«Μαύρες μνήμες» ξύπνησαν χθες το πρωί, όταν, λίγο μετά τις 09.00, τα σήματα σχεδόν όλων των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας χάθηκαν. Και για περίπου δύο ώρες το «μαύρο» που είχε πέσει τον Ιούνιο του 2013 στην ΕΡΤ είχε πέσει αυτή τη φορά στα ιδιωτικά κανάλια που εκπέμπονται από την Digea...
Μόνο τα κανάλια της ΝΕΡΙΤ και η Βουλή τηλεόραση συνέχισαν να εκπέμπουν κανονικά σήμα, όχι όμως σε όλη την επικράτεια, αλλά όπου κάνει η δημόσια ραδιοτηλεόραση χρήση του δικού της ψηφιακού δικτύου (ουσιαστικά μόνο σε Αττική και Θράκη). Τα στελέχη της Digea, της εταιρείας που είναι ο μοναδικός πάροχος δικτύου, έκαναν λόγο για τεχνικό πρόβλημα στην επεξεργασία του σήματος, το οποίο τελικά αποκαταστάθηκε σταδιακά από τις 11.00 και μετά. Η εταιρεία το απόγευμα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ζητούσε «συγγνώμη» και έκανε λόγο για «πρόβλημα στην πολυπλεξία του σήματος των Ιδιωτικών Καναλιών Εθνικής Εμβέλειας, με αποτέλεσμα να διακοπεί η εκπομπή τους σε πανελλαδικό επίπεδο. Σημειώνεται ότι η εκπομπή των Περιφερειακών Σταθμών δεν επηρεάστηκε». Η εταιρεία επισήμαινε ότι ενεργοποιήθηκε εφεδρικό σύστημα, χωρίς όμως να λυθεί το πρόβλημα και τελικά χρειάστηκε επανεκκίνηση και κατέληγε ότι με απόφαση του Δ.Σ. της εταιρείας ανατίθεται σε «εξωτερικό εμπειρογνώμονα η εξέταση του περιστατικού, η διερεύνηση τυχόν ευθυνών και η επανεξέταση του σχεδιασμού του όλου συστήματος πολυπλεξίας και μετάδοσης του σήματος, εάν αυτό προκύψει ως απαίτηση από την έρευνα».
Είχε, πάντως, προηγηθεί η άμεση αντίδραση του Χρήστου Σπίρτζη (αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων) που ζήτησε τις παραιτήσεις των δύο αντιπροέδρων και των υπολοίπων μελών της Ολομέλειας της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Εκανε λόγο για «τριτοκοσμικού τύπου φαινόμενα» στη λειτουργία του ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος και επισήμανε ότι «η πολύωρη διακοπή λειτουργίας του ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών πανελλήνιας εμβέλειας, που σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης με αποκλειστική ευθύνη της ιδιωτικής Digea, η οποία αποτελεί και τον μοναδικό πάροχο δικτύου, εγείρει θέμα πλημμελούς εκτέλεσης καθηκόντων της διοίκησης της ΕΕΤΤ».
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι προκύπτουν ερωτήματα, τα οποία άπτονται των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων της ΕΕΤΤ και αφορούν τις συμβατικές υποχρεώσεις και τη λειτουργία της ίδιας της Digea. Και αυτά αφορούν τη στελέχωσή της με το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, την επάρκεια τεχνικού εξοπλισμού της, την ύπαρξη εναλλακτικών και εφεδρικών συστημάτων εκπομπής, την ετοιμότητα άμεσης αντιμετώπισης πιθανών τεχνικών προβλημάτων. Ο κ. Σπίρτζης ξεκαθαρίζει ότι «η κυβέρνηση και το υπουργείο είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το δημόσιο συμφέρον και τα δικαιώματα των πολιτών και στον ραδιοτηλεοπτικό τομέα. Το πρώτο βήμα έγινε με τον νέο νόμο για τη λειτουργία της ΕΡΤ, ενώ λίαν συντόμως προωθείται στη Βουλή νέα νομοθετική πρωτοβουλία για το θέμα των ραδιοτηλεοπτικών αδειών».
Χθες το απόγευμα η ΕΕΤΤ, σε ανακοίνωσή της, υποστήριξε ότι επικοινώνησε άμεσα με την Digea, ενημέρωσε τα συναρμόδια υπουργεία, απέστειλε τεχνικό κλιμάκιο με εμπειρογνώμονες για τη διενέργεια επιτόπιου ελέγχου και ζήτησε να της παραδοθεί «εντός 24 ωρών, πλήρης έκθεση εξηγήσεων, συνοδευόμενη από τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία που τηρούνται στο κεντρικό σύστημα αναφοράς προβλημάτων (log) και διαχείρισης δικτύου (NMS) της εταιρείας».
Τα σημαντικά προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει η λειτουργία μόνο της Digea είχαν επισημανθεί τόσο πριν όσο ειδικά μετά το λουκέτο και το μαύρο στην ΕΡΤ. Η... απονενοημένη ενέργεια της τότε συγκυβέρνησης είχε ως αποτέλεσμα να μην κατατεθούν σημαντικές παρατηρήσεις στελεχών της ΕΡΤ στη διαβούλευση για τον διαγωνισμό σχετικά με την ανάδειξη παρόχου δικτύου. Κάτι που θα μπορούσε να είχε δημιουργήσει δικλίδες ασφαλείας πριν υπογραφεί η τελική σύμβαση, την οποία η τωρινή κυβέρνηση αναμένεται να επανεξετάσει και να αναθεωρήσει. Κυρίως, όμως, το λουκέτο άφησε τη χώρα χωρίς δημόσιο πάροχο δικτύου, που αν υπήρχε θα ήταν μια ξεχωριστή δικλίδα ασφαλείας σε κάθε περίπτωση. Ακόμα και σήμερα η ΝΕΡΙΤ αδυνατεί να ολοκληρώσει το δίκτυό της (καθώς ακυρώνονται διαγωνισμοί για αγορά πομπών), ενώ και η νέα ΕΡΤ που ψηφίστηκε χθες θα χρειαστεί χρόνο για να προχωρήσει σε αυτό, καθώς οι διαδικασίες των διαγωνισμών για την εξασφάλιση απαραίτητων τεχνικών «εργαλείων» αποδεικνύονται χρονοβόρες και απαιτείται χρόνος και για την εγκατάστασή τους κ.ά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας