Ηταν Νοέμβριος όταν ο σκηνοθέτης Νίκος Τριανταφυλλίδης μού τηλεφώνησε ζητώντας μου να συμμετάσχω σε ένα ντοκιμαντέρ για το περίφημο live club «Ρόδον» που θα γύριζε για την εκπομπή του, «Στέκια», η οποία μεταδίδεται στη ΝΕΡΙΤ. Να πω κι εγώ δυο λόγια μαζί με αρκετούς άλλους, μουσικόφιλους. Χρόνια ολόκληρα «φάγαμε» στο «Ρόδον» να βλέπουμε συναυλίες, από εμπειρίες άλλο τίποτε. Αλλά αρνήθηκα. Λόγω ΝΕΡΙΤ. «Δεν βγαίνω στη ΝΕΡΙΤ» του είπα.
Είναι το πρώτο που τον ρωτάω κι εδώ, δημόσια. Γιατί λοιπόν στη ΝΕΡΙΤ τα «Στέκια»; «Ενδιαφέρουσα ερώτηση. Μόνο που εγώ ήμουν ανέκαθεν, και παραμένω, ένας αυτόνομος Συριζαίος! Και, παράλληλα, ως σκηνοθέτης, ανέκαθεν έπρεπε να δημιουργήσω μέσα σε δυσμενές κλίμα, κάτω από αντιφατικές συνθήκες και αντίξοες περιστάσεις. Πάντοτε οι ίδιες μου οι ταινίες, μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης, έδιναν τις κατάλληλες απαντήσεις. Προφανώς, όμως, η διατύπωσή σου κρύβει μία άλλη ερώτηση. Κατά πόσο, δηλαδή, με την επιλογή μου να συνεργαστώ με τη ΝΕΡΙΤ νομιμοποιώ το “μαύρο” στην ΕΡΤ. Μια προβληματική που θα μπορούσε κάλλιστα να επεκταθεί και στο κατά πόσο όταν μία ταινία χρηματοδοτείται, ο δημιουργός της επικροτεί ηθικά και εν λευκώ τον χρηματοδότη. Ή, αν και εφόσον συμμετέχεις σε ένα φεστιβάλ, τότε επικροτείς a priori όλο το σύστημα διαπλοκής που το υποστηρίζει. Ή, αν εργάζεσαι σ’ ένα εκδοτικό συγκρότημα, τότε εξ ορισμού ταυτίζεσαι με τον μεγαλοεπιχειρηματία εργοδότη σου, τις πρακτικές και τα συμφέροντα που εκπροσωπεί. Θα συνιστούσα, λοιπόν, να είμαστε όλοι μας πιο προσεκτικοί με αυτές τις παλιοϊστορίες. Πόσο μάλλον όταν σύσσωμος ο κινηματογραφικός κόσμος υπέβαλε τις προτάσεις του για την παραγωγή προγράμματος στη ΝΕΡΙΤ γιατί, απλούστατα, αν δεν το έκανε θα έπρεπε να αυτοκαταργηθεί. Αυτό σημαίνει πως όλοι μας υπογράψαμε δηλώσεις μετανοίας; Η θέση μου παραμένει αυτή που συνυπέγραψα ως γραμματέας της Ενωσης Σκηνοθετών Παραγωγών (ΕΣΠΕΚ), τις πρώτες ώρες του μαύρου. H αυθαίρετη κατάργηση της ΕΡΤ από τους ίδιους ανθρώπους που προσπάθησαν επί χρόνια να την απαξιώσουν, αποτελεί μια άνευ προηγουμένου πρόκληση».
Τα «Στέκια» συνεχίζονται απόψε. Στις 8 το βράδυ θα προβληθεί στη ΝΕΡΙΤ (με το καλό και σύντομα ΕΡΤ) και θέμα του είναι τα δισκάδικα, ένα είδος υπό εξαφάνιση. «“Τα Στέκια” είναι αυτό που λέει και ο υπότιτλός τους, “Ιστορίες Αγοραίου Πολιτισμού”» εξηγεί ο Νίκος. «Κρυφές υποσημειώσεις στο μεγάλο κεφάλαιο της πόλης που κοχλάζει. Τα αόρατα νήματα που, εν τέλει, μας ενώνουν μέσα από συλλογικότητες που ακολουθούν τη δικιά τους τεθλασμένη τροχιά σε πείσμα του χώρου και του χρόνου. Στον δεύτερο κύκλο περιπλανιόμαστε σε πατσατζίδικα, δισκάδικα, κλαρίνα, μπουάτ, καφενεία, προποτζίδικα, λέσχες φίλων, στοές, πιάτσες ταξί, σχολές χορού, το Ρόδον κλαμπ, μέχρι και το… facebook. Σκηνοθετούν, εκτός από την αφεντομουτσουνάρα μου, οι Μαρίνα Δανέζη, Νίκος Πάστρας και Μάρκος Χολέβας. Με την πολύτιμη συνδρομή των συμβούλων μας Δημήτρη Μανιάτη, Γιώργου Ικαρου Μπαμπασάκη, Θανάση Συλιβού και Μανώλη Κιλισμανή».
Πριν από δύο μήνες βγήκε στους κινηματογράφους και η καινούργια ταινία του Νίκου Τριανταφυλλίδη, οι «Αισθηματίες». Πόσο διαφορετικό είναι να κάνει κινηματογράφο σε σχέση με την τηλεόραση; «Σκηνοθετώ κάθε επεισόδιο με την ίδια αγάπη, αφοσίωση και σκληρή εργασία που έκανα και τις μεγάλου μήκους ταινίες μου».
Βλέπει όμως τηλεόραση; Του αρέσει; «Μου αρέσουν τα ντοκιμαντέρ -όσα έχουν απομείνει. Κάποιες ταινίες που μου έχουν ξεφύγει. Βλέπω, φυσικά, τον ΠΑΟΚ. Κάποια δελτία ειδήσεων -για να ανιχνεύω τις κινήσεις του εχθρού. Παλαιότερα χάζευα διάφορα σκουπιδοκάναλα. Δεν έβλεπα και δεν βλέπω τα ιδιωτικά κανάλια. Με την αρχή της ιδιωτικής τηλεόρασης αλλοτριώθηκε οριστικά όλη η νεοελληνική κοινωνία. Ο Παζολίνι έλεγε πως ο φασισμός του Μουσολίνι άφησε μια γρατζουνιά στην ψυχή του ιταλικού λαού αλλά η τηλεόραση τη διέφθειρε και τη δηλητηρίασε για πάντα. Και είχε δίκιο. Τώρα, βέβαια, ζούμε το παράδοξο πως μέσω της τηλεόρασης, τουλάχιστον στην Αμερική, έχουμε τη δημιουργία ενός καινούργιου κινηματογραφικού ιδιώματος, μέσω των σειρών μυθοπλασίας. Εχει ενδιαφέρον». Κι αν του έλεγαν να κάνει μία εκπομπή για τους πολιτικούς αρχηγούς, πώς θα την έστηνε σε σχέση με τα πρόσωπα; «Ω, φοβάμαι πως, ακολουθώντας τους περισσότερους από τους πολιτικούς αρχηγούς, θα ήταν εντελώς ακατάλληλη. Καθαρή πορνογραφία. Φαντάζομαι πως καταλαβαίνετε ποιος αποτελεί την εξαίρεση».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας