Η ταινία του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου ήταν ο ξεκάθαρος νικητής της 87ης Απονομής των Βραβείων Οσκαρ: μπορεί να κέρδισε τέσσερα χρυσά αγαλματάκια, όσα ακριβώς και το «Ξενοδοχείο Grand Budapest», αλλά ήταν στις βασικές κατηγορίες της Καλύτερης Ταινίας, της Σκηνοθεσίας, του Πρωτότυπου Σεναρίου και της Φωτογραφίας.
Εκεί όπου δεν κέρδισε το «Birdman» ήταν στην κατηγορία όπου θεωρούνταν φαβορί, αυτήν του Α΄ Ανδρικού Ρόλου, όπου βραβεύτηκε ο Εντι Ρέντμεϊν, ο 34χρονος Βρετανός που υποδύθηκε τον Στίβεν Χόκινγκ στη «Θεωρία των Πάντων».
Το «Boyhood» του Ρίτσαρντ Λίνκλεϊτερ, που μέχρι τελευταίας στιγμής κονταροχτυπιόταν με το «Birdman» για τη «συλλογή» όλων των βραβείων της χρονιάς, τιμήθηκε τελικά μόνο με το Οσκαρ Β΄ Γυναικείου Ρόλου για την Πατρίσια Αρκέτ, ενώ το «American Sniper» του Κλιντ Ιστγουντ, που εκτός από ένα υπερεπιτυχημένο box office είχε και δυνατό ρεύμα στα βραβεία, κέρδισε μόνο το Οσκαρ Μοντάζ Ηχου.
► Ο οικοδεσπότης της τελετής, ο Νιλ Πάτρικ Χάρις, γνωστός κι αγαπημένος ως Μπάρνεϊ της τηλεοπτικής σειράς «How I Met Your Mother», ένας εμπνευσμένος και δημιουργικός, οξυδερκής κι αστείος performer με προϋπηρεσία σε μεγάλα events, δεν φάνηκε αντάξιος της αποστολής του: η παρουσία του ήταν χλιαρή, τα αστεία του τετριμμένα, οι μονόλογοί του ανέμπνευστοι. Η πιο αξέχαστη στιγμή του ήταν, ασφαλώς, όταν κοπιάροντας το «Birdman» βγήκε στη σκηνή φορώντας μόνο το λευκό σωβρακάκι που φορά ο Μάικλ Κίτον στην ταινία. Είναι προφανές ότι η Ακαδημία θα χρειαστεί ν’ αναζητήσει ξανά καινούργιο παρουσιαστή για τα Οσκαρ του 2016.
► To Οσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας κέρδισε η «Ida» του Πάβελ Παβλικόφσκι. Ηταν η 10η υποψηφιότητα της Πολωνίας για Ξενόγλωσσο Οσκαρ, με πρώτη το 1963, για το «Μαχαίρι στο Νερό» του Ρομάν Πολάνσκι, που το έχασε από το «8 ½» του Φεντερίκο Φελίνι. Η «Ida» ήταν, εξάλλου, η πρώτη ασπρόμαυρη ταινία που βραβεύτηκε στην κατηγορία από το 1967.
► Το μόνο βέβαιο φαβορί των φετινών Οσκαρ επιβεβαίωσε τα στοιχήματα: ο Τζέι Κέι Σίμονς τιμήθηκε με το Οσκαρ Β΄ Ανδρικού Ρόλου για τον ρόλο του τυράννου-μαέστρου στο «Whiplash», δίνοντας νέα πνοή στην καριέρα του 60χρονου ηθοποιού. Στην κατηγορία του Β΄ Γυναικείου Ρόλου, η Πατρίσια Αρκέτ κέρδισε το βραβείο για το «Boyhood», δίνοντας μια αισθαντική ακτιβιστική ομιλία υπέρ της ίσης αμοιβής των γυναικών, που έκανε τη Μέριλ Στριπ να σηκωθεί όρθια στη θέση της: «Ηρθε η ώρα για μας», είπε. Αφιέρωσε το βραβείο της στις γυναίκες που έχουν κάνει παιδιά και συμπλήρωσε: «Ισος σημαίνει ίσος. Είναι απαράδεκτο ότι οι διάσημοι ταξιδεύουν στον κόσμο κηρύσσοντας την ισότητα, ενώ εδώ οι γυναίκες, οι gay, όσοι δεν είναι λευκοί, αγωνίζονται διεκδικώντας την ισότητα. Πρέπει το Σύνταγμα να διαμορφωθεί ανάλογα, διαφορετικά δεν θ΄αλλάξει τίποτα».
► Η άλλη συγκινητικότερη στιγμή της τελετής ήταν η συνάντηση στη σκηνή της Τζούλι Αντριους με τη… Lady Gaga: φέτος η «Μελωδία της Ευτυχίας» κλείνει 50 χρόνια και η Ακαδημία αποφάσισε να τιμήσει το φιλμ του Ρόμπερτ Γουάιζ αναθέτοντας στην τραγουδίστρια ένα live medley με τις μελωδίες της ταινίας, το οποίο παρουσίασε πρωτοφανώς λιτή και κομψή, αναδεικνύοντας μόνο τη μεγάλη, ζεστή φωνή της. Πώς αντέδρασε η Τζούλι Αντριους; «Thank you Lady Gaga…»
► Μπορεί οι ομορφότερες γυναικείες παρουσίες της βραδιάς να ήταν, μακράν, η Σκάρλετ Τζοχάνσον με Versace κι η Μαριόν Κοτιγιάρ με Dior, αλλά η πιο συναρπαστική ήταν σίγουρα η Τζούλιαν Μουρ που τιμήθηκε με το Οσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου για το «Still Alice» και είπε, παραλαμβάνοντάς το: «Διάβασα μια έρευνα που λέει ότι το να κερδίζεις Οσκαρ σου επιμηκύνει πέντε χρόνια τη ζωή, και χαίρομαι τρομερά γιατί ο άντρας μου είναι νεότερος από εμένα!» Στη συνέχεια ευχαρίστησε τον μπαμπά της που την ωθούσε να κυνηγάει ό,τι ονειρευόταν και τον άντρα και τα παιδιά της που της προσέφεραν… ζωή.
► Ακόμα πιο συγκινητική κι απρόσμενη ήταν η ευχαριστήρια ομιλία του Γκρέιαμ Μουρ που, παραλαμβάνοντας το Οσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου για το «Παιχνίδι της Μίμησης», μίλησε ανοιχτά για το πώς στα 16 του έκανε απόπειρα αυτοκτονίας γιατί ένιωθε διαφορετικός και προέτρεψε όσους αισθάνονται αταίριαστοι μέσα στο σύνολο να μην το βάζουν κάτω: «Stay weird!». Ο ήρωας της ταινίας, ο μαθηματικός Αλαν Τιούρινγκ, αυτοκτόνησε επειδή ήταν ομοφυλόφιλος.
► Η Ελλάδα ακούστηκε μια φορά στη διάρκεια της βραδιάς: O Αλεξάντρ Ντεσπλά κέρδισε το Οσκαρ Μουσικής για το «Grand Budapest Hotel» κι ευχαρίστησε την Ελληνίδα μαμά του! Αντίθετα, το Μεξικό μονοπώλησε το ενδιαφέρον. Ο Αλεχάντρο Ινιαρίτου, που είχε χιούμορ και αυτοπεποίθηση, αφιέρωσε το Οσκαρ καλύτερης ταινίας στον φίλο και συμπατριώτη του Μεξικανό Αλφόνσο Κουαρόν που κέρδισε πέρσι με το «Gravity». Κάλεσε τους κατοίκους του Μεξικού να διεκδικήσουν την κυβέρνηση που τους αξίζει και ευχήθηκε να υπάρξει «μεγαλύτερος σεβασμός» για τους Μεξικανούς μετανάστες στις ΗΠΑ από εκείνο με τον οποίο έγιναν δεκτοί οι παλιοί Μεξικάνοι, «που συμμετείχαν στη δημιουργία αυτού του μεγάλου κράτους των μεταναστών». Αλλωστε, ο Σον Πεν, που του έδωσε το αγαλματάκι, ανοίγοντας τον φάκελο είπε με νόημα: «Ποιος έδωσε πράσινη κάρτα σ’ αυτόν τον γιο της πουτάνας;». Μια δήλωση που κάποιοι την παρεξήγησαν σαν «ρατσιστική».
Τα βραβεία
◢ Καλύτερη Ταινία: «Birdman»
◢ Σκηνοθεσία: Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου, «Birdman»
◢ A΄ Ανδρικός Ρόλος: Εντι Ρέντμεϊν, «Η Θεωρία των Πάντων»
◢ Α΄ Γυναικείος Ρόλος: Τζούλιαν Μουρ, «Still Alice»
◢ B΄ Ανδρικός Ρόλος: Τζέι Κέι Σίμονς, «Whiplash»
◢ Β΄ Γυναικείος Ρόλος: Πατρίσια Αρκέτ, «Boyhood»
◢ Κοστούμια: Μιλένα Κανονέρο, «The Grand Budapest Hotel»
◢ Μακιγιάζ και Κομμώσεις: Φράνσις Χάνον, Μαρκ Κούλιερ, «The Grand Budapest Hotel»
◢ Ξενόγλωσση Ταινία: «Ida» του Πάβελ Παβλικόφσκι
◢ Μικρού Μήκους Ταινία: «The Phone Call»
◢ Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ: «Crisis Hotline: Veterans Press 1»
◢ Πρωτότυπο Σενάριο: Αλεχάντρο Ινιαρίτου, Νίκολας Τζιακομπόνε, Αλεξάντερ Ντινελάρις, Αρμάντο Μπο, «Birdman»
◢ Διασκευασμένο Σενάριο: Γκρέιαμ Μουρ, «Το Παιχνίδι της Μίμησης»
◢ Μιξάζ Ηχου: Κρεγκ Μαν, Μπεν Γουίλκινς, Τόμας Κέρλι, «Whiplash»
◢ Μοντάζ Ηχου: Αλαν Ρόμπερτ Μάρεϊ, Μπαμπ Ασμαν, «American Sniper»
◢ Ειδικά Εφέ: Ιαν Χάντερ, Σκοτ Φίσερ, Αντριου Λόκλεϊ, Πολ Φράνκλιν, «Interstellar»
◢ Μικρού Μήκους Animation: «Feast»
◢ Καλύτερη Ταινία Animation: «Big Hero Six»
◢ Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Ανταμ Στόκχαουζεν, Ανα Πίνοκ, «The Grand Budapest Hotel»
◢ Φωτογραφία: Εμάνουελ Λουμπέσκι, «Birdman»
◢ Μοντάζ: Τομ Κρος, «Whiplash»
◢ Ντοκιμαντέρ: «Citizenfour»
◢ Τραγούδι: «Glory» από την ταινία «Selma»
◢ Μουσική: Αλεξάντρ Ντεσπλά, «The Grand Budapest Hotel»
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας