Πριν αρχίσει η κανονική της λειτουργία θα αρχίσουν, όπως όλα δείχνουν, τα όργανα στη ΝΕΡΙΤ που δεν αποκλείεται να κατεβάσει ακόμη και «ρολά» πριν καλά καλά αποκτήσει ακόμη δικό της δημοσιογραφικό δυναμικό. Αφού έτσι κι αλλιώς εδώ και καιρό τίποτα ουσιαστικά δεν λειτουργεί νόμιμα και θεσμικά στη νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση, κάποιοι αποφάσισαν όπως φαίνεται να... τινάξουν την μπάνκα στον αέρα.
Την ώρα λοιπόν που ετοιμάζονται επιτέλους να υπογραφούν οι πρώτες συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου για τη ΝΕΡΙΤ, οι διοικούντες τον νέο δημόσιο φορέα αποφάσισαν να μην αναγνωρίσουν όχι μόνο τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας για τους δημοσιογράφους, αλλά ακόμη και την ΚΥΑ που υπέγραψε η σημερινή κυβέρνηση τον Μάρτιο του 2013 και αφορά ουσιαστικά το μισθολόγιο των δημοσιογράφων που εργάζονται σε δημόσια και δημοτικά μέσα ενημέρωσης.
Καθώς λοιπόν δημοσιογράφοι του αθλητικού, πολιτικού, οικονομικού και διεθνούς τομέα καλούνται επιτέλους να υπογράψουν τις συμβάσεις τους με τη ΝΕΡΙΤ (προσεχώς θα κληθούν και οι 59 για σύνταξη-παραγωγή ειδήσεων και εκπομπών), σύμφωνα με πληροφορίες αυτές δεν στηρίζονται σε ΣΣΕ, καθώς ορισμένοι επισημαίνουν ότι η συμφωνία υπήρχε μεταξύ ΕΡΤ και ΕΣΗΕΑ και, καθώς δεν υφίσταται πλέον η πρώτη, δεν αναγνωρίζεται και η ισχύς καμίας ΣΣΕ. Παράλληλα όμως οι νέες συμβάσεις της ΝΕΡΙΤ φαίνεται ότι δεν στηρίζονται ούτε στην προαναφερόμενη ΚΥΑ, καθώς θα αντιμετωπίζονται όλοι οι δημοσιογράφοι ως νεοπροσλαμβανόμενοι, και θα υπάγονται στο νέο μισθολόγιο του στενού δημόσιου τομέα.
Ουσιαστικά δηλαδή δεν αναγνωρίζουν καμιά προϋπηρεσία. Το... απίθανο (αν μη τι άλλο) όμως είναι ότι οι δημοσιογράφοι που συμμετείχαν στον διαγωνισμό της ΝΕΡΙΤ (ο οποίος έχει καταγγελθεί για σωρεία παραβάσεων) καλούνταν να δηλώσουν αποστέλλοντας μάλιστα και απόδειξη με τα έτη ασφάλισης στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ την προϋπηρεσία τους. Και μάλιστα ήταν ένα από δύο σημαντικότερα στοιχεία, καθώς η μοριοδότηση έφτανε στο ανώτατο τα 1.000 μόρια (όσα και το πτυχίο)! Την ίδια ώρα σχεδιάζεται, όπως φαίνεται, οι δημοσιογράφοι να αντιμετωπίζονται σε όλα τα επίπεδα (ωράριο, δικαιώματα κ.ά.) με βάση όσα ισχύουν για τους υπαλλήλους του στενού δημόσιου τομέα.
Αμεση ήταν η αντίδραση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ που εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνει: «Σε μια ακόμη αντεργατική κίνηση προχωρούν οι παρατύπως διορισθέντες διοικούντες τη ΝΕΡΙΤ, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, καλούν από Δευτέρα (σ.σ.: προχθές) τους επιτυχόντες δημοσιογράφους στην πολυπληθή κατηγορία «Σύνταξη-παραγωγή ειδήσεων και εκπομπών» του διαγωνισμού-παρωδία της ΝΕΡΙΤ να υπογράψουν συμβάσεις εργασίας. Μόνο που οι συμβάσεις εργασίας, τις οποίες παρατύπως ετοιμάζουν οι διοικούντες τη ΝΕΡΙΤ δεν υπακούν όχι μόνο στην ΚΥΑ, που ισχύει για τους δημοσιογράφους στα δημόσια ΜΜΕ, αλλά ούτε καν στον ιδρυτικό νόμο της ΝΕΡΙΤ και τον Κανονισμό της, ούτε, βέβαια, στις προβλέψεις των οικείων νόμων. Αν οι παρατύπως διορισθέντες διοικούντες τη ΝΕΡΙΤ δεν αλλάξουν άρδην στάση, να γνωρίζουν πως θα βρεθούν μπροστά και σε κινητοποιήσεις και στη δικαιοσύνη. Ανάλογα ισχύουν για εκείνους -όπως ο γενικός διευθυντής Περιεχομένου Β. Θωμόπουλος- που προσπαθούν να επιβάλουν στους δημοσιογράφους 8ωρη εργασία». Η ΕΣΗΕΑ βέβαια έχει και τις ευθύνες της αφού όταν κλήθηκε να συμμετάσχει στους όρους και τις προϋποθέσεις πρόσληψης του δημοσιογραφικού δυναμικού της νέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης δεν συμμετείχε καθώς εξαιτίας του λουκέτου και του μαύρου στην ΕΡΤ δεν αναγνωρίζει τον νέο φορέα. Κάτι όμως που είχε ως αποτέλεσμα οι κρατούντες να πράξουν όπως καταλαβαίνουν και τώρα να υπάρχει σωρεία προβλημάτων...
* Τις αποστάσεις της από τον διαγωνισμό για την πλήρωση 132 θέσεων δημοσιογράφων στη ΝΕΡΙΤ κράτησε χθες στη Βουλή η Σοφία Βούλτεψη, καθώς υπαινίχθηκε πως δεν την βρίσκουν απολύτως σύμφωνη τα κριτήρια επιλογής. Ξεκαθαρίζοντας προς τον βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Δημ. Τσούκαλη (που κατέθεσε σχετική ερώτηση με αφορμή τις αθρόες προσφυγές συμμετεχόντων του διαγωνισμού στη Δικαιοσύνη) πως η ίδια δεν είχε «την παραμικρή παρέμβαση στη διαδικασία», διευκρίνισε πάντως πως, κατά την άποψή της, «στην δημοσιογραφία μετράει και το ταλέντο, εκτός από τα πτυχία…».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας