
◼ Χαμόγελο: Οταν αντικρίζεις τον εκκολαπτόμενο ψηφοφόρο, καλό είναι να χαμογελάς με όλη σου τη δύναμη! Το χαμόγελο πάντοτε προκαλεί θετικά συναισθήματα στον απέναντί μας σε αντίθεση με την επιτηδευμένη σοβαρότητα. Οταν το χαμόγελο είναι αληθινό, χωράει τους πάντες και προετοιμάζει το έδαφος για ανάπτυξη αμοιβαίων, όμορφων συναισθημάτων.
◼ Αρθρωση: Η άρθρωση και εν γένει η εκφορά του λόγου πρέπει, μ' έναν τρόπο, να είναι στιβαρή, όχι βιαστική. Η κάθε λέξη να ενέχει βαρύτητα. Μιλάτε αργά, με τόνο μπάσο, και δώστε βελούδινη υφή στην ηχώ των λέξεών σας.
◼ Βλέμμα: Κοίταξε τον συνομιλητή σου κατάματα, με επιμονή, σαν να βλέπεις το ίνδαλμά σου. Μην τραβάς το βλέμμα σου από πάνω του όταν σου μιλάει. Υποσυνείδητα θα εκληφθεί ως απόρριψη, οπότε θα σε απορρίψει και αυτός με τη σειρά του. Απάντησέ του ολοκληρωμένα αν σε ρωτήσει κάτι, όχι μονολεκτικά ή βιαστικά.
◼ Ακου προσεκτικά: ο βαθιά δημοκρατικός υποψήφιος ακούει όλες τις απόψεις, καθώς αποδέχεται ότι δεν είναι δυνατόν να είναι άπαντες οπαδοί του. Αυτός που «ακούει» κερδίζει τη συμπάθεια ακόμη και του διαφωνούντος και ίσως και την ψήφο του.
◼ «Κορυφαίος» του Χορού: Στα πηγαδάκια στα οποία παίρνεις τον λόγο, έχεις τον ρόλο του κορυφαίου. Θυμήσου το συγκεκριμένο «σχήμα» από την αρχαία τραγωδία και κωμωδία. Ο κορυφαίος έχει ανάστημα που ξεχωρίζει και συνεπαίρνει τον Χορό που τον περιστοιχίζει.
◼ Διαγώνιες: Οταν μιλάς από το βήμα και έχεις το κοινό σου από κάτω απευθύνσου στο σύνολο του κόσμου. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν το σώμα κάνει μία ανεπαίσθητη περιμετρική κίνηση στοχεύοντας στις διαγώνιες της αιθούσης, τις πραγματικές ή τις νοητές. Θυμήσου τους ταλαντούχους ρήτορες της πολιτικής μας σκηνής. Κάπως σαν τον «μετρονόμο» του πιάνου. Το σώμα στρέφεται ολόκληρο καρφώνοντας μια τη μία πλευρά της αίθουσας, μια την άλλη και ποτέ δεν μένει ακίνητο σαν άγαλμα!
◼ Παύσεις: Οι παύσεις ανάμεσα στις προτάσεις είναι απαραίτητες. Με τον τρόπο αυτόν προετοιμάζεις το κοινό σου για την επόμενη ατάκα σου. Στις παύσεις, κοίτα το κοινό σου. Χαμογέλασέ του, μην κόψεις την επικοινωνία την οπτική μαζί του. Αν κάποιος, μεσούσης της παύσης, απευθύνει ερώτημα ή οποιαδήποτε ατάκα, απάντησέ του! Με τον διάλογο πάντα κερδίζεις πόντους!
◼ Χέρια: Οι παλάμες πρέπει να βρίσκονται σε παράλληλη μεταξύ τους τροχιά και η κίνησή τους να είναι κατακόρυφη. Αυτό δείχνει σιγουριά και πυγμή. Ομιλητή σίγουρο για τις απόψεις του. Αποφεύγετε να δείχνετε με το δάχτυλο, σαν να κάνετε μάθημα σε νήπια. Στον άριστο ομιλητή η κίνηση προηγείται πάντα της ατάκας. Για παράδειγμα πρώτα θα ανοίξετε τα χέρια διάπλατα και αμέσως μετά θα πείτε «ο συνδυασμός μας ακούει όλους τους πολίτες…». Πρώτα θα κάνετε γροθιά το χέρι και θα το υψώσετε προς τα πάνω και μετά θα πείτε «σαν γροθιά ενωμένοι προχωράμε στη νίκη…».
δικηγόρος, σπούδασε Νομικά και Θέατρο στην Αθήνα, στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο*
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας