★ Θα σας πω εν τάχει και περιεκτικά σε ποια κατάσταση βρίσκεται η φάση Πνευματικά Δικαιώματα, μήπως και ξεκαθαρίσουν λίγο τα πράγματα στο μυαλό μας. Και, πολύ περισσότερο, στο μυαλό των δημιουργών και των χρηστών μουσικής που έχουν άμεση σχέση με το... οικονομικό.
★ ΑΕΠΙ, ως γνωστόν, δεν υπάρχει εδώ και κάποια χρόνια, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ασκήθηκαν και ποινικές διώξεις για κακουργήματα. Ας είναι καλά ο τότε υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, που ξεκίνησε την κατεδάφιση μιας προβληματικής συνθήκης που διαρκούσε επί δεκαετίες.
★ Για τους επόμενους δύο μήνες, όμως, δεν θα υπάρχει και ο άλλος Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης, η «Αυτοδιαχείριση», μια και με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, ανεστάλη προσωρινά η άδεια λειτουργίας της.
★ Αντιγράφουμε από το σχετικό ΦΕΚ: «Προσωρινή ανάκληση της αδείας λειτουργίας για δύο (2) μήνες, σύμφωνα με τις παρ. 8, 9 και 10 του άρθρου 46 του ν. 4481/2017, διάστημα κατά το οποίο θα ανασταλεί η λειτουργία του οργανισμού, εκτός από την ικανότητα παράστασής του σε εκκρεμείς δίκες, δεδομένων των ζητημάτων βιωσιμότητας και για τις παραβάσεις των άρθρων 9, 10, 19, 11, 17, 18, 29 και 31 του ν. 4481/2017. Η επιβολή κύρωσης της σύστασης συμμόρφωσης με τις ανωτέρω διατάξεις και την παροχή προθεσμίας έως το τέλος του τρέχοντος έτους για τη συμμόρφωση της “Αυτοδιαχείρισης” σύμφωνα με τις παρ. 1 και 4 του άρθρου 46 του ν. 4481/2017».
★ Η «Αυτοδιαχείριση», φυσικά, αντέδρασε. «Είναι πρωτοφανές το γεγονός ότι ανακαλείται, έστω προσωρινά, η άδεια του μοναδικού Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων μουσικών έργων που λειτουργεί νόμιμα στη χώρα, είναι αυτοδιαχειριζόμενος, καθώς και του μοναδικού Οργανισμού που είναι πιστοποιημένο μέλος των παγκόσμιων και ευρωπαϊκών ενώσεων CISAC, BIEM και GESAC... Δηλώνουμε ότι θα εξαντλήσουμε όλα τα ένδικα μέσα που μας παρέχει ο νόμος, προκειμένου να μην υλοποιηθεί η απόφαση της υπουργού και θα συνεχίσουμε κανονικά το έργο μας, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των δημιουργών και δικαιούχων μελών μας και των συμβεβλημένων Οργανισμών».
★ Το περίεργο ωστόσο είναι άλλο: η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μπαίνει εμπόδιο στη δημιουργία ενός δεύτερου Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης, επίσης ανεξάρτητου, που παλεύει να στήσει η πλειονότητα των δημιουργών και οι οποίοι ανήκουν, τώρα, στη μεταβατική Ειδική Υπηρεσία Εκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων - ΕΥΕΔ.
★ Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε τακτική γενική συνέλευση των μελών της ΕΥΕΔ για ενημέρωση και αποφάσεις. Οι δημιουργοί προβληματίζονται με το θέμα της ΜΗ αδειοδότησης, από το υπουργείο Πολιτισμού, του νεοϊδρυθέντος συνεταιριστικού, μη κερδοσκοπικού διαχειριστικού φορέα του «Ενωση Δικαιούχων ΕΔΕΜ», ώστε να πραγματοποιηθεί η ομαλή και άμεση μετάβαση της δραστηριότητας της ΕΥΕΔ σ’ αυτόν.
★ «Τα μέλη της Γ.Σ. αποφάσισαν ότι μείζον, επείγον θέμα και πρωταρχικός στόχος για το μέλλον των πνευματικών δικαιωμάτων τους από μουσικά έργα είναι η άμεση διεκδίκηση της άδειας λειτουργίας του διάδοχου φορέα “Ενωση Δικαιούχων ΕΔΕΜ”, από το ΥΠΠΟΑ, καθώς και η ομαλή και άμεση μετάβαση της δραστηριότητας της ΕΥΕΔ σε αυτήν», λένε στην ανακοίνωσή τους.
★ Και συνεχίζουν: «Η επιστροφή στην ομαλότητα έχει ξεκινήσει μέσω της μεταβατικής ΕΥΕΔ και, μέσα σε διάστημα ενός χρόνου, εξελίσσεται με ταχείς και εντυπωσιακούς ρυθμούς, παρά το περιβάλλον ανταγωνισμού και τις δυσκολίες ως προς την αδειοδότηση και την είσπραξη πνευματικών δικαιωμάτων. Οι πνευματικοί δημιουργοί και οι δικαιούχοι εκφράζουν την αγωνία τους και προσβλέπουν στην ολοκλήρωση όλων των νόμιμων διαδικασιών, για να αποκτήσει τη μόνιμη πλέον στέγη της, την “Ενωση Δικαιούχων ΕΔΕΜ”, η συλλογική διαχείριση των δικαιωμάτων τους και να επανέλθει στην κανονικότητα η απρόσκοπτη εργασία τους για την παραγωγή πολιτιστικού αγαθού στον τόπο μας, όπως συμβαίνει και σε όλες τις χώρες του πολιτισμένου κόσμου».
★ Η ΕΥΕΔ τώρα και η ΕΔΕΜ στο μέλλον -όταν με το καλό πάρει άδεια- υπέγραψε «συμβάσεις με 14.800 περίπου Ελληνες δημιουργούς, κληρονόμους δικαιούχους (εκπροσώπηση του συνόλου σχεδόν του ελληνικού ρεπερτορίου)», «συμβάσεις με πολυεθνικούς και ανεξάρτητους εκδότες ξένου και ελληνικού ρεπερτορίου» και «συμβάσεις με 33 ξένους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης».
★ Γιατί αλήθεια το υπουργείο Πολιτισμού κωλυσιεργεί να δώσει άδεια στην ΕΔΕΜ, ώστε να προχωρήσουν τάχιστα οι διαδικασίες; Είναι που είναι τσακισμένη η αγορά των πνευματικών δικαιωμάτων, γιατί τα κάνει ακόμα χειρότερα;
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας