Εμπνευστής της «κοινωνικής γλυπτικής», υπήρξε ο δημιουργός με τη μεγαλύτερη επιρροή στην εικαστική πραγματικότητα της μεταπολιτευτικής Ευρώπης και Αμερικής. Ιδιαίτερα χαρισματικός και με πειθώ, θεωρείται κορυφαίος εικαστικός του 20ού αιώνα...
Ο λόγος για τον Γιόζεφ Μπόις (Joseph Beuys), τον Γερμανό καλλιτέχνη και ακτιβιστή, του οποίου η άποψη «όλοι είναι καλλιτέχνες» άλλαξε την τέχνη και την κοινωνία για πάντα. Αυτήν τη Δευτέρα (3/7) η ΕΡΤ-2 θα μεταδώσει τα μεσάνυχτα σε παγκόσμια πρώτη στη μικρή οθόνη την ταινία «Beuys» του Αντρες Φάιελ (Andres Veiel).
Πρόκειται βέβαια για άλλη μια μετάδοση στο πλαίσιο της εκπομπής «Κείμενα – documenta 14» μέσα από την οποία έχουμε παρακολουθήσει μερικά από τα πιο σημαντικά, σπάνια και με ξεχωριστή κινηματογραφική αφήγηση φιλμ.
Το «Beuys» συμμετείχε στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα της 67ης Berlinale φέτος και προβάλλεται με εισαγωγικό κείμενο από τον Αντρες Φάιελ και μουσική σήματος «Mort Aux Vaches: Untitled 4» των Pan Sonic, Charlemagne Palestine (2015).
Πρόκειται για ένα συναρπαστικό πορτρέτο ενός από τους πλέον εμβληματικούς καλλιτέχνες του εικοστού αιώνα. Τριάντα ένα χρόνια μετά τον θάνατο του Γιόζεφ Μπόις (1921-1986), ο Γερμανός σκηνοθέτης Αντρες Φάιελ (του «If not us, who») χρησιμοποιεί πλήθος αρχειακού υλικού που δεν είχε δημοσιοποιηθεί ποτέ πριν, για να αφηγηθεί την ιστορία του Μπόις. Το ντοκιμαντέρ του αποδεικνύει τη διορατικότητα του καλλιτέχνη και τη διαχρονικότητα του έργου του.
Ο Φάιελ «ζωντανεύει» επί της οθόνης τον κορυφαίο εικαστικό μέσα από ξεχασμένες συνεντεύξεις και άφθονο, αδημοσίευτο σε ορισμένες περιπτώσεις, αρχειακό υλικό. Εχοντας πρόσβαση σε οπτικοακουστικό υλικό σχεδόν 500 ωρών και σε 20.000 φωτογραφίες, ο Αντρες Φάιελ αφιέρωσε πάνω από τρία χρόνια σε αυτό το φιλμ.
Η αναμφίβολα συναρπαστική διαδρομή του πρωτοποριακού καλλιτέχνη, από τον σοβαρό τραυματισμό που είχε ως πιλότος της Βέρμαχτ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τις επιβλητικές εγκαταστάσεις και τις περίφημες διαλέξεις του μέχρι φυσικά την ανάμειξή του στην ίδρυση του Κόμματος των Πρασίνων στη Γερμανία, ξετυλίγεται σ’ ένα ντοκιμαντέρ όπου και μόνο η μορφή και τα λεγόμενα του Μπόις αρκούν για να προκαλέσουν το ενδιαφέρον.
Ο σκηνοθέτης, στο σύντομο εισαγωγικό κείμενο, σημειώνει πως η ριζοσπαστική δέσμευση του Μπόις στην κοινωνική πρόοδο είναι σήμερα πιο επίκαιρη από ποτέ...
Μετά τον Μπόις, στο πλαίσιο της εκπομπής «Κείμενα – documenta 14», που μεταδίδεται κάθε Δευτέρα (24.00) μέχρι και τις 18 Σεπτεμβρίου από την ΕΡΤ-2, θα προβληθεί (10/7) το ντοκιμαντέρ «Κελί από ήχους, ένα πορτρέτο της Katalin Ladik» («Sound Cage: A Portrait of Katalin Ladik), το οποίο παρουσιάζει τη Σερβοουγγαρέζα ποιήτρια, ηθοποιό και εικαστική καλλιτέχνιδα, έργα της οποίας εκτίθενται στο πλαίσιο της documenta 14 στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Στις 17/7 ακολουθεί το «Πέρασμα – Δράμα» («Passing Drama», 1999), της Angela Melitopoulos, επίσης καλλιτέχνιδος της documenta 14, ένα αντισυμβατικό ντοκιμαντέρ που έχει ως σημείο εκκίνησης τη μαζική μετακίνηση πληθυσμών, όταν κατέρρευσε η Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1923.
Στις 31/7 η Angela Ricci Lucchi και ο Yervant Gianikian με την ταινία τους «Pays Barbare» αφηγούνται την πιο σκοτεινή περίοδο στη σύγχρονη ιστορία της Ιταλίας. Χρησιμοποιώντας αρχειακό υλικό από τις δεκαετίες του 1920 και του 1930, δημιουργούν ένα συγκλονιστικό χρονικό της ανόδου του φασισμού και των αποικιοκρατικών πολέμων που διεξήγαγε η Ιταλία στην Αφρική.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας