Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
16°C
16.8° 14.5°
2 BF
81%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.2° 14.2°
1 BF
82%
Πάτρα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.6° 15.0°
2 BF
84%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
8.9° 8.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
9°C
8.9° 8.9°
0 BF
93%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
2 BF
92%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.6°
3 BF
99%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.9° 13.8°
0 BF
73%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
88%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
80%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
0 BF
55%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.5° 14.5°
1 BF
73%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.8° 12.8°
0 BF
94%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
15°C
15.5° 15.5°
2 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.7° 14.7°
2 BF
85%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
2 BF
95%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
Ο παλαίμαχος δημοσιογράφος, Κώστας Νίτσος | ICONPRESS/ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ ΝΙΚΟΣ

Πέθανε ο παλαίμαχος Κώστας Νίτσος

Εφυγε από τη ζωή χθες το πρωί πλήρης ημερών, σε ηλικία 95 ετών, ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Κώστας Νίτσος, πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941-44.

«Ο Κώστας Νίτσος, υπόδειγμα αγωνιστή δημοσιογράφου, ριζοσπάστη και προοδευτικού διανοούμενου, δίδαξε και άσκησε δημοσιογραφία υψηλού φρονήματος για περισσότερο από μισό αιώνα» γράφει στην ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. «Θεωρούσε ότι ο καλός δημοσιογράφος πρέπει να έχει ήθος, απεριόριστη μόρφωση και το φρόνημα της αποστολής. Αρετές τις οποίες διέθετε ο ίδιος σε υπερθετικό βαθμό και για τον λόγο αυτό αποτέλεσε πρότυπο της έντιμης αγωνιστικής δημοσιογραφίας».

Ο Κώστας Νίτσος γεννήθηκε το 1920 στην Αρτα και σπούδασε Νομικά. Η εισβολή των Γερμανών στην Αθήνα το 1941 τον βρήκε να εργάζεται στo «Εμπρός» και αμέσως ανέλαβε αντιστασιακή δράση. «Μπήκαν οι Γερμανοί στην Αθήνα και την επόμενη μέρα έγινα αντάρτης πόλεων» συνήθιζε να λέει.

Το όνομά του συνδέθηκε με τα «Νέα», στα οποία για πολλά χρόνια διετέλεσε διευθυντής. Εκεί παρέμεινε ώς το 1975, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε για δύο χρόνια περίπου διευθυντής στην κυριακάτικη και την πρωινή «Ελευθεροτυπία». Την εικοσαετία 1961-1981 δημιούργησε «Το Θέατρο», ένα προοδευτικό πολιτιστικό περιοδικό με άποψη για τα θεατρικά δρώμενα. Στις 21 Δεκεμβρίου του 1961 ξεκίνησε, το 1981 σταμάτησε (με ένα διάλειμμα στη δικτατορία), τη χρονιά δηλαδή που ο Κώστας Νίτσος ανέλαβε διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου.

Τη μεγαλύτερη τιμή στην καριέρα του θεωρούσε την ανάληψη της διεύθυνσης στην ιστορική εφημερίδα των απεργών συντακτών «Αδέσμευτη Γνώμη», που εκδόθηκε στις 13 Μαΐου 1975, μετά τη μεγάλη απεργία διαρκείας της ΕΣΗΕΑ για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των δημοσιογράφων.

Τον πρότειναν οι ίδιοι οι απεργοί. Ενα φύλλο βγήκε μόνο και εξαντλήθηκε. Ηταν τόσο μεγάλη η κυκλοφορία του που ανάγκασε τους εκδότες να υποχωρήσουν κάνοντας δεκτά τα αιτήματα των απεργών δημοσιογράφων.

«Ο Κώστας Νίτσος αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο της ελληνικής δημοσιογραφίας και θα είναι πάντοτε σημείο αναφοράς για όλες τις επόμενες γενιές, καθώς υπήρξε άξιος συνεχιστής των μεγάλων λόγιων δημοσιογράφων του 20ού αιώνα» καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ.

Την τελευταία του δήλωση ο Κώστας Νίτσος την έκανε στο επετειακό, για τα τρία χρόνια, τεύχος της «Εφημερίδας των Συντακτών».

Να συνεχίσετε τον αγώνα σας. Η εντιμότητα είναι η καλύτερη πολιτική. Να μην υποκύψετε ποτέ σε τίποτα, να κρατήσετε την ανεξαρτησία της εφημερίδας σας με αίμα.

Εγώ το κράτησα με αίμα και συμβουλεύω όλους να κρατάν την ανταρσία αυτή, να μην υποκύπτουν. Το δίδαγμα της δημοσιογραφίας της δικής μου ήταν αυτό, το ανυποχώρητο. Ποτέ δεν υποχώρησα επί 76 χρόνια ούτε σε φυλακές ούτε σε απειλές ούτε τον κακό τους τον καιρό.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο, στις 15.00 από τον Ι. Ν. Αγ. Θεοδώρων στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Πέθανε ο παλαίμαχος Κώστας Νίτσος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας