Ζει αθόρυβα και διακριτικά στην πλατεία Πάργης στο κέντρο των Ιωαννίνων. Περπατάει νωχελικά στις όχθες της λίμνης. Σπάνια κρατάει κινητό, ακόμη πιο σπάνια το απαντάει. Δεν κρατάει πλέον εύκολα φωτογραφική μηχανή, «γιατί πλέον κρατάνε όλοι». Ο Κωνσταντίνος Ιγνατιάδης, ειδικευμένος και διακεκριμένος στη φωτογραφία έργων τέχνης, είναι ερωτευμένος με την τέχνη της φωτογραφίας, αλλά και με τις ανθρώπινες και ουσιαστικές σχέσεις.
Μια τέτοια ανθρώπινη και φιλική σχέση ανέπτυξε με τη διεθνούς φήμης χορογράφο Πίνα Μπάους όταν βρέθηκε στο Παρίσι. Εκεί, κατά τη διάρκεια των παραστάσεων του έργου «Ein Trauerspiel» στο Théâtre de la Ville, στο Παρίσι, τον Φεβρουάριο του 1995 ο Κωνσταντίνος τη φωτογραφίζει «από τη θέση του». Αυτές οι 27 φωτογραφίες, μαζί με τέσσερα πορτρέτα της Πίνα Μπάους αλλά και ποίηση από τον Δημήτρη Κρανιώτη κοσμούν τη δίγλωσση έκδοση «Pina au rythme des oracles, Πίνα στον ρυθμό των χρησμών» που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες από τις εκδόσεις Το Ροδακιό.
Το βιβλίο αποτελείται από τρεις ενότητες: «1. Zaubertrauer», «2. Wunderbar», «3. Trauerspiel». Τα κείμενα της ενότητας «Zaubertrauer» και «Wunderbar» γράφτηκαν στα γαλλικά από τον Δημήτρη Κρανιώτη στο Wuppertal κατά τη διάρκεια της συνεργασίας του με την Πίνα Μπάους για τη δημιουργία των δύο έργων της «Das Stück mit dem Schiff», 1993 και «Ein Trauerspiel», 1994. Το γαλλικό κείμενο μεταφράστηκε στα αγγλικά από τη Miriam Heard.
Η έκδοση αυτή ήταν η κατάλληλη ευκαιρία. Μετριοπαθής και διακριτικός, ο Κωνσταντίνος Ιγνατιάδης, δύσκολα πείθεται πλέον να παρουσιάσει τη δουλειά του σε μία έκθεση. Με αφορμή όμως αυτή την έκδοση σχετικά με την αγαπημένη του φίλη και μεγάλη χορογράφο Πίνα Μπάους, ο Κωνσταντίνος Ιγνατιάδης θα παρουσιάσει μια πτυχή της δουλειάς του εμπνευσμένη τόσο από το έργο της όσο και από την ποίηση του Δημήτρη Κρανιώτη. «Ερχόταν εδώ στην Ηπειρο και γυρνούσαμε μαζί όλα τα χωριά. Ζούσε με μανία, με λαχτάρα. Ηταν πανέξυπνη και διορατική» σημειώνει ο Ιγνατιάδης για την Πίνα Μπάους, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί σε εικόνες και εμπειρίες από το Παρίσι.
Μια ζωή γεμάτη φωτογραφία
Ο Κωνσταντίνος Ιγνατιάδης, μετά την ειδίκευσή του στη φωτογράφιση έργων τέχνης με υποτροφία από το Ιδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, προσλαμβάνεται ως φωτογράφος των συλλογών και των εκθέσεων στο μουσείο μοντέρνας τέχνης, Georges Pompidou. Παράλληλα, αποκτά μεγάλη εμπειρία σε φωτογραφικές τεχνικές εμφάνισης και εκτύπωσης του 19ου και 20ού αι. Το 1991, γίνεται αποκλειστικός φωτογράφος της Galerie Nationale du Jeu de Paume, ενώ από το 1993 εργάζεται παράλληλα και ως συνεργάτης του μουσείου του Λούβρου. Στη συνέχεια, επιστρέφει στην Ελλάδα και το 2012 συνεργάζεται με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας στη Μεθώνη Πιερίας για την έκδοση του βιβλίου «Επιγραφές, χαράγματα και εμπορικά σύμβολα στη γεωμετρική και αρχαϊκή κεραμική». Το 1996 το γαλλικό κράτος μέσω του «Fonds National d’Art Contemporain» αγοράζει επτά έργα του. Στην Ελλάδα έργα του ανήκουν από το 2007 στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.
Εκθέσεις
Από τις ομαδικές εκθέσεις οι πιο σημαντικές είναι:
● Μουσείο Φωτογραφίας (Θεσσαλονίκη, «Faces. European Portrait Photography since 1990», 2015)
● Nederlands Fotomuseum (Rotterdam, «Faces. European Portrait Photography since 1990», 2015)
● Palais des Beaux-Arts (Brussels, «Faces. European Portrait Photography since 1990», 2015)
● Μουσείο Φωτογραφίας (Θεσσαλονίκη, «Ειρήσθω», Photobiennale-Logos 2014)
● Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη, «Η τέχνη στην Ευρώπη μετά το 1945 - Πέρα από σύνορα», 2014)
● Μουσείο Λαϊκής Τέχνης-Λουτρό των Αέρηδων (Αθήνα, «Ειλητάρια», 2013-2014)
● Galerie G. Linder (Basel, Suisse, «Portrait d’un portrait», 1994)
● Grand Palais (Paris, France, «Design, miroir du siècle», 1993)
Από τις ατομικές εκθέσεις του:
● ΓΑΚ-Ιστορικό Αρχείο, Μουσείο Ηπείρου («Λόγος και Εικόνα», 2017)
● Casa Zavala Cuenca («L’Atelier Silencieux», 2015)
● Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων («Χρησμοί Αιολόστομοι», 2014)
● Centro Zelaieta de Amorebieta («Ephéméride II», Amorebieta, 2013)
● Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων («Et in Nicopole ego», 2013)
● Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας («L’autoportrait et autres ruines», 2013)
● Πνευματικό Κέντρο Frontignan (Γαλλία, «L’acte photographique, le dialogue», 2013)
● Castro Verde (Portugal, Σεπτέμβριος 2012)
● Centrum 7Sois7Luas (Pontedera, Φλωρεντία, «L’acte photographique, le dialogue», 2010)
● Ponte de Sor (Alentejo, Portugal, «L’acte photographique, le dialogue» 2010)
● Basilica Santa Maria (Impruneta, Φλωρεντία, «Re-naissances», 2008)
● Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Photobiennale, «Faces of Time», 2008)
● Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (19η Διεθνής Φωτο-Συγκυρία, «Éphéméride I’, 2007)
● Odemira (Πορτογαλία, «Ode-mira», 2005)
● L’Espace Arlaud (Λωζάννη, «Ελληνιάδα», 2004)
● 7Sois7Luas Festival (Pontedera, Φλωρεντία, «Elégie II», 2003).
Διάρκεια έκθεσης: 21/9-14/10/2017 Ωρες: Δευτέρα-Παρασκευή 10.00-20.00, Σάββατο-Κυριακή 11.00-18.00
Στον Φωταγωγό, Κολοκοτρώνη 59Β στην Αθήνα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας