Ενα... ιπτάμενο χαλί θα στεφανώνει το συγκρότημα της Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Δέλτα Φαλήρου και θα συμπληρώνει τον τεχνητό λόφο, που καμουφλάρει τα κτίρια. Πρόκειται για το πρωτοποριακό στέγαστρο των 10.000 τετραγωνικών πάνω από το πανοραμικό εντευκτήριο του συγκροτήματος, τα μόνα τμήματα που θα εξέχουν από το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος.
Κατασκευάζεται από «φεροσιμέντ», ένα ελαφρύ υλικό που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στην οικοδομική και σήμερα στηρίζεται σε σκαλωσιές, που θα απομακρυνθούν ώς τα τέλη Αυγούστου.
Τα «μυστικά» του στεγάστρου αποκάλυψε ο ίδιος ο αρχιτέκτονας Ρέντζο Πιάνο, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, λίγα μέτρα μακριά από το υπό κατασκευή Κέντρο Πολιτισμού. Γεννημένος στη Γένοβα το 1937, είδε το όνομά του να εκτοξεύεται σε διεθνή κλίμακα το 1981, όταν μαζί με τον Ρίτσαρντ Ρότζερ σχεδίασαν το Μπομπούρ, το πρωτοποριακό πολιτιστικό συγκρότημα στο ομώνυμο 4ο διαμέρισμα του Παρισιού, που συγκεντρώνει πάνω από 6 εκατ. επισκέπτες τον χρόνο.
Εχουν περάσει δέκα χρόνια από τότε που ο Ρέντζο Πιάνο παρουσίασε στην κυβέρνηση τα σχέδιά του για το Κέντρο Πολιτισμού, ενώ στη συνέχεια αισθάνθηκε την ανάγκη να ανοίξει διάλογο με την αρχιτεκτονική κοινότητα και τους πολίτες. Τότε είχε ξεκινήσει με ένα ολιγόλεπτο φιλμάκι, που τον έδειχνε να προσεγγίζει το Φάληρο με μια μικρή βάρκα.
Ανάλογες εικόνες επιστράτευσε και χθες για να πει ότι «η Μεσόγειος δεν είναι μόνο θάλασσα, αλλά πηγή έμπνευσης και ενωτικό στοιχείο. Μια “σούπα” πολιτισμών που βράζει, με την καλή και την κακή έννοια». Τόνισε, μάλιστα, με νόημα ότι την ίδια θάλασσα αντίκριζε από το παράθυρο του σπιτιού του στη Γένοβα και θέλησε να φέρει ώς την «καρδιά» του Κέντρου Πολιτισμού, με το κανάλι που κατασκευάζεται στην ανατολική πλευρά του, δίπλα στην Εσπλανάδα. Θα φτάνει ώς την Αγορά, τον ανοιχτό χώρο που παραπέμπει στην αρχαία αγορά της Αθήνας, συνδετικό κρίκο ανάμεσα στη Λυρική και τη Βιβλιοθήκη.
«Κάθε αιώνας πρέπει να παρουσιάσει τις δικές του εφευρέσεις», τόνισε ο Ρέντζο Πιάνο. Και αφού ανέφερε ότι ο χάλυβας ήταν η επιτυχία του 19ου αιώνα, πρόσθεσε: «Εμείς οφείλουμε να ξανανακαλύψουμε το περιβάλλον, το οποίο είναι εύθραυστο και δέχεται επίθεση. Να κατασκευάσουμε κτίρια με ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα».
Αυτό ήταν και το βασικό του μέλημα όταν σχεδίαζε το Κέντρο Πολιτισμού. Οπως αποκάλυψαν λίγο αργότερα οι εκπρόσωποι του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, θα είναι το πρώτο κτίριο στην Ευρώπη που θα διεκδικήσει το πλατινένιο Leed. Πρόκειται για το αμερικανικό, αλλά παγκόσμιας αναγνώρισης σύστημα που καταγράφει την ενεργειακή και περιβαλλοντική συμπεριφορά ενός κτιρίου από τη φάση της κατασκευής ώς τη λειτουργία του.
Οι καθημερινές ενεργειακές ανάγκες του Κέντρου Πολιτισμού θα καλύπτονται έως και 80% από τα φωτοβολταϊκά συστήματα, που θα καταλαμβάνουν την εξωτερική επιφάνεια του στεγάστρου, με εξαίρεση τις ώρες λειτουργίας της Λυρικής -τότε θα επαρκούν μόνον για το 15% της κατανάλωσης. Ιδιαίτερα αυστηρές προδιαγραφές προβλέπονται και για τα υλικά κατασκευής.
Ο Ρέντζο Πιάνο είπε στα ελληνικά τη φράση «καλό καγαθό», το μότο της Αθήνας του 5ου π.Χ. αιώνα, για να προσδιορίσει τη βασική ιδέα του Κέντρου Πολιτισμού να είναι όμορφο και χρήσιμο, κυρίως όμως να δώσει μια νέα εκδοχή για τον δημόσιο χώρο και τη λειτουργία του. «Φιλοδοξούμε η κοινωνία να το εντάξει στην καθημερινότητά της, γιατί αυτή θα είναι η ψυχή του έργου και ο πραγματικός του ιδιοκτήτης», είπε ο διάσημος αρχιτέκτονας. Χαρακτήρισε το πάρκο «τρίτο πυλώνα» της δωρεάς, ισότιμο με τα κτίρια της Λυρικής και της Βιβλιοθήκης. «Μιλάνε ελληνικά», είπε για τον σχεδιασμό και τη φύτευση, κάνοντας έκκληση να μην πειραχθεί για να καλυφθούν μελλοντικές ανάγκες.
«Το Κέντρο ανήκει στους πολίτες»
«Ο πραγματικός ιδιοκτήτης του έργου είναι ο πολίτης», ξεκαθάρισε ο Ανδρέας Δρακόπουλος το «ιδιοκτησιακό» του νέου πολιτιστικού πόλου στο Δέλτα Φαλήρου και αναφέρθηκε στη μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου στις τετραήμερες εκδηλώσεις που ολοκληρώθηκαν χθες το βράδυ. Οι επισκέπτες ξεπέρασαν τους 35.000.
Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο χρηματοδοτεί εξ ολοκλήρου τα έργα, ανακοίνωσε ότι η κατασκευή θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο και στη συνέχεια θα παραδοθεί στην ανώνυμη εταιρεία του Δημοσίου, που θα έχει μοναδικό διαχειριστή το υπουργείο Οικονομικών. Αποκάλυψε μάλιστα ότι δέχεται κριτική από ορισμένες πλευρές που θεωρούν ότι η παραχώρηση του συγκροτήματος στο Δημόσιο εγκυμονεί κινδύνους για ελλιπή συντήρηση και εγκατάλειψη.
Ο Ανδρέας Δρακόπουλος αναφέρθηκε και στη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Τόνισε ότι το θέμα έχει τεθεί σε όλες τις κυβερνήσεις, και στη σημερινή, εκφράζοντας αισιοδοξία ότι θα βρεθεί λύση. «Ας χαρούμε αυτό που έχουμε», παρατήρησε σε άλλη ερώτηση, σχετικά με την ανάπλαση του φαληρικού όρμου.
Η χωριστή μελέτη για την ανάδειξη της παράκτιας ζώνης από τις εγκαταστάσεις του Τάε Κβον Ντο ώς τις εκβολές του Κηφισού έχει χρηματοδοτηθεί από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και εκπονήθηκε από την ομάδα του Ρέντζο Πιάνο. Τα έργα, όμως, απεντάχθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο από τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας